måndag 11 maj 2020

Allmänintresse och särintresse

Påverkan
För att driva utvecklingen framåt på ett professionellt sätt måste man ha tydliga ambitioner och tillräckliga underlag för att fatta fler kloka än okloka beslut. Inom det politiska arbetet var det mycket lättare förr att genom partiernas betydligt fler engagerade medlemmar värdera olika alternativ och komma fram med väl grundade förslag på förbättringar med stora möjligheter att leda till kloka beslut. Idag är den utvecklingskraften svag i partier som inte sitter i Sveriges ledning eller i kommunala ledningar. Det vill säga de som tagit ansvaret för att styra, inte vara i opposition. De som sitter i styret sitter också med den i särklass största utredningskraften eftersom de styr alla relevanta offentliga utvecklingskrafter. Bland annat på grund av denna verklighet har lobbyisterna stärkt sitt inflytande och blivit en mycket kraftfull påverkanskraft inom politiken. Lobbyister som får sina lobbyuppdrag från huvudmän som betalar mer eller mindre pengar för att påverka förslag och beslutsfattande. Lobbybolagen är också fulla av före detta politiker som tjänar mycket pengar på sina uppdrag från särintressen. Att särintressen jobbar för det de önskar är inget konstigt. Det är dock mycket anmärkningsvärt att inte Sverige infört tydliga regelverk om hur politiker och tjänstemän får interagera med lobbyister, som i till exempel USA. Det som gör det mycket anmärkningsvärt att detta inte har åtgärdats i Sverige är att det också påtalats som en brist i en av de senaste två demokratiutredningar som riksdagen genomfört. I den senaste föreslås också rimliga Lobbyregleringar, men inget har hänt... Kanske inte så konstigt då branschen tycks ha blivit en lönsam verksamhet för föredetta politiker. Den som vill se en förstärkning av vår demokrati får rösta på ett nytt parti som tydligt verkar för bland annat det.
https://www.regeringen.se/contentassets/16dfd1fed76e42dd9f40c9229637e44b/lat-fler-forma-framtiden-sou-20165-del-a.pdf

Linda Jerneck, Expressen, skriver intressant om detta kopplat till att Liberalerna analyserats runt frågan om hur lobbyister sätter agendor inom partier. Låt mig vara tydlig om att jag inte har några problem med att lobbyverksamhet bedrivs av särintressen. Jag anser, i linje med demokratiutredningen, att detta måste regleras. Varför är det viktigt? Det är alltid viktigt och värdefullt att förstå vem eller vilka som i grunden är drivande för en fråga. Det har betydelse när man ska fatta beslut i allmänintressets tjänst.


"Däri ligger den verkliga faran: Ett parti som inte vet vad det vill är lätt att lobba på. En partiledare som har konsulter att tacka för sina framgångar kan korrumperas av tacksamhetsskulden. Att tänka fritt, stort och eget är Liberalernas hela identitet. Att återupprätta partiets integritet är en överlevnadsfråga. Det går, men kräver att partiet håller konsulterna på Götgatan på armlängds avstånd."
https://www.expressen.se/ledare/linda-jerneck/skandalen-ar-den-ekande-tomheten-bakom-sabuni/
Dagens besvikelse
Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande i Uppsala.
Det är Coronakris, en massa obehandlade ärenden till kommunfullmäktige och stora strukturella problem inom kommunens verksamheter. Som del av kommunstyrelsen har jag inte fått någon information om att Pelling på deltid ska vara föräldraledig. Hur är det praktiskt tänkt att fungera? Hur länge? Varför informerades inte kommunstyrelsen innan föräldraledigheten är ett faktum. Mycket märklig hantering av ledarskapsfrågan. Nedan bifogas en artikel i Aftonbladet som lyfter upp frågor kring föräldraledigheten för kommunstyrelsens ordförande. "Erik Pelling (S) är både kommunstyrelsens ordförande och ordförande i kommunens krisledningsnämnd som aktiverades i samband med att coronakrisen eskalerade tidigare under våren.”

”Coronakrisen har vänt upp och ned på hela världen och i Sverige befinner sig både regioner och kommuner i krisläge. Trots detta väljer kommunstyrelsens 
ordförande, Erik Pelling (S), att gå på föräldraledighet


– Jag kommer att vara föräldraledig på deltid, säger Erik Pelling (S)”

”– Tanken var att jag skulle vara hemma på halvtid nu, och sedan heltid till sommaren. Men de planerna har jag fått skrinlägga. Jag kommer att vara föräldraledig på deltid i stället.”

”Som förste vice ordförande i kommunstyrelsen, och därmed tilltänkt ersättare för Erik Pelling, är Mohamad Hassan (L) som just nu är misstänkt corona-sjuk, vilket Aftonbladet tidigare har rapporterat om.
– Tanken är att Mohamad skulle ta några av mina möten, men om han skulle bli sjukare så får vi tänka om, fortsätter Erik Pelling.”

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Adyqjz/trots-krisen--nu-gar-han-pa-foraldraledighet

Dagens stjärnor
Lena Melin, ledarskribent Aftonbladet. Ja, Socialdemokraternas tillfälliga ökade opinionsstöd är bara tillfälligt. Det är ett ”luftslott”. Hur mycket S än försöker hålla liv i Coronakrisen till valen 2022 kommer det inte att fungera. De verkliga långsiktiga problemen är snart åter i fokus.

”När lågkonjunkturen slår till med full kraft kommer det inte att se ut som det gör nu.​”

”Vi befinner oss redan i ett ytterst besvärligt ekonomiskt läge. Det är sannolikt inte frågan om en kortvarig lågkonjunktur utan en längre recession, kanske en depression.”

Arbetslösheten kommer enligt regeringens egna beräkningar uppgå till mer än 13 procent nästa år, siffror som vi inte upplevt i modern tid. Det kommer att, förr eller senare föda ett omfattande missnöje med den sittande regeringen, det vill säga Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Kanske också med deras ekonomiska samarbetspartners, Liberalerna och Centern.”
https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/9v1Gml/stodet-for-s-ar-ett-luftslott

Viktor Barth-Kron. Ja, den som tror att de problem som dominerade politiken innan Coronakrisen slog in försvinner är korkad. De snarare växer i styrka. Det enda som kan hindra SD från att åter växa i opinionen är att M, S, KD och L (som då kanske överlever) gör upp om en betydligt klokare migrationsuppgörelse i den Migrationsförhandling som dragit igång i Sveriges riksdag. Vi får se. Kanske kan vi i framtiden tacka Corona för att en riksdagsmajoritet till sist enades om en betydligt mer hållbar migrationspolitik än den som nu drivs.

”Trots att invandringsfrågan just nu åker rutschkana nedför väljarnas prioriteringslista, trots att folk i Sverige och över hela Europa kastar sig i armarna på de traditionellt statsbärande partierna – trots det samlar SD stöd från omkring var femte svensk. I samtliga aktuella opinionsmätningar ligger man tydligt över sitt valresultat från 2018 (17,5 %). Detta kan lika gärna tolkas som att SD är i storpartiklassen för att stanna. Partiets strategiska position i svensk politik har heller inte försämrats, snarare tvärtom.” 

”Nu väntar andra, bistrare tider i Sverige. Vilka politiska prioriteringar som SD gör då återstår att se, sannolikt även för partiet självt. Det är svårt att smälta för rödgröna själar, men här finns faktiskt den största – kanske den enda – möjligheten till en konkret politisk vänstersväng för Sverige, under överskådlig tid framöver.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar