fredag 8 maj 2020

Förmåga att leda

Kunskap och erfarenhet att leda
Ärlighet och öppenhet varar längst. Offentliga verksamheter i Sverige har inga andra uppdrag än att verka för det svenska folkets bästa. Inom Försvarets, SÄPOs, sjukvårdens och Socialtjänstens verksamheter finns självklara och acceptabla skäl att vara mycket hemliga med vad de gör och med den handläggning de bedriver. Känsliga persondata ska självklart alltid hanteras som strikt konfidentiella. I övrigt ska transparensen kopplat till offentligt styrda verksamheter vara i princip total.

Vilkas intressen ska vi politiker företräda? Det egna partiets intressen? Det egoistiska intresset? Det borde vara de invånare man ska tjänas intressen. Det går dock att kraftigt ifrågasätta vilka intresseprioriteringar som många folkrepresentanter gör. Och självklart ska det politiska ledarskapet kräva, och ständigt följa upp, att ledande tjänstemän håller sig till regelverk och offentlighetsprinciper.

"Tjänstemän som raderar mejl och slentrianmässigt sekretessbelägger uppgifter undergräver den demokrati de är satta att försvara."

"Man kan tycka att höga chefer i det offentliga borde ha bråda dagar i dessa pandemitider. Men i Sörmland fann en grupp kommunchefer ändå tid att via mejl diskutera en viktig frågeställning: Hur skulle man göra för att förhindra lokaltidningarna från att få information om smittoläget på äldreboenden i länet? Lösningen blev att hävda att uppgifterna inte fanns hos kommunerna. Dessutom beslöt man att dröja med att besvara tidningarnas förfrågan.   Problemet är bara att det inte var sant. På kommunerna visste man visst hur många boende som smittats och hur många som avlidit, visar en granskning som lokaltidningarna i Sörmlands media har publicerat under helgen. Och kommunernas medvetna förhalning av tidningarnas begäran om utlämnande av allmän handling bryter mot lagkravet om att sådana ska hanteras skyndsamt." 
https://www.expressen.se/ledare/smusslande-byrakrater-ar-ett-hot-mot-demokratin/
Dagens besvikelse
Miljöpartiet. De är ett aktivist parti som inte ska sitta i politiskt styrande roller. Det glädjer mig att väldigt många svenskar har insett det.

"Men det riktigt intressanta är att Miljöpartiet backar i sin starkaste fråga – miljön. 2014 ansåg 60 procent av svenskarna att MP har den bästa politiken för miljö och klimat. Nu ligger stödet på 20 procent. Tappet har skett under partiets tid i regeringsställning, och bekräftas i andra undersökningar."

"Politiska analytiker snärjer ofta sin sig i resonemang om politisk spelteori för att förklara väljarmönster. Men ibland är svaret inte så komplicerat. Kanske är det helt enkelt så att förtroendet för Miljöpartiets politik sjunkit för att partiet har en dålig politik. Väljarna imponeras inte av det MP har åstadkommit i regeringen."

"Det är svårt att driva en effektiv klimatpolitik. Att i ett svenskt riksdagsval lova väljarna ett bättre klimat är som att lova mer fred på jorden. Frågan är till sin natur global. Det är svårare att konkret genomföra en förnuftig miljöpolitik i regeringsställning än att ägna sig åt symbolåtgärder."
https://www.gp.se/ledare/v%C3%A4ljarna-har-genomsk%C3%A5dat-milj%C3%B6partiet-1.27642263

Även UNTs ledarskribent, Emma Jeanson, beskriver idag väl hur olämpliga Miljöpartiet är att sitta i ledande ställningar över Sverige och dess kommuner.

"Men kanske är Tovatts nya matintresse inte vidare förvånande. Miljöpartiet är det parti som ständigt inför symbolpolitiska subventioner och höjda skatter som tenderar att slå hårdast mot dem som har minst och samtidigt gynna dem som har mest. Elcykelpremien, som var ett statligt bidrag på 350 miljoner kronor under 2018, innebar att varje elcykel som såldes landade i genomsnitt på cirka 17 000 kronor per cykel (SvD 15/5). Ja, hur många har råd med det? Enligt en granskning (Svt 19/9 -19) var den typiske premiemottagaren en "välutbildad person med miljöintresse som vill ha motion utan att tulla alltför mycket på bekvämligheten"."

"Var det någon som tänkte att MP var ett parti för folket? Nejdå, för att ha råd att leva som en miljöpartist måste du vara rik."
https://www.unt.se/nyheter/tankte-nagon-att-mp-var-ett-parti-for-folket-5564563.aspx

Dagens stjärnor
Malcom Kyeyune. Det stundar väldigt mycket tuffa omställningar och prioriteringar inom offentligt styrda verksamheter. Många förändringar har länge behövts men inte genomförts. Vissa förändringar kommer att bli smärtsamma och tidigare oförmåga att effektivisera och tänka nytt går att skylla på. Ytterst inom det offentliga Sverige är det enskilda politiker som bär ansvaret för vad som görs och vad som inte görs. I tider som nu väntar krävs även exekutivt skickliga politiker. I de utmaningar som kommer räcker det inte ens med skickliga välavlönade ledande tjänstemän. Politiken måste leda arbetet och ta ansvar för det arbetet som krävs. Bara partier som kan erbjuda representanter för oss invånare som har insikten och förmågan att konstruktivt ta i problem kan leda oss mot en ljus framtid. Även för sådana kapabla personer kommer det att ta många år att vända den nuvarande utvecklingen till en generellt attraktiv samhällsmiljö igen.

"Den svenska kommunala vardagen framöver kommer att kantas av nedskärningar, nedskärningar och idel nedskärningar. De kommer att vara av en sådan art och ske i ett sådant pressat läge att det kommer vara rent utsagt farligt att försöka skönmåla dem, underdriva deras effekter, eller försöka skjuta ansvaret för dem ifrån sig."

"Det finns dock en sak man nog kan säga redan nu: den svenska kommunala vardagen framöver kommer att kantas av nedskärningar, nedskärningar och idel nedskärningar. Den kommunala sektorn var dåligt rustad för framtiden redan innan vi gick in i den potentiellt värsta ekonomiska krisen på hundra år, något DS skrivit mycket om under de senaste åren."

"Att basa över nedskärningar är aldrig roligt, och det är en särdeles dyster uppgift i ett läge där det inte längre finns mycket eller något ”fett” kvar att skära i. Det finns dock skäl att vara oroad för huruvida den sortens politisk kultur som växt fram i Sverige de senaste årtioendena kan komma att göra en svår situation ännu svårare."


"Vad menar jag med detta? Jo, om vi ska kosta på oss att generalisera lite grann, kan man nog säga att det som präglar många politiker både på kommunal nivå och på riksnivå är en sorts utpräglad försiktighet. Att ta ansvar eller att äga en fråga är något de flesta undviker så långt det bara går."
"I ett läge där det kanske är lite osäkert huruvida det är kommunen som ska stå för skyddsutrustning till personalen inom äldrevården hittar du inte många kommuner som självmant går in i tomrummet och tar på sig uppgiften, men du hittar desto mer exempel på försök att passivt vänta ut situationen. Men denna ovilja att ta ansvar är inte på något sätt unikt för lokalpolitiker. Den sträcker sig dessutom till att bli en ovilja att äga konsekvenserna av de egna besluten. När man under 2018 försökte hävda att vårdkrisen inte hade något att göra med den stora invandringen var ju detta en väg man valde för att man inte ville kännas vid några negativa konsekvenser av en politik man faktiskt beslutat om."
"Min spaning för framtiden här är ganska enkel. Nummer ett: de nedskärningar vi kommer att syssla med i Sverige framöver kommer vara av en sådan art och ske i ett sådant pressat läge att det kommer vara rent utsagt farligt att försöka skönmåla dem, underdriva deras effekter, eller försöka skjuta ansvaret för dem ifrån sig. Nummer två: grupp kommer att ställas mot grupp, och en underlåtenhet att ta på sig ansvaret för detta kan bli riktigt kostsamt."

"Varför har det varit så vanligt förekommande att svenska politiker på olika nivåer försöker ducka och skjuta ifrån sig ansvar? För att det har varit den överlägset säkraste politiska strategin. Kommer denna strategi fortsätta att vara säker mitt i den värsta ekonomiska krisen på hundra år? Jag skulle inte vilja satsa mitt parti på det."
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/det-ar-dags-vara-politiker-att-ta-ansvar-sina-beslut-32469

Viktor Barth-Kron, Expressen. Ja, det politiska ledarskapet är svagt i dessa bekymmersamma tider. Mycket svagt. Det är uppenbart att regeringen har stor brist på ledarskapsförmåga.

"Ingen begär att vare sig Ulf Kristersson eller Stefan Löfven ska sitta inne med någon magisk formel som får coronaviruset och dess besläktade elände att försvinna i ett nafs. Ganska snart lär dock efterfrågan öka på att de folkvalda åtminstone ska presentera något slags åsikt i ärendet."
https://www.expressen.se/kronikorer/viktor-barth-kron/politiken-kan-inte-ducka-for-evigt/
#Updem
#UppåtUppsala
#Utvecklingspartietdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar