Det är bekymmersamt att en stor andel av Sveriges ledande politiker saknar ordentlig chefs- och ledarerfarenhet. Tveklöst leder det till att Sverige och många av dess kommuner utvecklas mycket sämre än vad som annars hade varit möjligt. Trist för oss svenskar att vi har en av alla tiders svagaste politiska ledarskap samtidigt som vi är i inledningen av den största ekonomiska samhällskrisen sedan 1930-talet.
Thomas Gür, krönikör i GP. Han har självfallet rätt. Regeringen har inte, och tar inte, det övergripande ansvar som de har för hur hela samhällsapparaten förväntas agera för att med minsta möjliga skada navigera i Coronakrisen. Varför tror du att skattebetalarna betalar för ett regeringskansli? Varför tror du vi har en statsrådsberedning kopplad till regeringskansliet? Vet du hur många anställda som jobbar på regeringskansliet? Runt 4.600 personer! Nästan 200 av dem på Statsrådsberedningen. Av dem cirka 200 heltidsarvoderade politiker. Och hur många årsarvoderade konsulter finns kopplade dit för att regeringen ska tro sig klara av att leda Sverige? Nedan krönika avslutas med: ”I ett öppet och demokratiskt samhälle delegerar inte ansvariga politiker avgörandena till sakkunniga och experter. De står för besluten och förklarar dem för väljarna, vilkas förtroende de har erhållit.”
”Ta frågan om smittspridningen i äldreomsorgen, som statsvetaren Bo Rothstein härförleden (TT 6/5) menade delvis grundade sig på att ”Folkhälsomyndigheten [FHM] inte förstår hur svensk förvaltning fungerar”, eftersom det inte kom några ”tydliga propåer om att personalen behöver nödvändig skyddsutrustning och utbildning” och att många timanställda ”får ta en ekonomisk smäll om de ska följa myndighetens rekommendationer att stanna hemma om de känner sig sjuka”.”
”Här hade det behövts statsvetenskaplig kompetens med inriktning på förvaltningsfrågor, äldrevård och kommunernas befogenheter.
Betecknade nog förklarade regeringen att beslutet om ett besöksförbud på äldreboenden dröjde ända till 1 april, med att FHM inte hade gjort någon sådan hemställan tidigare. Det är samma attityd som regeringen uppvisade hösten 2015 när den skulle förklara varför det dröjde ända till 12 november det året innan den fattade beslut om att införa gränskontroller, trots att det kom 10 000 asylsökande i veckan under oktober månad. Då hette det att polisen och Migrationsverket inte hade gjort några hemställningar tidigare.”
Betecknade nog förklarade regeringen att beslutet om ett besöksförbud på äldreboenden dröjde ända till 1 april, med att FHM inte hade gjort någon sådan hemställan tidigare. Det är samma attityd som regeringen uppvisade hösten 2015 när den skulle förklara varför det dröjde ända till 12 november det året innan den fattade beslut om att införa gränskontroller, trots att det kom 10 000 asylsökande i veckan under oktober månad. Då hette det att polisen och Migrationsverket inte hade gjort några hemställningar tidigare.”
”Exemplen på sådant som uppenbarligen och naturligt nog överstiger FHM:s kompetens som expertmyndighet kan mångfaldigas. Den proportionellt höga i dödlighet från covid-19 i invandrargrupper eller det felaktiga antagandet att man kunde förlita sig på invånarnas tillit till myndigheter, solidaritet och pliktkänsla, för att uppnå social distansering, som Tomislav Dulić, docent i historia, skrev om i förra veckan (Kvartal 8/5), är några till.”
”Precis som i ett krig, omfattar kampen mot en epidemi hela samhället. Det handlar alltid om att avväga olika experters synpunkter kring sådant som rör deras fält, men som ofrånkomligen och hela tiden ställer beslutsfattare inför olösliga målkonflikter och etiska dilemman.”
Dagens besvikelseRegeringens oförmåga att kommunicera tydligt. Att myndigheter använder ”byråkratiska” måste vi förvänta oss. Av folkets representanter ska vi kunna förvänta oss mer folklig kommunikation som det stora flertalet, inklusive nysvenskar, förstår.
”Stefan Löfven betonade också att myndigheternas rekommendationer inte är ”vänskapliga råd” – utan riktlinjer som alla väntas följa.”
https://www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/lofven-berattelsen-om-sverige-ar-inte-korrekt/
Och Expressens ledare har rätt. Vi får inte låta regeringen gömma sig bakom Coronakrisen. Eller för sin roll i krisen.
https://www.expressen.se/ledare/lat-dem-inte-gomma-sitt-ansvar-for-krisen/
Dagens stjärnor
Göran Rosenberg. Tusentals anställda och många konsulter räcker inte för att leda kompetent. Ett väl fungerande ledarskap måste själva vara praktiskt tränade i ledarskap och bottna det i många egna relevanta referensramar. Ibland, undantagsvis, finns undantag. Nyligen twittrade Rosenberg nedan:
”Kan inte låta bli att fundera över vad slags politiker som leder oss i denna kris. Lena Hallengren har såvitt jag kunnat se (Wikipedia) inte haft något enda jobb utanför politiken. Jag undrar vad det gör med politiken.”
Sakine Madon. Ja, jag håller med hennes önskan men det kommer aldrig att hända i dagens politiska system. Politik har blivit en karriär och väldigt många riksdagspartier är mycket toppstyrda. ”Stökar till” är möjligen ingen bra beskrivning av vad som behövs. Det som saknas är personlig integritet och modet att våga argumentera för klokare vägval än dem partiledningen förespråkar. Men varför våga det när det kostar kortsiktiga möjligheter till politisk karriär och välarvoderade politiska uppdrag. Systemet behöver ändras. Det kommer inte ske genom dagens riksdagspartier.
https://unt.se/nyheter/artikel/svenska-partier-behover-fler-som-stokar-till/4r1nywxl
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar