fredag 26 juni 2020

Organiserade brottslingars dröm

För många naivister på ledande uppdrag
Vi behöver hjälpas åt att lyfta fram fler invånare med omfattande arbetslivserfarenhet till ledande politisk uppdrag i Sverige. Sannolikheten är stor att de är mindre naiva än broilers som aldrig haft ett riktigt jobb i hela sitt liv. Det är min absoluta övertygelse att samhällen som styrs av människor som sedan ungdomsåren är yrkespolitiker utvecklas mycket sämre än samhällen som väljer sina företrädare bland erfarna och meriterande invånare. 

Nyligen föreslog regeringens utredare Ann-Marie Begler att en ny myndighet ska inrättas för att motverka välfärdsfusket. Det finns idag allt för många myndigheter. Med fördel kan antalet minst halveras. Samtidigt är detta förslag på myndighet mycket bra. Självklart behövs en liknande myndighet. Det borde också vara möjligt för olika myndigheter att genom denna myndighet få tillgång till andra myndigheters utredningar av brottsmisstänkta. Tydligen får till exempel inte Skattemyndigheten dela med sig av sina brottsutredningar till myndigheten för ekonomiska brott... Varför har staten en sådan ordning? Expressen skriver läsvärt nedan om välfärdsbrotten.

"Brott mot välfärdssystemen är den allvarligaste typen av brottslighet i dag. Det slog flera tunga myndigheter fast i en rapport i fjol. De stora problemen handlar inte längre om en pappa som snor åt sig en extra vab-dag eller en anställd som försöker få högre SGI. Den organiserade brottsligheten plundrar numera välfärdssystemen i stor skala. Det kan handla om kriminella som tar falska anställningar som betalas av Arbetsförmedlingen, och som senare ger dem rätt till a-kassa och sjukpenning. Eller om utländska medborgare som bor här under en kort tid, men vars e-legitimation fortsatt kontrolleras av kriminella som använder dem till fordonsköp och styrelseuppdrag. Egentligen är det inte så konstigt. Ta jordens kanske mest generösa välfärdsförmåner, se till att systemet bygger på tillit, lägg till myndigheter som har order att prioritera service och digitalisering framför kontroll och resultatet blir ett drivhus för fusk och bedrägeri. Det kan handla om uppemot 27 miljarder kronor i felaktiga utbetalningar varje år. Det motsvarar polisens hela budget."


"Det allra viktigaste är dock att politikerna redan från början utformar lagar och regler i syfte att minimera risken för bedrägerier. Att Centerpartiet – trots protester från tunga myndigheter – har drivit igenom sänkta krav på aktiekapital är ett tydligt exempel på hur det absolut inte bör gå till om man vill bekämpa den organiserade brottsligheten. Tillfället gör tjuven."


Ja, tyvärr stämmer ordspråket "Tillfället för tjuven" allt för ofta. Tillit är viktigt men naivitet och slöseri med skattemedel är inget politiker ska stötta.


Anna Dahlberg, Expressen, beskriver väl att Sverige idag har en politisk ledning som inte har förmågan att med kraft bryta ner den organiserade brottsligheten. Trots att Polisen gång efter gång och år efter år tydligt redogör för en utveckling där barn används av just organiserade brottsgrupper i sin lönsamma och destruktiva verksamhet.

"Om ord räckte för att pressa tillbaka gängbrottsligheten skulle Sverige redan vara på god väg. Ansvariga ministrar Morgan Johansson (S) och Mikael Damberg (S) talar ständigt om att gängen ska ”knäckas”, ”bekämpas” och ”klämmas åt”."

"Det är redan i dag oerhört svårt att frihetsberöva personer under 18 år. Det krävs synnerliga skäl, vilket på vanlig svenska betyder ungefär i rena undantagsfall. Personrån med vapen inblandade ligger på gränsen. En del domstolar väljer att häkta misstänkta rånare, andra släpper dem fria med följden att de kan prata ihop sig och hota brottsoffret i väntan på en eventuell rättegång. I praktiken innebär det ofta straffrihet för denna typ av brott. Ett rättsfall från 2018 visar hur högt ribban ligger. En 16-åring begick en serie våldsbrott mot sin dåvarande flickvän i Upplands Väsby. Han misshandlade henne med knytnävslag i ansiktet, satt gränsle över henne och tog stryptag, tvingade ut henne i skogen med en pistol upptryckt i ryggen och hotade henne till livet."

"Det finns en naivitet kring unga personers brottslighet. Många tror uppenbarligen att det handlar om oskyldiga pojkstreck. I själva verket rör det sig inte sällan om grov brottslighet med koppling till gängmiljön, såsom mord, rån, utpressning med mera. Om samhället retirerar inför denna kriminalitet lämnas inte bara brottsoffren i sticket – det kommer även att bli oerhört svårt att bekämpa gängbrottsligheten." 


Alice Teodorescu och Aron Karapet skriver mycket klokt om att det inte finns några  ursäkter för att misshandla människor, eller för att förstöra andras egendom. Det är helt sjukt när vänsterkrafter försöker rättfärdiga sådant beteende i ett samhälle som det svenska.

"Men också samhället i stort bör fundera på vilket budskap som sänds när berättelsen om förorten alltför ofta kretsar kring identitetspolitik, offerskap och undanflykter från personligt ansvar - allt i ett av världens mest jämlika och toleranta länder."

"För även om ytterst få, oavsett politisk hemvist, öppet skulle applådera våld och skadegörelse har det inom delar av vänstern länge funnits en långtgående vilja att förklara unga mäns oacceptabla beteende, som bland annat kommer till uttryck i attacker mot blåljuspersonal, med frustration, upplevda orättvisor och utanförskap. ”Deras agerande är visserligen illa, men…. Nej, inga men. Däremot måste man kunna hålla två saker i huvudet samtidigt; det är ställt bortom rimligt tvivel att det i Sverige råder stort utanförskap och att det finns goda skäl att känna frustration över detta förhållande. Men på vilket sätt löser man problemet genom att, som delar av vänstern och några liberaler, fortsätta att bedriva en politik som cementerar och utvidgar det utanförskap som man säger sig vilja motverka?"

"Det finns demonstranter och så finns det ”demonstranter”. Varje gång man blundar för det personliga ansvaret hos de som misshandlar och förstör undermineras den kraft som de skötsamma inkarnerar. Det drabbar de skötsamma invandrade främst. Eller, för att återigen citera Yaneneh Jatta: ”De förstör för oss, för folk som faktiskt bryr sig”."

https://www.gp.se/ledare/skillnad-p%C3%A5-folk-och-folk-1.29039382

https://www.expressen.se/debatt/vi-ar-manga-som-fatt-en-tuff-start-det-ar-inte-rasism/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar