fredag 20 januari 2012

Fel fokus!

Vem eller vilka bär mest ansvar?
Jag tillhör ett parti där medlemmarna under många år markerat att det egna ansvaret är stort. Det går inte att gömma sig bakom andra om man gjort något dumt. Det går inte att förvänta sig att andra skall stötta dig om du inte gör vad du kan för att också ta ett eget ansvar utifrån din egen förmåga. Vem bär då ansvaret att Socialdemokraterna allt mer rör till det för sig själva dag för dag?

Går inte självmant
Självklart bär Juholt ett stort ansvar. Tydligen var han ju rätt klok och hade självinsikt innan han blev vald att leda S efter Mona Sahlin. Han var tydlig med att han saknade de egenskaper som krävs för ett så utsatt och viktigt uppdrag. Han hade rätt men lät uppenbarligen fåfängan och girigheten få bestämma då han mot bättre vetande tog på sig den svåra och ofta otacksamma ledartröjan. Mona Sahlin måste ha "mini jublat" då hon säkerligen insåg att det skulle gå ännu sämre under hans ledarskap. Sahlin var trots allt vald i ett val. Och trots sina brister var hon ett känt varumärke både inom och utanför S. Inte minst hade hon varit minister. Juholt hade inga av dessa erfarenheter. Men han blev vald av en enig stämma med acklamation (applåder). Han tycks också ha bestämt sig för att det valet skall respekteras och då krävs sannolikt en stämma för att avsätta honom.

Huvudansvaret för misstaget
Det största ansvaret vilar dock inte på Juholt för att det har gått så snett och att det fortsätter att gå snett. Media fokuserar helt fel när de fokuserar på Juholt kopplat till kraven om hans avgång. Dock gör media helt rätt när man gång på gång belyser hans grodor och hans rörighet. Men frågan om hans mandat eller ej tycker jag skall riktas till valberedningen och till alla de ombud som i acklamation valde honom på den senaste sossestämman! Varför hade de inte is i magen och fortsatte en stund till med Sahlin? Varför valde de just honom? Ett oprövat kort som t o m dissade sig själv på riktiga grunder. Om nu stämman enhälligt valde honom att efterträda deras första kvinnliga ordförande, varför sätter de inte mer tryck på de falanger inom S som till varje pris vill få bort Juholt? Vad vinner S på detta löjliga spel?

Människan
Juholt är som ett skadeskjutet och jagat djur. Han håller en imponerande yta men mår helt säkert väldigt dåligt. Inte minst hans nära och kära mår dåligt. Valet av honom blev fel från början, inte för S, då jag tror att S är inne i en dålig spiral under en tid till, oavsett ledare. Det blev fel från början och det tycker jag är beklagligt för människan Juholt. Han visste att han inte var stor nog för ledarkostymen men valde ändå fåfängan och girigheten istället för en roll som han klarar av. Han är ett tydligt exempel på hur det går när man med dåligt omdöme accepterar eller när andra utser personer som befordras till sin inkompetensnivå. Att leda är svårt och utsatt. Det är långt ifrån alla som klarar av det.

Nästa steg?
Ja, man kan hoppas att media börjar fråga valberedningen om deras ansvar för det som skett och sker. Det blir också intressant att följa vilka nya eventuellt oprövade kort de skall försöka välja efter Juholt. Vad är det som säger att det inte blir lika dåligt igen. Eller i vart fall inte bra. Sossarna behöver någon som kan förnya dem och som kan tänka sig det uppdraget i opposition. Det kommer att ta ett tag innan S är ett parti som kan utveckla Sverige positivt. Om det någonsin händer igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar