tisdag 17 januari 2012

Sjukvårdssystem i fritt fall

Vad får det kosta?
Har vi ett sjukvårdssystem i fritt fall? Vissa tycker säkert det. Inte minst de allt fler som väljer att utöver höga skatter betala för extra sjukvårdsförsäkringar. Är dagens sjukvårdssystem dåligt? Om du frågar mig så är svaret NEJ!

Precis som inom lärarkåren finns gott om människor inom sjukvården som tycker att de är underbetalda. Precis som med lärarna är jag benägen att hålla med om man jämför med t ex människor inom finansbranschen. Tyvärr är det dock så att vårt redan höga skattetryck gör att vi redan idag måste kunna få ut mer för alla miljarder vi redan betalar till vårt gemensamma. Till det gemensamma hör vårt offentliga sjukförsäkringssystem.

Det är en myt att sjukvården är dålig. I verkligheten är det så att sjukvården är mer framgångsrik än någonsin! Problemet är bara att allt som är möjligt kostar allt mer pengar och vi, vi som betalar skatt, inte vill betala allt mer bara för att allt mer är möjligt att göra. Det är framförallt tack vare dyra behandlingar och dyra mediciner som allt fler lever allt längre. Så är det, trots att felmedicinering är ett stort problem för våra äldre. Det innebär bl a att alla idéer om privatiseringar inom denna sektor inte innebär förbättringar om vi fortsatt inte är beredda att betala mer för att få allt mer av det som är möjligt att göra inom sjukvården. Är det svårt att förstå?

Det är sannolikt så att privatiseringar inom delar av sjukvården kan vara det dummaste vi kan göra. Inom områden där skalfördelarna är stora kan det knappast vara värdefullt för oss medborgare att ersätta ett offentligt monopol med ett privat monopol. Det som saknas idag är civilkurage bland politiker att våga leda, att våga tala om prioriteringar. Om man har 100 kronor inom vården. Vad väljer man att inte göra? Vilke politiker vågar stå upp för dessa vägval? Är det möjligen så att vi medborgare inte klarar av att höra en politiker som säger att tyvärr kan vi inte rädda den som råkar ut för X, då det är så ovanligt, och kostar samhället 50 miljoner kronor de få gånger vi skall försöka rädda en medmänniska som råkar ut för det problemet? Vad tror du?

Vilka är problemen inom sjukvården?
Huvudproblemet inom sjukvården anser jag vara oviljan eller oförmågan bland politiker att tydligt våga prioritera. Jag tror att det är i Östergötland och turerna runt deras sjukvård som vi tydligt kan förstå denna oförmåga. Sjukvården, personalen, bad politikerna att prioritera men de vägrade.

Ett annat stort problem är att när man skall försöka öka effektiviteten och produktiviteten inom sektorn så anställer man ofta människor utifrån eller lyssnar till den administrativa personalen. Det borde vara en självklarhet att man kan finna bäst vägar mot högre effektivitet och produktivitet bland den personal som jobbar med uppdraget att göra oss friska.

Det tredje stora problemet är att man idag bygger en allt mer hierarkisk ledningsstruktur. Som i allt större utsträckning, precis som i skolan, leds av administatörer. Det är dags att tänka om och skapa mer dynamiska och personalinvolverande ledarskapsmodeller som skapar de förbättringsresultat som alltid är möjliga när vi människor är engagerade. Självklart inom ramn för tydliga budgetar.

Är sjukvård en affär?
Nej! I min värld är den inte en affär. Jag har själv jobbat en hel del inom sjukvården. De människor jag träffat inom sjukvården är i stor utsträckning där för att de vill jobba med det viktiga uppdraget att hjälpa de som är sjuka att bli bättre. Med få undantag har de inte valt yrket för att bli högavlönade. De är engagerade och brinner verkligen för det de gör. Sjukvårdsorganisationen skall vara organiserad för att stödja detta engagemang, inte ständigt motarbeta det samma. De allra flesta inom sjukvården tycker att de sjukas behov skall vara i centrum och inte personalens bekvämlighet.

I USA är 70% av sjukvården vare sig offentlig eller privat. Den ägs och styrs av det som kallas den "Sociala sektorn". Dit räknas försäkringsbolag. Det finns ett försäkringsbolag som särskilt sticker ut och som jobbar med hälsofrågan på ett enligt mig rätt sätt. De ser till helheten. De har byggt upp ett system som både jobbar förebyggande och som behandlar hälsoproblem. De har insett att det också kräver gränsöverskridande samarbeten, inte mer konkurrens. Detta sjukförsäkringsföretag heter Kaiser Permanente. Som av en händelse råker de ha 9 miljoner kunder.
https://healthy.kaiserpermanente.org/html/kaiser/index.shtml

Grattis mamma!
Idag fyller min mamma år! Grattis! Jag tillägnar dig detta blogginlägg. Både för att det är din födelsedag men också för att du är en av alla dessa fantastiska människor som under hela ditt liv jobbat med att hjälpa människor som är sjuka.

P.S Förlåt...... jag vet att jag sa att jag inte skulle skriva så långt men just denna fråga är så viktig så jag ville sätta in den i olika perspektiv för att mitt inlägg inte allt för lätt skall kunna misstolkas av de få som ser det som sin uppgift ; )

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar