Mitt hjärta är fyllt av tacksamhet och kärlek men också redan en stor saknad. Sent igår avled min morfar. Han var en stor förebild för mig som jag ofta hade förmånen att mycket intressant och kärleksfullt samtala med. En gigantisk medmänniska. Alltid positiv. Aldrig klagande. Alltid lösningsorienterad. Aldrig ett ont ord om någon. Alltid nyfiken. Alltid coachande i sitt sätt att samtala. Nästan hela tiden fram till sin död, tills för knappt en vecka sedan var han mycket insatt i det mesta, alltid sportintresserad och förde enormt kloka resonemang om det mesta. Bara resonemangsmönster som en skarp hjärna inne på sitt 99 år kan klara av. 98+ år fyllda av utbildning, mycket idrottande, många engagemang, ledarskapsutmaningar och kärlek som resulterat i många barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Jag är mycket tacksam för att jag hade möjligheten att vara med honom mycket under hans sista dagar på vår jord. Att jag fick chansen att ta ett farväl fyllt med alla superlativ jag ville att han skulle ha med sig på sin färd mot nya ”atomupplevelser”. Också att jag inatt fick chansen att fysiskt ta ett sista farväl av min älskade morfar.
Varför finns lagar? Varför finns juridik och alla dess kopplade yrken? Kan det vara så att det är för att rättssystemet är skelettet i ett civiliserat samhälle med en ambition att betrakta varje invånare som jämlik. Lagarna byggdes självklart upp utifrån generationers erfarenheter av godtyckligt rättskipande och efter massor av generationer där vissa individer och deras familjer fick bete sig som de önskade medans deras underordnade godtyckligt kunde bestraffas. Samtal som detta är exempel på vad jag och min morfar kunde prata om. Eller om vad som krävdes för att det svenska samhället mycket bättre än hittills skulle ta vara på fantastiska invandrade krafter och inte falla ner i utanförskapet och hopplöshetens träsk. Bli självklara delar av att utifrån gemensamma lagar bygga ett attraktivare Uppsala och Sverige.
Är det domare i Karlsruhe domstolen i Tyskland som räddar oss européer från okunniga, kortsiktiga och ansvarslösa politiker? Varför inte? Det skulle i så fall vara symboliskt mycket positivt. När jag var mycket aktiv i träningsorganisationen för yngre ledare, JCI, engagerades jag förutom ledarskapsträningen av föreningens värdegrund. En del av den globala värdegrunder lyder ”Government should be of laws rather than of men”. Ingen enskild, eller mindre grupp av människor, ska tillåtas stå över lagen. Att jag tidigt fick fantastisk praktisk ledarskapsträning och ett stort globalt kontaktnät inom JCI var min morfars förtjänst. På Rotary hade han hört talas om denna globala träningsorganisation i ledarskap för yngre och som vilade på en klok värdegrund.
När jag läste Ylva Nilssons krönika i Expressen, bifogad nedan, kände jag större hopp för Europas framtid. Samtidigt blev jag besviken över att inte Nilsson i sin artikel berättar vilka domskäl, argument, domstolen anfört för att säga stopp till en av många dyra finansiella räddningspaket. Tyvärr verkar inte domstolen bita på de krafter som leder oss djupare och djupare in i ett ohållbart ekonomiskt läge. Vi människor borde ha ännu större respekt för våra lagar än vad vissa med för mycket makt har. De har i vår del av världen skapats under långa processer och ofta av kloka skäl. Fler borde lyssna ordentligt på vad domarna i Karlsruhe domstolen säger.
https://www.expressen.se/ledare/ylva-nilsson/de-roda-rockarna-kan-valta-hela-eu/
Dagens besvikelse
Rikspolitiker som inte strukturellt bidrar till en permanent hög förmåga att bekämpa grov brottslighet. Operation Rimfrost har gjort nytta även om den grova brottsligheten fortsätter att vara omfattande i Sverige. Tillfälliga geografiska omgrupperingar av Polisen för att bekämpa denna brottslighet räcker inte. Polisen behöver en löpande förmåga att bekämpa dessa brottslingar kraftfullt. Anna Dahlberg, Expressen, lyfter fram behovet av omfattande och löpande brottsbekämpning.
”Operation Rimfrost skulle vända utvecklingen när det gäller skjutningar och sprängningar i Sverige. Så har det inte blivit. Det är dags att dra slutsatser av misslyckandet.”
”Tron på projektet har varit stark. Inrikesminister Mikael Damberg (S) har gång på gång framhävt Operation Rimfrost och besökt både Malmö och Uppsala för att visa sitt politiska stöd. Men så kom statistiken över de första fyra månaderna i år. Det visade sig att antalet dödsskjutningar ligger kvar på samma nivå (15 döda) som i fjol medan det totala antalet skjutningar rentav har ökat – från 81 till 98. Samtidigt ligger antalet sprängdåd kvar på samma höga nivå som förra året.”
”Men gängkriminaliteten i Sverige är tyvärr ingen extraordinär händelse. Den är vår nya vardag. Den kan inte bekämpas med en tillfällig insats med ett klatschigt namn som för tankarna till en militäroffensiv. Den måste pressas tillbaka uthålligt – dag för dag, år efter år ute i lokalpolisområdena.”
”Framgångsrikt polisarbete måste byggas från grunden. Internationellt kallas det ofta för neighboorhood policing eller community policing. På svenska brukar man tala om kvarterspoliser eller områdespoliser. Det handlar om uniformerade poliser som är synliga på gator och torg. De kan sitt område, känner lokalbefolkningen och vet hur den lokala problembilden ser ut. I bästa fall är områdespoliserna både relationsskapande och gränssättande. På det sättet vinner polisen legitimitet hos de boende. De vet att polisen aldrig backar, men däremot gärna lyssnar på dem.”
”Ansvar behöver utkrävas.”
https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/erkann-att-operation-rimfrost-ar-ett-misslyckande-damberg/
Dagens stjärna
Hamid Zafar! Håll med om att det är intressant att det är en ny fantastisk svensk kraft som behöver tala om för allt för många i Sverige att det är viktigt att erkänna att det finns en svensk kultur. Jag tillhör dem som länge lyft fram hur viktigt det är för en bättre integration att också vara tydliga med vad som definierar den generella svenska kulturen. Tänk att det inte är självklart att det svenska samhället kan vara mycket tydligt med vad som förväntas av nya krafter som kommer till vårt land med en chans att få bli en långsiktig del av vårt gemensamma samhällsbygge! Du som har läst min bok "En stund på jorden" har fått en tydlig bild av vad jag tycker i denna fråga. Det är väldigt viktigt för ett samhälle att stå upp för sin under generationer utvecklade värdegrund. Och förmågan att kommunicera är avgörande för att känna sammanhållning.
"Genom åren har mycket tid ägnats åt att söka svar på frågan varför den svenska integrationen haltar. Jag menar att frågan är felaktigt formulerad. Vi bör istället fråga oss varför den svenska integrationen ens fungerar? I ett land som saknar grundläggande mekanismer som gör människor till aktiva samhällsmedborgare bör vi kanske inte vara förvånade över utfallet."
"Sverige tillhör – tillsammans med Serbien, Irland, San Marino och Andorra – de enda länderna i Europa som inte har något språkkrav för vare sig medborgarskap eller permanent uppehållstillstånd. Detta har resulterat i att medborgarskapets betydelse reducerats till ett formellt sådant. Innebörden av det moraliska medborgarskapet diskuteras aldrig. Vad förväntas av mig som kommit hit?"
"I detta tillstånd har man etablerat ett system där människor som kommer till Sverige kan förvänta sig få obegränsat tolkstöd, inga särskilda krav på att lära sig svenska och möjlighet till livstids försörjningsstöd. Ett system som inte har några särskilda förväntningar på de som kommer hit. Vi borde ställa oss frågan vad det är i vårt system som möjliggör att människor i mindre utsträckning blir självförsörjande."
"Ett av de största misslyckandena med den svenska modellen är att man aldrig har angripit frågor som rör lojalitet och identitet. I Sverige har ambitionen aldrig varit att människor som kommer till Sverige ska identifiera sig som svenskar som är lojala med den svenska nationen. Än idag kan du träffa på tredje generationens turkar som i första hand identifierar sig som turkar bosatta i Sverige – inte som svenskar med turkiska rötter. Detta är något som man lyckats avsevärt bättre med i länder som USA och Kanada. En stark känsla av tillhörighet till det nya landet."
"Om svenskar själva inte formulerat den svenska berättelsen, hur ska vi då kunna förvänta oss att de som kommer ska kunna ta till sig det svenska?"
https://www.gp.se/ledare/vilken-%C3%A4r-den-svenska-ber%C3%A4ttelsen-1.28071505
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar