tisdag 12 maj 2020

Utveckla och förnya

Bara framtidstro, nytänkande och maximalt utnyttjande av modern teknologi leder mot framgång

Vi är i början av en mycket jobbig samhällskris. En kris som självklart måste användas till att bygga om och bygga nytt. Förhoppningsvis slipper vi storskaliga krig med massdöd och lemlästningar som en konsekvens av problemen som nu skapats genom en globalt sanslöst kortsiktig konsumtionsinriktad politik. Det är helt sjukt hur rika några få procent av jordens befolkning blivit parallellt med att medelklass, kommuner och länder dragit på sig sjukt höga skulder. På toppen av den ekonomiska verklighet som fortfarande masspsykotiskt förnekas tar digitaliseringens tid över och AI gör allt fler av snart 10 miljarder människor arbetslösa. Och vad säger miljö- och klimataktivisterna om faktumet att vi närmar oss 10 miljarder människor? Ska vi acceptera ett liv där 2 procent av världens befolkning lever i sus och dus och resten får ha det som nu i Coronatider? 2 procent superkonsumerare är ändå 200 miljoner människor... Det är lika många människor som uppskattas ha levt på jorden år 200! Tror du att de 9,8 miljarder människor som inte tillhör de 2 procenten accepterar den ordningen? Över 3 miljarder av dem är ändå välutbildade och vill något med sina liv. Redan med dagens övervakningssamhälle kanske de 2 procenten kan förtrycka oss andra effektivt. Det är allvar nu! Vi kan skapa ett generellt välmående framtida samhälle. Det är hög tid att börja bygga det moderna välfärdssamhället med hjälp av modern teknik, nytänkande, modern fördelningspolitik, globala skuldsaneringsprogram, kraftiga utbildningssatsningar och en rejäl dos framtidstro! Låt oss inte vänta! Att fortsätta med förnekelse om hur långt ner i diket det nuvarande samhällssystemet kört försenar bara det nybyggararbete som måste startas. Deppigt? Varför det? Med ett tydligt och positivt mål i sikte fixar vi det. Bara vi slipper blodiga krig blir vår nedgång och våra kommande hårda år ingen ting jämfört med vad många andra människor fått uppleva. Till exempel de som upplevde det 30-åriga kriget, första världskriget, andra världskriget och nu Syrienkriget.

Patrik Kronqvist, Expressen, sätter läsvärda ord på bbbbbbb

"Att staten ska försöka leda den tekniska utvecklingen är en dålig idé. Om Sverige inte ska bli omsprunget måste vi låta robotarna ta över."

"I boken beskriver nationalekonomen Grafström hur tekniska landvinningar ständigt har lett till att yrken har försvunnit. Tryckpressen konkurrerade ut skrivarna i klostren och bilen gjorde att kuskarna försvann. I vår tid sker förändringen dock allt snabbare. Det tog flera decennier från det att Gutenberg introducerade tryckpressen till att munkarna som kopierade böcker tvingades göra annat. Men Netflix lyckades konkurrera ut videoaffärerna på bara några få år. Samtidigt blir skillnaderna mellan de kvalifikationer som krävs för de jobb som slås ut och de nya som tillkommer allt större. Arbetslösa kuskar hade inga större problem att bli chaufförer. Men det är svårare att gå från att köra buss till att programmera självkörande fordon. Risken är att vi i spåren av robotar, digitalisering och artificiell intelligens får se en massutslagning från arbetsmarknaden."

"Spelplanen är dessutom ofta riggad till förmån för särintressen. De som hotas av förändring trummar lätt ihop politiskt motstånd. Vinsterna av ny teknik brukar däremot fördelas bredare över samhället. Om politikerna lyssnar allt för mycket på nejsägarna riskerar Sverige att bli omsprunget av mer teknikvänliga länder. Den verkliga faran är om staten försöker hindra robotarna att ta våra jobb."
https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/faran-ar-om-staten-inte-later-robotarna-ta-vara-jobb/

Ovan text exemplifierar ett av vår tids demokratiska problem. Politiken kan inte, och ska inte, försöka driva på den tekniska utvecklingen på annat sätt än att ständigt satsa mycket på ett mycket bra utbildningssystem samt på att våga testa företagares innovationer som kraftigt kan effektivisera eller förbättra inom en verksamhet.
Dagens besvikelse
Svensk beredskapsförmåga och sårbarhet. Det politiska ledarskapet är inte imponerande, det har tveklöst brustit. Pinsamt att inte Hallengren i Aktuellt kan erkänna att ansvariga politiker i åratal misslyckats med att bättre säkerställa en beredskapsförmåga för kriser samt att säkra redundanta kritiska samhällssystem. Om vi tar Coronakrisen finns minst fyra myndigheter som sammantaget borde ha säkrat en bättre beredskapsförmåga för en pandemi i Sverige. MSB, Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och Försvaret. MSB lyder under minister Damberg, Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten lyder under minister Hallengren och Försvaret lyder under minister Hultqvist. Tre olika Socialdemokratiska ministrar och en övergripande ansvarig socialdemokratiskt ansvarig statsminister, Löfven. För mig är det uppenbart att det övergripande regeringsarbetet inte fungerar under Löfvens ledning. I tider som de kommande 5-10 åren med stora samhällsutmaningar är det mycket oroande. Vem minns inte säkerhetsfloppen kopplad till Transportstyrelsen under Löfvens ledning? Och du, är Bank-ID en samhällskritisk tjänst? Det skulle jag säga. Den får inte ha driftsproblem i flera dagar! Löfven får inte komma undan sitt ansvar. Samtidigt undrar jag vilken nytta MSB gör? När myndighetens chef säger att ”Sverige inte agerade snabbt nog”, blir ansvaret tydligt, MSB och Stefan Löfven. Vi har för många myndigheter i Sverige!
https://www.expressen.se/nyheter/eliasson-sverige-inte-snabba-nog/
https://www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/carlson-anmarkningsvart-hur-daligt-rustad-aldrevarden-var/
https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/inrikes/transportstyrelsen-detta-har-hant
https://www.svtplay.se/video/25859124/agenda/agenda-10-maj-21-15

Som jag bloggade häromdagen är det hög tid att kraftigt strukturera om vården i Sverige. Specialistsjukvård som nationellt ansvar och den allt mer krävande äldrevården i större kommuner MEN med samma innehållskrav på alla kommuner vad avser äldreomsorgen. Äldreomsorgen ska skötas av kommuner men med fördel regleras äldreomsorgen nationellt som till exempel Skollagen. När du lyssnar på Johan Carlsons kritik av rörigheten och den mycket varierande kvaliteten mellan vårdgivare borde alla inse behovet av ett gemensamt regelverk.
https://www.svtplay.se/video/25859124/agenda/agenda-10-maj-21-15

Dagens stjärna
Benjamin Dousa, avgående ordförande för Muf. Han lämnar även politiken. Han har väl sett den senaste delen av ”Ekdal och Ekdal” på SVT, läst Cervenkas krassa krönika i Di och använt sina Handelskunskaper. Det stundar väldigt svåra samhällstider. Att vara politiker med uppdraget att prioritera i dessa bittra tider kommer att vara smärtsamt. De som bäst kan tjäna oss invånare nu är kunniga och verklighetserfarna företrädare. Sådana som Utvecklingspartiet Demokraterna kräver att du är för att kunna få ledande politiska uppdrag. Det hedrar Dousa när han säger:


Dousa har en examen från Handelshögskolan i Stockholm och uppger att han nu kommer att gå vidare till ett arbete inom sitt utbildningsområde.
– Många politiker har aldrig haft ett vanligt jobb, det är ett stort problem. Jag har lovat mig själv att jag aldrig ska hamna där, säger han till Aftonbladet.”
https://www.expressen.se/nyheter/muf-ordforande-benjamin-dousa-slutar/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar