G20 och EUs medlemsländer borde samarbeta om hur våra ekonomier ska få en nystart i en ny tid. Det är inget Sverige enskilt klarar av. Vi är mycket exportberoende. Som jag bloggat om tidigare anser jag att vi är i stort behov av en ny ekonomisk ordning i världen. Det är helt nödvändigt eftersom räntevapnet är borta och allt för många "rika" länder, nationalstater, idag är farligt belånade. Den senaste tiden har också många av dessa länder genom sina riksbanker/centralbanker köpt upp riskfyllda företagsobligationer som också innebär att dessa länders invånare fått en kollektivt ännu större ekonomisk risk i sitt knä. Jag skulle gärna se ett G20 initiativ där man seriöst börjar jobba med att skapa ett nytt samhällsekonomiskt system som kan ge världens ekonomier en betydligt bättre nystartsläge. Ett samhällsekonomiskt system som självklart inkluderar gemensamma förhållningssätt till hur den digitala och allt mer robotiserade verkligheten ska hanteras så att det finns rimliga skatteunderlag runt om i världens länder. Denna reform av det globala ekonomiska systemet är helt nödvändigt för att vi inom plus tio år ska få goda tider igen.
https://sv.wikipedia.org/wiki/G20
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/vad-hander-egentligen-under-ett-g20-mote
På SVT programmet Ekdahl och Ekdahl samtalas det delvis intressant om hur vår ekonomi kan tänkas utvecklas framöver. Du som är intresserad av ekonomiska frågor kan med fördel titta på programmet om du inte gjort det. Ja, världens ekonomier kan tveklöst liknas vid ett enormt "kedjebrev" som kommer att spricka.
https://www.svtplay.se/video/26647538/ekdal-och-ekdal/ekdal-och-ekdal-sasong-2-5-maj-20-00?start=auto
Enligt Thomas Östros, vice ordförande i Europeiska investeringsbanken, hade de tidigare förhoppningar om att Europas ekonomier enbart skulle krascha men fort återhämta sig. Risken för en betydligt mer utdragen ekonomisk kris / lågkonjunktur bedöms nu som större. I UNT kan man få lite perspektiv på att även en så attraktiv plats som Uppsala redan drabbats av en tuffare ekonomi.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/thomas-ostros-april-varsta-ekonomiska-manaden-i-europas-historia
"Upplysningscentralen, UC, presenterade på måndagen preliminär statistik för april månad. Den visar en ökning av antalet konkurser med 10 procent i Uppsala län, jämfört med samma period förra året. Hittills i år har 81 företag gått i konkurs i länet. Samtidigt visade statistik från Arbetsförmedlingen att antalet personer som varslats om uppsägning i länet under mars och april uppgår till 876 personer. Enligt ett pressmeddelande från Stockholms Handelskammare är ökningen i Uppsala län näst högst i landet efter Stockholm. Jämfört med perioden mars–april 2019 är ökningen 1 248 procent."
https://www.unt.se/ekonomi/konkurserna-okade-i-uppsala-lan-5563066.aspxKonjunkturinstitutet vill knappt göra prognoser längre. Det är för osäkra tider och pandemier har inte varit en parameter i prognosmodellerna som används. Jag tycker att Konjunkturinstitutet historiskt varit ganska duktiga på att bedöma hur vår konjunktur kommer att utvecklas. En sak är nu säker, det blir många år av omstrukturering och reformarbete även inom offentligt finansierade verksamheter framöver.
https://www.konj.se/publikationer/konjunkturlaget.html
Det är bra att Stockholms Handelskammare försöker jobba med "En ekonomisk omstarts agenda". En kommission har tillsatts, Omstartskommissionen. Det är klokt. Samtidigt kommer vi att vara kraftigt beroende av vår omvärld. Sverige tillhör inte G20 men vi kanske kan komma med goda råd till dem om vad som krävs för en framgångsrik nystart för världens människor. Jag upprepar, Sverige är ett mycket exportberoende land. I UNT kunde vi läsa om syftet med kommissionen.
"Syftet är att ta fram reformer som ska starta om och stärka Sveriges långsiktiga konkurrenskraft efter coronakrisen. Bakom initiativet står Stockholms Handelskammare som Handelskammaren i Uppsala län tillhör."
https://www.unt.se/ekonomi/uppsalabo-ska-fa-fart-pa-sverige-efter-krisen-5561466.aspx
Dagens besvikelse
Den misslyckade migrations och integrationspolitik som Sveriges riksdag drivit, eller inte drivit, under många år. Peter Santessons krönika i Dagens Samhälle är mycket läsvärd. Du som vill förstå varför den kris vi bara är i inledningen av kommer att bli mycket smärtsam för oss i Sverige ska läsa hans artikel. Störst skuld för detta stora misslyckande har Miljöpartiet.
"Alla med minsta intresse för frågan måste ha varit medvetna om att badbyxorna inte suttit på när det gäller jobbintegration. Den ekonomiska kraschen post-corona kommer att blotta fiaskot brutalt."
"Tidningen The Economist skriver exempelvis att den ekonomiska tvärniten under coronakrisen nu exponerar mängder med företag som under högkonjunkturen har blåst upp fiktiva vinster genom kreativ bokföring. Finansmannen Warren Buffets liknelse är klassisk. Det är bara när det blir lågvatten som man upptäcker vilka som badar utan badbyxor."
"För Sveriges del är ett aktuellt område den bristande jobbintegrationen av utrikes födda. Problemen har diskuterats i åratal, även på den här kolumnplatsen i Dagens Samhälle. Men från politiken har de stora greppen uteblivit. Orsakerna är många, men en av dem är att det politiska priset för kontroversiella beslut varit stort samtidigt som det funnits finansiellt utrymme att knuffa problemen framför sig. Vi har haft goda år med rekordhög sysselsättning bland välutbildade majoritetsgrupper. Nu kommer det att bli betydligt svårare."
"I den nya undersökningen När blir utrikesfödda självförsörjande? från Entreprenörskapsforum används ett mer relevant mått på jobbintegration än det traditionella sysselsättningsmåttet. Redan vid en mycket låg sysselsättningsgrad har en person kunnat kategoriseras som i arbete och felaktigt räknas som jobbintegrerad. Måttet har inte fångat den verkliga frågan, nämligen om man försörjer sig genom eget arbete. I Entreprenörskapsforums undersökning har man därför i stället analyserat hur lång tid det tar för utrikesfödda att bli självförsörjande, definierat som en blygsam nettoinkomst på minst 12 600 kronor i månaden."
"En av rapportförfattarna, professor Johan Eklund, sammanfattar resultaten i en lika skrämmande som läsvärd debattartikel. Självförsörjningsgraden bland utrikesfödda från Afrika och Mellanöstern är så låg som 38 respektive 36 procent – bland dem i yrkesverksam ålder är det en minoritet som kan försörja sig själva. Detta under en högkonjunktur som nu tagit slut. Och till och med dessa helt katastrofala siffror torde vara i överkant eftersom de inte tar hänsyn till om inkomsten kommer från lönesubventionerade anställningar."
"Även om siffrorna är otäcka så är de i ärlighetens namn inte förvånande. Viljan att diskutera problemen seriöst har varierat, men alla med minsta intresse för frågan måste ha varit medvetna om att badbyxorna inte suttit på när det gäller jobbintegration. Den ekonomiska kraschen post-corona kommer att blotta fiaskot brutalt. Kriser kan verka politiskt möjliggörande, det är de stora greppens tid. Lösningen här är inte lätt att se, men inget av problemen vi står inför kommer att vara viktigare att lösa."
Dagens stjärnaThomas Gur, GP. Han är ofta fantastisk på att formulera sig. Ja, nationalstaten har stor betydelse för människor. Tänk att det inte är självklart. "Ett samhälle är en plats som förenas med gemensamma lagar och normer" berättade min dotter för mig i morse. Det hade hon lärt sig i skolan. Det är de lagarna och normerna, som också tillämpas, som formar olika samhällskulturer runt om på vår jord. Tänk att det är så svårt att förstå för vissa. Och det har stor betydelse, stor betydelse. Intressant att EU nu marknadsför hur till exempel Polen och Rumänien ställt upp med läkare i andra EU länder för att visa hur man visst lyckas skapa ansvarsfullt samarbete inom unionen. Krasst kan man tänka sig att det också är smart nationalpolitik att i länder som hittills drabbats mindre av Corona tar chansen att träna upp några av sina läkare i Coronabekämpning för att vara bättre förberedda om utbrottet tar fart i även deras länder innan större vaccinationsinsatser kan dras igång.
"När politiken verkligen och ordagrant gäller liv och död, är nationen och nationalstaten den självklara arenan. ”Det internationella samfundet” saknar den mobiliseringskraft som nationalstaten besitter."
"Den pågående epidemin, och krisen så som dess följd, klargör tydligt vilken som är den viktigaste och största möjliga politiska arenan att agera på. På samma sätt klargör krisen också varför alla åberopade än större arenor, är politiska inbillningsfoster och retoriska ihåligheter."
"Ovanstående betyder givetvis inte att den nationella politiken blir bra eller dålig, utan enbart att alla andra större och ofta åberopade instanser, så som Förenta Nationerna, Europeiska Unionen, Europeiska rådet eller fluffigare ”det internationella samfundet”, saknar den mobiliseringskraft som nationalstaten besitter."
https://www.gp.se/ledare/n%C3%A4r-det-%C3%A4r-allvar-%C3%A4r-det-nationalstaten-som-g%C3%A4ller-1.27584472
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar