onsdag 18 januari 2012

Källkritik

Är jag förvånad?
Historien om en pojke som efter ett påstått dåligt innebandyspel, och gråtande, lämnats i kylan utanför Fyrishov rullade i nationella media dag efter dag. Det var klart vad som hänt..... Även personer kopplade till Uppsala kommun ansåg att man hade hittat flera vittnen etc. Så var det inte. I vart fall inte vittnen som kunde verifiera att den historia som media skapade var den riktiga historien. Som tur är har både pojken och pappan varit rimligt anonyma.

Lite ödmjukhet skadar inte
Det är dåligt att dagens media generellt ofta är mediokra på källkritik. Har jag tagit upp det tidigare? Är jag förvånad över att något liknande händer igen? Eftersom jag själv blivit utsatt för ett vansinnigt mediadrev som enkelt hade kunnat undvikas om media bara besvärat sig att fråga mig om vad jag menade där de uppenbarligen ansåg att det fanns utrymme för tolkningar relaterat till mitt bloggande. Gjorde de det? Är det jag eller någon annan som bättre än jag kan förklara vad jag menar? I en värld där det mer än tidigare handlar om att sälja lösnummer och om att fort vara ute på sina sajter med så kallade nyheter blir det lätt så. Hur kommer det sig att mediaföreträdare inte kan känna lite mer ånger och försäkra om förbättringar istället för att bara gå i försvar? Lite ödmjukhet skadar aldrig.
http://www.unt.se/uppsala/vi-skulle-ha-gjort-samma-sak-i-dag-1636904.aspx


Fel kostar skattepengar
Är det acceptabelt att utsätta enskilda för felaktigheter? Självklart inte! Enskilda individer utsätts för enorm negativ stress och oförrätter om mediadrev aktiveras utan rimlig grund. Många människor luras också. Många människor tror felaktigt på det media skriver oavsett om det är rätt eller fel. Även om skolan generellt sett blivit mycket bättre på att försöka få våra barn och unga att vara källkritiska finns fortfarande en stor övertro på auktoriteter. Media är en sådan auktoritet. Enligt vår lag är människor oskyldiga tills de bevisligen är skyldiga. Tycker du att den ordningen är riktig? I detta fall innebar det också en massa extra samhällskostnader. Vi skattebetalare tvingades betala en hel del när både sociala myndigheter, polisen och åklagare lade ner resurser kopplat till frågan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar