tisdag 17 januari 2012

Urbanisering i superfart

Var vill och kan människor bo?
I ett land som Sverige skulle människor kunna bo på många platser. Vi bor fortfarande på många platser men fler och fler platser töms på befolkning. Varför väljer då människor att flytta? Det är i nästan samtliga fall för att 1) utbilda sig 2) för att hitta jobb, för att ha nära till sitt jobb och för att enkelt kunna hitta alternativa jobb 3) för att få tillgång till en rikare fritid om det inte enbart är naturen som lockar. Allt fler äldre väljer också att flytta närmare stöd för omsorg och vård. Vi kan med andra ord bo på många ställen men i likhet med de allra flesta människorna i världen flyttar vi allt mer till allt färre platser, urbaniseringen inte bara fortsätter utan den tilltar. Det är inte en svensk trend, det är en global trend. Mälardalen måste planeras för detta faktum då det är ett av få områden i Sverige som kommer att vara rätt tätbefolkat (även om det är väldigt lite folk även på dessa platser jämfört med andra populära platser på jorden). Personer som tycker att politik är viktigt måste inse detta om de vill att deras parti skall vara relevant. För att vara relevant måste man ha en tydlig politik för hur dessa allt tätare befolkade områden skall utvecklas. Det är redan idag avgörande för om man kan attrahera många eller få väljare.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/glesbygden-toms-pa-folk-i-allt-snabbare-takt


Stabiliseringspakt
Sverige står nu inför ett läge där vi behöver bestämma om vi skall vara med i EUs så kallade stabiliseringspakt eller ej. Jag vet inte vilka regler man måste följa men är helt säker på att Borg och hans gäng inte kommer att föra in Sverige i något idiotiskt. Jag hoppas att Borg med flera hittar en väg mot att vi är med i pakten. Jag tror det är viktigt. Som jag skrivit så många gånger tidigare klarar sig inte Sverige på egen hand. Jag hoppas att pakten innehåller regler som också tydligt innebär att de som inte följer spelreglerna förlorar både rösträtt och får tuffa sanktioner. Det tycks tyvärr vara nödvändigt.


Glöm aldrig att urbaniseringen kommer att fortsätta. Glöm aldrig att Sverige ligger i Europas och i världens utkant. Även om vissa tycker att det är hemskt att den svenska befolkningen koncentreras till några få områden är det inte osannolikt att hela Sverige avbefolkas i framtiden om vi inte fortsätter att vara konkurrenskraftiga och skapar välmående samhällen där folk nu väljer att samlas.



Outgrundliga äro herrens vägar
Jag skrev nyligen om vilka egenskaper som en stor ledare, enligt så kallade experter, förväntas ha. Det är fint. Bland annat skall man inte anses se till sitt eget bästa utan till gruppens och ha altruistiska egenskaper. Det är många som inte matchar det så bra..... Intressant och positivt att se att vissa trots allt kan göra något vettigt för de pengar som de lyckats samla på hög under tiden de kämpade med väldigt mycket fokus på sig själva.
http://www.dn.se/ekonomi/percy-barnevik-jag-var-olamplig-som-chef

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar