lördag 9 maj 2020

Virusets spridning bland våra sköraste

Ansvarsutkrävande
Det är inte "rocket science" att förstå att en stor del av problemen med smittspridningen har varit kopplad till att symptomfria kan smitta, brist på skyddsutrustning samt att många nysvenskar inte förstått den "mjuka" kommunikationen från regering och Folkhälsomyndigheten. Även om det inte är förbjudet i lag att stå nära varandra kan man istället för "det är viktigt att hålla minst 1 1/2 meters avstånd mellan varandra" säga "du får inte vara närmare än 1 1/2 meters avstånd från andra utanför familjen". Nyansskillnaden är mycket viktig för att ett budskap ska gå in hos människor som inte lärt sig svensk traditionell kommunikationsform. "Får inte" säger då någon frihetligt "upplyst" saknar lagligt stöd. Det är ett överkursresonemang i kristider som nu.

Kan det finnas så cyniska personer i vårt samhälle som inte tycker att det gör så mycket om en äldre mycket svag och multisjuk människa dör ett år tidigare än annars? Absolut. Delar av oförmågan att bättre skydda våra äldre kan absolut tolkas som en sådan inställning. Om den finns är den vidrig. "Skalskyddet" på äldreboenden som man talade om visade sig vara ett mycket ihåligt "skalskydd". Än värre tycker jag fortsatt att det är att människor inom hemtjänsten fortfarande besöks av många olika vårdare och fortfarande utan någon form av vettig skyddsutrustning. I SVT kunde vi nyligen ta del av en reflektion av hur dåligt många verksamheter lyckats med att skydda våra sköraste invånare från Corona.

"Mantrat från myndigheter sedan coronutbrottet i Sverige tog fart har varit att skydda de äldre. Men statistiken över smittade och döda i den gruppen tyder på att vården hittills har misslyckats. En färsk rapport från Socialstyrelsen visar att hälften av de bekräftade dödsfallen av covid-19 bland personer som är 70 år och äldre finns på särskilda boenden, det vill säga boenden för äldre med särskilt stort vårdbehov."
"Familjeläkarna ansvarar för vården för nästan hälften av äldreboendena i Region Stockholm. Enhetschefen Stefan Amér skräder inte orden när han beskriver smittspridningen bland äldre.
– Siffrorna visas att vi har misslyckats. Hade vi lyckats bygga en mur runt de äldre hade de nationella dödstalen varit lägre, säger han."
"Tillgången på skyddsutrustning, eller snarare bristen på den, har varit avgörande i smittspridningen, säger han.
– I början av april skötte äldreboendena i Stockholm vården för 40 % av stadens covid-19-patienter. Ändå hade man i många kommuner bara skyddsutrustning för några timmar framåt. Det här förändrades när man ändrade fördelningsnyckeln, men då hade redan smittan etablerats på många boenden."
https://www.svt.se/nyheter/lakaren-vi-har-misslyckats-med-att-skydda-vara-aldre
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/flest-doda-i-covid-19-aterfinns-inom-aldrevarden
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/60-procent-inom-kommunal-omsorg-foljer-basala-hygienrutiner
https://www.gp.se/nyheter/gp-granskar/h%C3%A4r-%C3%A4r-%C3%A4ldreboendena-som-smittats-av-coronaviruset-1.27556468
Det är viktigt att de som misskött sina viktiga och välbetalda ledaruppdrag ställs till svars. Ett misslyckande är alltid ett misslyckande och när det handlar om att det kostar många människor deras liv är ansvarsutkrävande självklart. Och ansvaret är ytterst politiskt så som Sveriges offentliga förvaltning är uppbyggd.

UNTs ledarskribent, Johan Rudström, tar också upp ämnet om hur väl vi stöttar våra äldsta invånare i behov av omsorg och vård. Med all rätt pekar de tydligt på att bristerna är många, och de har pågått i många år.

"Likaså har orsakerna till smittspridningen varit välkända en tid. Den har berott på brist på skyddsutrustning, att personal jobbat trots sjukdomssymtom och svårigheter att skapa säkra avstånd mellan de boende, särskilt dem med demenssjukdomar. En allmänt rörig personalsituation, med många timvikarier, har också bidragit."

"Rörigheten gäller i hög grad hela äldrevårdens organisation i Sverige. Många anhöriga till svårt sjuka äldre har upplevt hur den sjuke bollats som en het potatis mellan regionen och kommunen, och mellan olika boende- och vårdformer. Ursprunget var den stora Ädelreformen 1992 som flyttade de äldre multisjuka från långvården till äldreboenden. Den påföljande ekonomiska krisen flyttade också avancerad sjukvård till hemmen, där den sedan blivit kvar."
https://www.unt.se/ledare/mangarigt-kaos-i-varden-av-de-allra-aldsta-5564852.aspx

Anders Tegnell inger generellt ett gott intryck och är säkerligen mycket kompetent inom sitt område. Att kommunikationen är flummig från Folkhälsomyndigheten är inte hans fel. Jag antar att även Folkhälsomyndigheten, precis som Uppsala kommun, har horder av informatörer/kommunikatörer på lönelistan. Och även om man säger samma sak, dag efter dag efter dag i intervjuer, behöver viktig information vara mycket tydlig. Nedan kommunikation borde innebära ”munskydd på” inom omsorg och vård. Ansvaret för misslyckandet att skydda våra sköraste faller inte på Tegnell och company, det är helt politiskt!

Men helhetsbilden gör ändå att Folkhälsomyndigheten avstår att rekommendera människor att använda munskydd eller visir. 
– Det är sin sak att man använder munskydd på personal på äldreboende, och i sjukvården där man har en personal som man kan utbilda ordentligt och som kan kontrollera varandra och göra det bra.”
https://www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/tegnell-munskydd-ar-valdigt-otrevliga/

Dagens besvikelse
Jag blir förbannad över ledarskap som är rädda för sanningar och som inte vågar ta i sanningar och tydligt våga tala om vad man gör för att lösa ständigt existerande problem. Att sopa problem under mattan eller till och med försöka tvinga människor att inte berätta som det är inom till exempel omsorgen och vården i Sverige är helt oacceptabelt. Uselt ledarskap! Lydia Wålsten skriver läsvärt om det i SvD.

"En rad kommuner har använt coronakrisen som en ursäkt för att inte följa offentlighetsprincipen och förhindrat medial granskning. Det är bedrövligt – och SKR och MSB borde markera."


"Skandalen rullas fortfarande upp i Sörmland. Ett antal toppchefer i kommuner och regionen har konspirerat för att hindra lokaltidningarna från att få ut uppgifter om hur många som smittats i äldreomsorgen. De har gemensamt sagt att uppgifterna inte finns sammanställda, trots att de samtidigt har rapporterat in efterfrågade siffror till Socialstyrelsen."
"Journalisterna har fått ut mejlen som visar hur den vilseledande manövern har gått till. Det är inte vackert. I mejlslingorna finns kommunchefer, kommunikationschefer och jurister. Trosas kommunchef Johan Sandlund skriver i ett mejl att det är "förunderligt vad de publicistiska fantomerna vill att vi ska prioritera högst just nu". Maktens medieförakt lyser igenom. Som att kommunen har viktigare saker för sig än att bli granskade av njugga journalister."
"Sörmland är tyvärr inte ensamt. Örebro kommun har uppmanat 13 000 anställda att inte prata med media och sagt att den grundlagsfästa meddelarfriheten just nu är satt på undantag på grund av coronakrisen (...). Man kan kalla den Örebromodellen: "Gärna grundlag, men inte i kris!" Nu har de backat, men ingen tar ansvar för det som hänt. Offentlighetsprincipen finns för att makten ska kunna granskas. I dag är det för lätt för kommunchefer att runda regelverket, och svårt att få till en fällande dom för tjänstefel." 
https://www.svd.se/kommuncheferna-anvande-coronakrisen-for-att-runda-grundlagen

Dagens stjärna
Markus Uvell, GP. Han har helt rätt. Stockholm är tveklöst Sveriges mest befolkade område, men det är inte Sverige. Det perspektivet är intressant då det väldigt ofta glöms bort av många i maktställning. Det inkluderar medierna.

"Visst kommer den politiska agendan att påverkas: ekonomin blir viktigare, sjukvårdsdebatten lär få en tyngd den inte haft på länge. Men de största politiska stridsfrågorna – invandringen, brottsligheten och klimatet – kommer tillbaka med full kraft när den värsta krisen klingat av. De representerar stora samhällsproblem och fundamentala värderingskonflikter, och sådant låter sig inte påverkas i första taget. Inte ens av en pandemi."

"Det mesta talar för att effekterna blir betydligt mindre. Värderingar förändras bara som resultat av djupa existentiella kriser, individuellt eller för en grupp. Och coronakrisen är inte en sådan. Faktum är att corona inte dominerar svenska folkets vardagssamtal alls lika mycket som till exempel invandringen gjorde runt 2015-2016. Ja det låter konstigt, men det är vad mätningar visar."

"En delförklaring till att vi lätt överskattar krisens effekter är att debatten är så Stockholmsfixerad. Det är delvis logiskt, med tanke på att Stockholmsregionen är särskilt drabbad, men perspektivet blir skevt. Journalister, politiker och debattörer med sitt främsta fokus på Stockholm tror lätt att coronakrisen är lika dominerande i hela landet. Det är den inte. När Novus mäter hur många som minskat sina fysiska möten på grund av corona uppger till exempel 80 procent av Stockholmarna att de minskat dem mycket, men bara 59 procent av smålänningarna och 56 procent av norrlänningarna."

"Visst kommer den politiska agendan att påverkas: ekonomin blir viktigare, sjukvårdsdebatten lär få en tyngd den inte haft på länge. Men de största politiska stridsfrågorna – invandringen, brottsligheten och klimatet – kommer tillbaka med full kraft när den värsta krisen klingat av. De representerar stora samhällsproblem och fundamentala värderingskonflikter, och sådant låter sig inte påverkas i första taget. Inte ens av en pandemi."
https://www.gp.se/ledare/coronakrisen-revolutionerar-inte-sverige-1.27360346

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar