torsdag 12 januari 2012

Fler chanser

Självklarheter?
Det kan tyckas som självklarheter att människor skall få fler chanser att ordna upp sina liv och skapa förutsättningar för en bättre framtid. Tyvärr är det inte en självklarhet för alla. Det finns faktiskt personer som tycker att vissa ungdomar får "skylla sig själva". Det egna ansvaret får aldrig negligeras men det är också viktigt att acceptera att vi alla har olika förutsättningar. Arv och miljö påverkar oss. Några av oss har oturen att växa upp i en situation som är mycket utsatt. Vissa föds in i kärleksfulla och handlingskraftiga familjer. Många av de som växer upp utsatt är personer som av andra upplevs som "förlorare". För mig är det dock en självklarhet att ge dem nya chanser att tänka om och utveckla sin fulla positiva potential. Priset för att stötta dessa utsatta personer till fler chanser är mycket billigare än att låta dem gå snett tidigt och sedan låta dem leva i utanförskap hela sina liv.
http://www.dagenssamhalle.se/debatt/loensamt-ge-ungdomar-en-andra-chans-1692

Bristande kunskaper
Under flera skolbesök har det blivit uppenbart att den svenska skolan är mycket bra. Det finns dock undantag och det är, precis som jag kunnat läsa och höra av många politiker, våra matematikkunskaper. Matematik är ett ämne där det är viktigt med föräldrar eller lärare eller både och som har tid att handleda ett barn och en ungdom för att de skall utvecklas utifrån sin förmåga. Det är uppenbart att många inte får den handledning som krävs. Bara för att ta ett exempel, hur många minuter får varje barn i stöd om en elev går i en klass med 26 elever och eleven har tre femtio minuters lektioner per vecka? För att klara uppgiften får du anta att varje elev får en minuts handledning per lektion. Känns det som tillräckligt? Det är dax med vuxenförstärkningar på skolorna. Det finns många duktiga pensionärer och invandrare som gärna stöttar våra barn och elever utan ersättning. Vad väntar vi på?
http://www.dagenssamhalle.se/debatt/nya-samarbeten-lyfter-matematiken-1690

4 kommentarer:

  1. Du var på min skola idag och jag uppfattade dig som väldigt respektlös. Du avbröt både Erik och oss elever stup i kvarten. Du vägrade också kompromissa utan det var dina förslag som var bäst och våra elevers var korkade, iaf när vi diskuterade ämnet kollektivtrafik. Din vresiga attityd var inte heller någon höjdare! Du gjorde så att centerpartiet inte kommer få min röst i valet 2014!

    SvaraRadera
  2. Hoppla! Vi kan inte ha varit på samma möte. Om Erik säger att du har rätt så skall jag verkligen fundera på det du påstår. Om du nu är en elev i den klass vi träffade så tolkar jag din kommentar som att du är vänstervriden och inte gillar att jag inte tycker som du. Det stör mig inte. Jag hoppas att du kommer att förstå bättre när du blir äldre.

    Kollektivtrafikens lösningar är inte mina. De är resultatet av många års olika politiska partiers synpunkter och beslut. Det jag varit med om att besluta om är att sänka kostanderna för yngre, utöka tiden då skolbarn kan använda skolkortet och att vi har fler stomlinjer.

    Vresig attityd? Du känner tydligen inte mig och därför tror jag att du är en spökskrivare. Jag har väldigt sällan en vresig attityd och i synnerhet inte när jag träffar barn och ungdomar.

    På vilket partis uppdrag skriver du? Vågar du tala om vem du är?

    SvaraRadera
  3. "Jag hoppas att du kommer förstå när du blir äldre", ett exempel på varför jag ansåg dig som respektlös. Du anser att vi ungdomar inte har något värdigt att komma med, "att vi är för unga för att förstå oss på, ge bra förslag".

    Jag var inte den enda eleven i min klass som störde sig på dig undter ditt besök, utan det var ett ganska stort antal. Du har ju egna åsiker, vilka du delade med dig av, bl.a. i kollektivtrafiken. Efter som just DU bor väldigt centralt så fokuserar du endast på kollektivtrafiken inne i stan och du lägger inte en gnutta fundering över hur de utanför stan ska kunna använda bussarna. Du påstod att de som bor ute på landet är tvungna att ha bil för att de ska kunna ta sig till skolan, affärer, dagis, jobb m.m. Det är inte rätt! Vi har lika mycket rätt till att ta oss fram som ni har. Det är ett väldigt egoistiskt tänkande tycker jag att endast bry sig om det som påverkar en själv!

    Jag är ungdom och du bemötte mig på ett sådant sätt i.a.f. Mina vänner uppfattade dig som lite av en översittare. Att dina åsikter var de enda som gällde och det som vi sa var helt fel.

    Skrev det här eftersom ja tyckte att du skulle få reda på hur vissa ungdomar kan uppfatta dig, jag är alltså inte på något partis uppdrag.

    SvaraRadera
  4. Hej,
    Jag träffar dig gärna igen. Du drar dina slutsatser och tolkar som du vill. De tär en rättighet vi har i vår demokrati.

    Jag har en stor respekt för alla medmänniskor. Oavsett ålder, kön, religion, förmögenhet, status eller utbildning. Unga människor utgör inget undantag. Trots det är det dock så att livet, år för år, gör att de allra flesta av oss blir mer erfarna och därigenom förhoppningsvis kan fatta klokare beslut.

    Vad gäller kollektivtrafiken så var både jag och Pelling överens om att det inte går att försvara kostnaderna för att ha hög kollektivturtäthet även på landsbygden. Det är tråkigt men ett ekonomiskt faktum. Därför sa jag bl a att i en värld där vi behöver försöka begränsa bilen som färdsätt är det viktigt att bilresandet framförallt är möjligt för de av oss som väljer att bo på landsbygden.

    Vem spökskriver du för? Pelling? Vågar du tala om vem du är? Du vet ju vem jag är men jag vet inte vem du är! Att det finns personer som inte gillar det jag står för stör mig inte alls. Jag är inte vänstervriden. Jag är heller inte invandrarfientlig. Jag är inte heller konservativ. Det finns därför de som inte tycker som jag eller det parti som jag företräder.

    SvaraRadera