måndag 16 januari 2012

Gratis råd!

Makalöst dåligt
Det är rätt tråkigt att följa turerna runt många av de politiska partiernas nationella ledare. Glöm aldrig att vi betalar en massa pengar i skatt, i vart fall alla som har jobbat och som jobbar. Dessa pengar styr politiker över. Därför är det rätt viktigt att vi har politiker och politiska ledare som är kloka och beslutskraftiga. Har vi det? Jag låter dig ha din egen åsikt.

Vem bär då ansvaret för att vi har allt för få medborgare som är politiskt engagerade och därigenom har för liten konkurrens om de mycket viktiga politiska roller som skall fyllas? Du har självklart ett stort eget ansvar! Det duger inte att endast klaga och inte själv göra något för att våra gemensamma pengar skall användas bättre. Även om du har ett stort eget ansvar tycker jag att de politiska partierna har det största ansvaret att rekrytera och valla fram så många ledarkandidater som möjligt.

De politiska partierna, utan undantag, verkar makalöst dåliga på att gallra fram framgångsrika ledare. Jag skall ge de politiska partierna ett råd gratis. Skärp till er och börja jobba som de bästa företagen i världen med att matcha fram en rad potentiella ledare på varje ledarroll! Hur svårt kan det vara? Det handlar om massor av miljarder som skall ledas klokt för att människor i vårt samhälle skall få det så bra som möjligt. Hur kan det då saknas liknande processer inom våra partier? Självklart säger då vissa broiler politiker att dessa processer finns. Jag delar inte det. Då skulle t ex inte Sossarna ha Juholt som nationell ledare idag. Då skulle Moderaterna ha minst två personer som utan större problem skulle kunna ersätta Reinfeldt. I synnerhet på nationell nivå borde det vara enkelt eftersom många partier har många politiska ledare som testats i kommuner och i landsting. De partier som börjar jobba klokare med denna viktiga fråga kommer att bli mer framgångsrika. Ja, ja, ja självklart är det medlemmarna/ombuden som väljer sina ledare. Men om medlemmarna har bättre kandidater så blir både medlemmar och medborgare gladare!

Vad kännetecknar en stor ledare?
Vad som kännetecknar en stor ledare finns det säkerligen olika syn på men det som definitivt anses vara egenskaper som en stor ledare, eller en person som kan bli en stor ledare, har är;

- Personligt omdöme
- Förmåga att bygga framgångsrika lag
- Förmåga att organisera för kvalitet och utveckling
- Förmåga att identifiera de viktigaste partnerna och att engagera dem i sin egen framgång

Ovantående egenskaper brukar också testas mot hur duktig du är, vilken strategisk förmåga du har och sist, men inte minst, hur du klarar av att hantera kriser. Det är dessa parametrar som avgör om du får de stora rollerna inom näringslivet. Hur många av våra politiska ledare tror du är starka inom dessa områden? Tror du det är viktigt även för en ledare inom politiken? Om inte, varför inte då? Tror du att Juholt har dessa egenskaper?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar