lördag 31 december 2011

Framtiden

Alltid möjligheter
Nya tider och framtiden är för många osäkerheter som inte väcker lustkänslor. Jag gillar förändring och ser alltid möjligheter i framtiden utan att för den skull blunda för alla problem som också finns eller som dyker upp. Framtiden är något vi inte vet något om. Större företag och nationer lägger ner massor av pengar på att försöka förstå hur framtiden kommer att se ut. Historien kan lära oss att vi inte kan se in i framtiden och att det ofta är småkrafter som tänder en gnista som medför stora förändringar som ingen såg komma. Ta den unga mannen i Tunisien som tände eld på sig själv som ett tydligt sådant exempel. Ett självmord som tände den så kallade "arabiska våren". Jag delar Bo Ekmans fullständiga sågning av M-, FP-, C- och KD-ledarnas Framtidskommission. Han ifrågasätter i DN både deras förmåga att tillräckligt bidra i en sådan grupp, om man nu försöker, men han anser att själva formatet och uppdraget inte är något annat än ett PR jippo.




Alltid stora utmaningar

Det vi kan konstatera är att framtiden kommer att fortsätta att vara oviss. Det finns dock saker vi känner till och som bara blir ännu större utmaningar om vi inte vågar debattera vägval och metoder för att minska de negativa scenarier som sannolikt inträffar om vi inte kan parera. Några av dessa frågor är;



- Hur klarar fler av våra barn och unga tillfredställande utbildningsnivåer på grund och gymnasieskolenivå?

- Hur skall asylinvandrare och deras anhöriga bättre integreras i vårt samhälle. Hur bidrar de till välståndsutvecklingen?

- Hur vänder vi den negativa trenden att vi blir allt överviktigare och feta?

- Hur finansierar vi omsorg och vård i framtiden när vi blir allt äldre och fler äldre?

- Hur påverkar vi vår miljö mindre negativt?

- Hur skapar vi bättre förutsättningar för företagsamhet och de jobb som så desperat behövs i västvärlden?



Ovan är bara några stora huvudfrågor som starkt påverkar hur framtiden kommer att bli. Om vi kan skapa kloka nytänkande svar inom dessa områden så kan det bli en bra framtid. Om utvecklingen inom dessa områden bara blir sämre så går Sverige åter mot fattigdom.



Spelar det någon roll?

Har det någon betydelse att UNT har medarbetare som inte är läskunniga? Det är ju uppenbart eftersom de fortsätter att vilja sälja lösnummer genom att säga att jag har sagt upprörande saker som jag inte har sagt. Spelar det någon roll att ett starkt mediabolag förtalar och tillämpar maktmissbruk mot en folkvald? Vad tycker du? Om Mayafolket får rätt går ju jorden under 2012. Då slipper vi samla pengar till UNT så att de kan utbilda sin personal bättre i moral och etik. Vi behöver inte heller ta i de stora hur-frågor som starkt påverkar Uppsalas och Sveriges framtid. Tror du Mayafolket får rätt? Det kanske var Euron de talade om...........



Jag önskar dig och alla andra som följer min blogg ett GOTT NYTT 2012! Jag tror inte jorden går under inom kort. Jag vet att vi alla kan fylla 2012 med många fantastiska upplevelser och bidra till mänsklighetens positiva utveckling. Ta den chansen och glöm inte att det är bra för hälsan att träna lite då och då!

fredag 30 december 2011

Bilder säger mer än tusen ord

Bilders överlägsenhet
Det sägs att en bild säger mer än tusen ord. Väldigt ofta stämmer det. Rörliga bilder, film, säger ännu mer och når oss människor snabbt och enkelt. Jag tror att 2012 kommer att bli bilderna och filmens år. Inte minst DN och UNT har de senaste dagarna valt att använda många bilder på personer som gjort olika intryck, prestationer eller avlidit under 2011. Bilder med kärfulla budskap, inte sällan missvisande så källkritik är fortsatt mycket viktigt, berör och når mottagarna mycket bättre än långa texter som väldigt få läser. Precis som många stora talare uttryckt det är det mycket svårare att uttrycka sig kortfattat och kärnfullt än att skriva en lång artikel för att beskriva samma sak. Håller du med om att bilder är mycket kraftfullare än ord?

torsdag 29 december 2011

Upp & ner

Ständiga cykler
Livet är fullt av "upp och ner". Både i det lilla och i det stora. För två år sedan bestämde jag och min son att vi skulle genomföra en aktietävling som en del i hans utbildning om hur aktiemarknaden fungerar. Vi började båda med fiktiva 100.000 kronor var och hade ett antal regler kopplade till tävlingen. Regler som hur många aktier man var tvungen att ha i sin portfölj, hur ofta man fick köpa/sälja och vilka transaktionskostnader som var kopplade till ett köp/sälj. Under tävlingen var min portfölj uppe i över 300% värdeökning. Sonen hade också en bra utveckling på sina investeringar. När tävlingen avslutades kunde vi konstatera att;
1) jag vann : )
2) min son har lärt sig mycket om hur aktiemarknaden fungerar
3) att aktiemarknaden är väldigt gungig
4) att vi båda lyckades slå index med råge.

Jag kan varmt rekomendera tävlingsformen som pedagogiskt instrument för att lära ut olika saker! Som sagt gick investeringarna kraftigt upp och ner under tävlingsperioden. Båda lyckades föränta pengarna betydligt bättre än pengar på banken eller om man satsat dem på statsobligationer. Vid tävlingens slut hade jag lyckats göra 100.000 kronor till 159.000 kronor. Om jag hade gjort affärerna på riktigt, och om jag hade realiserat vinsten, hade Anders Borg tagit 17.700 kronor, dvs 30% av min vinst. På min sista intjänade hudralapp, för hårt och krävande arbete, tar han, Kommunen och Landstinget nästan 60%! Om man kan "leka" framgångsrikt på kapitalmarknaden är det m a o dubbelt så lönsamt än att gneta som anställd eller företagare..... Tycker du att tävlingsformen är en bra pedagogisk form för att lära ut olika kunskaper?

Hur tror du att likviditeten på finansmarknaden kommer att påverkas av att många västerländska ekonomier nu kommer att se allt fler stora grupper 40-talister som går från att jobba och spara istället kommer att göra nettouttag från pensionssystmen? Jag tror att likviditeten i lokala bolag på börsen kommer att bli mycket mindre framöver. Kan det kompenseras med högre direktavkastningar (utdelningar)? Vad tror du?

onsdag 28 december 2011

Skyldigheter ger rättigheter

En klubb
Vad innebär det att vara med i en klubb? Vad innebär det att vara medborgare i en Kommun, ett land eller i EU? Är det någon skillnad? Jag anser att skillnaden är liten. Är det inte så att när man är med i en klubb så förväntas man göra vissa saker och i utbyte mot det förväntar man sig att få något tillbaks? Du kanske är med i någon förening. För att få vara med brukar man vara tvungen att betala en medlemsavgift. I många föreningar måste man även gå på ett antal möten för att inte förlora sin rätt till medlemskapet. I utbyte får man t ex tillgång till kontaktnät, möjlighet att lyssna till utvecklande föredragshållare etc. Som en medlem i en Kommun eller i ett land förväntas vi göra vårt yttersta när vi går i den skattefinansierade skolan. Vi förväntas sedan jobba och betala tillbaks det vi kostade som unga genom skatt. Vi förväntas också bidra med mer skatteintäkter än att täcka våra tidigare kostnader för att både finansiera vår egen ålderdom men också delfinansiera alla de som av olika anledningar inte jobbar och bidrar till skatteintäkterna. I utbyte mot att vi gör våran del av medlemskapet får våra barn gå i skolan, våra äldre omsorg, sjuka vård och de som inte kan försörja sig själva stöd med försörjningen. Som medlemmar i en Kommun och i Sverige förväntas vi också följa de demokratiskt beslutade spelreglerna, det vi kallar lagar och ordningsregler. Vi har inte bara rättigheter som en del verkar tro. Vi har också skyldigheter för att det gemensamma skall fungera.

Alliansen
Jag tycker att det är glädjande att Alliansen på område efter område blir tydligare med att samhällsmedlemskapet handlar om både rättigheter och skyldigheter. Nu senast var det Utbildningsministern som fått igenom att elever som skolkar inte heller kan förvänta sig studiestöd. Om inte gränserna för "skolk" sätts orimligt låga är det ett utmärkt exempel på vilken slapphet som funnits tidigare. Det är för mig självklart att du inte skall få studiestöd om du missköter dina studier. Varför skall andra finansiera mina studier om jag själv inte tar det stödet på allvar och gör mitt bästa för att lära mig så mycket som möjligt? 

Min son skall inom kort åka till Bangladesh på ett skolprojekt. Alla svenskar borde få besöka t ex Bangladesh och därigenom bättre förstå hur bra vi har det i Sverige. Bra skapas bara genom att vi alla gör vårt yttersta som medlemmar i den kommunala eller nationella klubben vi ingår i. Hur kan det vara svårt att förstå? Det är de förväntade skyldigheterna som ger oss rätten till våra rättigheter. Hur ofta hör du en politiker, som faktiskt föeträder folket, säga det? Tror du att många i vårt samhälle känner till vilka skyldigheter vi har som medlemmar i en Kommun eller i vårt land? Är det en skyldighet att göra sitt bästa i skolan när de som har jobbat och jobbar avstår egen ersättning för att våra barn och unga skall få gå i skolan? 

tisdag 27 december 2011

Integrera mera eller?

Målsättningen med invandringspolitiken
Vilken är målsättningen med invandrarpolitiken? Vad vill de olika partierna? Att vi vill locka hit de bästa att jobba och bidra till vår välståndsutveckling, det tycker de flesta. T o m EU stödjer ju den vägen framåt....... Men alla som kommer till Sverige är ju inte internationellt eftertraktad arbetskraft. Vad vill de olika politiska partierna med asylpolitiken mer än att vi skall vara humana och solidariska? Jag tycker det är oklart. Det är en viktig fråga eftersom vi måste bli betydligt bättre på integrationsarbete i Sverige.

Idag har vi stora utmaningar i skolsystemet som bl a är kopplade till bristande individuell introduktion i vårt land. Enligt en större artikelserie i DN nyligen är asylinvandringen det enskilt största skälet till varför skolresultaten i Sverige utvecklas dåligt. Sverige, precis som många västländer, har ett stort behov av arbetskraft inom några år. Den arbetskraften måste dock klara av att utföra de jobb som efterfrågas. Kortsiktigt tycker jag att det är intressant att regeringen, med Borg i spetsen, anser att barnafödandet bland invandrarkvinnor är ett arbetsmarknadspolitiskt problem........ De mammor som är hemma "allt för länge" kommer sannolikt alltid att leva på samhället och inte själva bidra till nettokronor in i vårt gemensamma system. Kort och gott säger Borg att det är för lönsamt att ha många barn i Sverige. Det kanske är så. Vad tycker du? Personligen tycker jag att det krävs en serie av åtgärder för att inkludera nysvenskar i samhället. Betydligt bättre språkundervisning för nyanlända, invånartjänst så att alla får bidra, en gräns för hur många barn man kan få barnbidrag för och att vi konsekvent ser till att kallas italien/svensk, turk/svensk etc kanske är en bra väg framåt. Vad tycker du?
http://www.dn.se/ekonomi/finansministern-vantar-med-att-sanka-skatten

måndag 26 december 2011

Ytlighet och fåfänga

I alla tider
Jag undrar hur människan för fyra tusen år sedan gav uttryck för sin ytlighet och sin fåfänga. Hur tror du? Den kanske inte ens fanns. Då var vi människor nog rätt upptagna med att överleva och säkra livets grundförutsättningar som mat i magen, skydd mot farliga djur och vädrets makter. Vad är det hos oss människor som skapar en sån ytlighet och önskan om prylar, gärna många och dyra prylar? Vad tror du? Kan det vara så enkelt att vi får för lite kärlek och att många har en väldigt dålig självkänsla och då kompenseras det med prylars status. Kan det vara så enkelt? På många sätt tror jag att det är så enkelt. Vanity Fair, Vougue m fl gör givetvis ett fantastiskt jobb för att vi skall önska oss dyra och ständigt nya kläder och assesoarer. Bo dyrt, gärna på flera ställen. Köra dyra bilar, gärna några som körs av chaufförer. I alla tider har de som ärvt makt och rikedom behövt visa upp sin status genom dessa ytliga ting. Deras fåfänga har krävt det. Deras vilja att distansera sig från de som inte kan leva på det sättet har krävt det. Deras självkänsla har krävt det. De finns gott om dessa personer på begravningsplatser runt om i världen. Alla dör. Oavsett om man haft en chaufför eller ej. Vad tror du är en optimal livsstil? Finns den? Är inte det, som med så mycket annat, en väldigt individuell fråga? Jag tror det men jag tror också att de personer som, om möjligheten ges, reflekterar positivt på sitt liv vid dess slut inte är de som hade flest prylar utan flest nära och kära. Äkta nära och kära.

"Nyrika"
De nyrika brukar ofta anses "bäst" på att ösa pengar runt sig för att visa hur duktiga de är. Visst finns undantag. Oftast de som blir rikast utgör de stora undantagen som Buffet, Gates och vår egen Kamprad. Personer som Zlatan, som i dagarna hyr en stuga i Åre för 100.000 kr per natt och Ronaldo en stuga på Maldiverna för 170.000 kr per natt, de har definitivt problem med sin självkänsla och ett enormt behov av att visa upp hur mycket de kan slösa bort utan att det gör något. Tänk vad bra om de istället gav pengar till de som bekämpar könsstympning av tusentals kvinnor varje dag runt om i världen eller "bara" för att se till så att svältande barn kan få en chans att leva. Jag undrar hur mycket de skänker till liknande verksamheter. Hur mycket tror du?

Jag gillar och lyfter på hatten för människor som skapar sina egna stora framgångar inom akademin, näringslivet, det offentliga, idrotten, musiken osv. Jag ogillar dock barnsligt skryt och ett liv i överdåd. Det imponerar inte på mig utan symboliserar endast litenhet och dålig självkänsla. Det är dessutom miljöovänligt. Vad tycker du?

söndag 25 december 2011

Partiledningens betydelse

Överskattade
En ledning och i synnerhet dess ledare är av stor betydelse. Betydelsen skall dock inte överdrivas i ett politiskt parti. Av de partier jag känner till är det bara M som är mer bolagsliknande. I övriga partier är det ständiga processer och omröstningar inom partierna som hela tiden ger det politiska utrymmet för partiets ledare, lokalt och i andra sammanhang. Den största enskilda betydelse en ledare har är att hon eller han själv väljer flera av de andra ledande företrädarna, dvs sitt lag. På det sättet kan ledaren självklart göra ett bra eller sämre arbete. Den som vågar välja duktiga medarbetare som kan konkurrera med dig själv kan bygga något stort och hållbart. Den som bygger för att försvara sin egen makt. Den bygger inget hållbart. Fredrik Reinfeldt valde t ex en icke folkvald finansminister, Anders Borg. Tror du det har haft positiv betydelse för honom och M?

Håller produkten?
Hur viktig är då en partiledare? Göran Hägglund är snart den mest kände partiledaren inom Alliansen. De två nya språkrören inom MP var inte speciellt kända. Göran Hägglund lyckas inte hjälpa till att attrahera fler att rösta på KD trots att han är rätt populär. Varför tror du att det är så? Kan det ha att göra med att vi människor, trots allt tal om indivders betydelse, tycker att sakpolitiken är viktig och människorna upplever inte att KD har en politik i tiden. Kan det vara så? MP sas länge vara väldigt beroende av sina två förra språkrör, framförallt Wetterstand. Hur skulle det gå när de valde nya språkrör? Om man skall tro opinionsmätningarna går det väldigt mycket bättre med dessa två nya språkrör. Självklart bidrar Sossarnas förfall till MPs framgångar men jag tror också att människorna väljer partier som de upplever som relevanta ur perspektiv som ligger dem varmt om hjärtat. Min slutsats blir att det räcker inte med en bra ledare om produkten man säljer är dålig. Det verkar också som att MP är det enda parti som tycks ha en formula som skapar flera tillräckligt goda ledarkandidater, hela tiden. Det är en styrka om det är så. Håller du med?

Levererar laget?
Som sagt har en ledare stor påverkan på laget runt sig. Det innebär att det laget kan förväntas leverera uppsatta mål om de skall anses duktiga. Även här tror jag att vi kan se att människorna, vi väljare, tappar förtroende för ledare och dess utvalda när hårda ord och löften, i opposition, om förbättringar inte blir verklighet vid makten. Jag tror att de flesta av oss inte uppskattar människor som pratar illa om andra och framhäver sig själva och när de själva har ansvaret så klarar de inte av att göra det bättre. Tyvärr tror jag att denna fälla är ytterligare ett skäl till varför vissa partier har allt större problem med att få stöd av människorna. 

Det tar oftast tid att bygga en produkt som många människor gillar. Den produkten måste både vara tillförlitlig men också relevant. Ibland är det uppenbart att produkten får en underordnad betydelse när någon eller några individer lyckas bygga en stark personlig och positiv image som t ex Anders Borg och Fredrik Reinfeldt. Är det bra eller dåligt? Om ett parti hela tiden lyckas leverera nya Borgare och Reinfeldtare, då är det nog en hållbar väg. Tror du att de lyckas med det? Man kan tycka att de stora partierna borde klara av det men titta på Sossarnas bedrövliga turer på ledarsidan som ett skrämmande exempel!

Jag tror att 2012 blir ett ekonomiskt utmanande år och att det ännu mer kommer att pröva oss som är i maktställning. Även i tuffa tider har människor förståelse för restriktioner och återhållsamhet. Bara man är konsekvent. Bara man lever efter den produktbeskrivning som man marknadsför. Att man gör som man säger att man skall göra. Hur tror du att det går under 2012?


lördag 24 december 2011

Press etik

Tiden läker alla sår

Det sägs att tiden läker alla sår. Så är det nog om de som har haft en konflikt lägger den bakom sig och går vidare mot en positivare framtid. Ofta, allt för ofta, i Palestina/Israel konflikten tycks oförrätter från tusentals år tillbaks användas som argument för oförrätter idag. Det känns inte så konstruktivt och är definitivt ett exempel på konflikt där tiden inte tycks läka såren. Julen, som jag minns budskapen i min ungdom, handlade om kärlek och förlåtelse. Betänkansvärda ord, kärlek och förlåtelse. Tänk om vi var och en kunde ta till oss mer av de djupa och starka betydelser som de två orden bär på.

Förföljelse och maktmissbruk

I dagens DN kan vi läsa att EU närmar sig lagstiftning som skall stärka den personliga integriteten, framförallt kopplat till Internet. Det är inte en dag försent. I en tid där det är så enkelt att snabbt sprida förtal, förvränga information för att skada och där var och en med tillgång till Internet kan göra detta krävs ett stärkt skydd för den personliga integriteten och en strängare lagstiftning mot dem som bryter mot integritetslagar och som förtalar utan rätt. Detta gäller i synnerhet medierna som fortsätter att ha en stor makt. Vi får aldrig glömma det som avslöjades kopplat till News corps avlyssningar av enskilda individer under 2011!

I dagens UNT kan man läsa hur deras nya chef skriver vackra ord om att yttrandefriheten är hotad och att den, precis som demokratin, måste försvaras varje dag. Jag delar hennes åsikter. Det är dock viktigt att de som skyddar sig bakom yttrandefriheten också fullt lever som man lär. I samma nummer av UNT, julaftonens, kan man också läsa om tio personer som UNT väljer att lyfta upp kopplat till händelser under 2010. En av dessa personer är jag. Du som följer min blogg vet att jag använder min rätt till yttrandefrihet för att reflektera över små och stora frågor som berör oss alla. Trots det fortsätter UNT att fara med osanning när de skriver att jag föreslog högre skatt på överviktiga. Dom skriver också på ett sätt som gör att man kan misstänkliggöra förfarandet kopplat till den förtroendeomröstning som genomfördes mot mig relaterad till det mediadrev som UNT startade för snart ett år sedan. UNT fortsätter med sitt förtal. Jag har aldrig föreslagit en skatt på överviktiga! Ingen av de två "lägren" inom Centerpartiet fuskade. Jag förde ett resonemang om att vi måste välja olika finansieringsvägar kopplat till att vi blir allt mer överviktiga och feta. Som ordförande i Folkhälsorådet är jag väl medveten om att det är en stor utmaning och den måste man ta på allvar oavsett om den är känslig eller ej. Ingen kan väl ha missat att under 2011 har flera västländer valt att höja skatterna på socker och osunda fetter. Till Centerpartiets stämma ansträngde sig båda "lägren" för att motivera medlemmar att närvara på stämman. Inget konstigt med det, så gör alla partier, hela tiden. Om UNTs nya chef står för det hon säger måste hon se till så att hennes tidning blir mer saklig och håller sig till sanningen. Hon heter Hanna, så det förpliktigar. Om det råder tveksamhet om vad någon säger hör det till självklarheten att man låter den personen tala om vad man vill säga innan ett företag med medias distributionsmakt bestämmer sin tolkning. Det UNT har gett uttryck för, kopplat till mina blogginlägg, är bristande press etik och ett starkt lokalt medias förföljelse av en enskild politiker på osakliga grunder. Som tur är har Uppsalas medborgare inte gått på den förtalskampanj som tidningen ägnat sig åt. Jag är fortfarande nyfiken på att veta vad det är som gör att man valt att göra så. Vad tror du?
http://www.unt.se/ledare/varna-yttrandefriheten-1603056.aspx

Förlåtelse

Jag väljer denna dag, kärlekens och förlåtelsens dag, att förlåta UNT. I synnerhet nu när de anställt en ny chef, en Hanna, som har chansen att återupprätta förtroendet för tidningens saklighet. Jag tycker att även du skall förlåta någon eller några som gjort dig orätt. Jag tror allas korta liv blir en mer positiv upplevelse om man klarar av att förlåta och gå vidare istället för att fyllas av allt mer bitterhet i takt med att livets år flyter framåt. Jag tror att det är få av oss som inte tycker att vi utsätts för oförrätter lite då och då.

Jag önskar dig och dina nära samt kära en kärleksfull och trevlig jul!

fredag 23 december 2011

Kapitalistens ensidighet

Det finns bättre vägar
Så här dagen innan julafton vill jag ta tillfället i akt att ge DN och många av dess journalister en stjärna! DN har utan tvekan samlat de bästa egna och frilansande journalisterna i Sverige. Jag läser dagligen en hel del tidningar och ingen av de andra tidningarna lyckas så ofta skriva värdefulla och objektiva artiklar som beskriver den verklighet de beskriver. Idag var det ett stort antal artiklar och även tillåtna debattartiklar som på olika sätt beskriver att vi har ett utmanande läge i världsekonomin och i den svenska. Inte minst att det är osunt att så kallade riskkapitalister köper upp den svenska välfärden. Det var knappast tanken att personer som endast styrs av kapitalistens ensidighet som skall äga och sedan skicka vidare verksamheterna till andra motsvarande bolag som i hög grad är finansierade med våra pensionspengar. Det kallas pyramidspel och de enda vinnarna är dessa ensidiga kapitalister som bara tänker på sin egen nytta och vinst. Traditionella företagsbyggare och industrialister vill ofta och måste tänka betydligt större för att "lyckas". Riskkapital skall, om det är riskkapital, användas för att satsa i högrisk projekt i tidiga faster eller på omstruktureringar av trötta eller bara "fel" strukturerade branscher. De skall inte kunna tjäna pengar på våra skattefinansierade verksamheter. Vi vill ju stimulera till mångfald och till fler entreprenörer som kan skapa rimliga vinster så länge de levererar kvalitet.
http://www.dn.se/ledare/signerat/friskolor-kortsiktigt-agande-bor-motverkas

I dagens DN kan man också läsa, en kolumn, som jag inte hittar på nätet, av nobelpristagaren Paul Krugman. Han målar ett svart scenarie om att även Kina är påväg mot en krasch då deras byggmarknad fullständigt kokat över och nått helt ohanterliga nivåer. Något som både USA och Sverige varit med om tidigare....... Han undrar bl a hur bra det går för en väst ekonomi i kris om även Kina kraschar. Vad tror du? Jag tror att vi måste fatta att vi måste göra mer för mindre framöver.

Snabbare samhällsomställningar
I dagens DN finner man också en mycket intressant debattartikel som menar att inkomstskatten borde sänkas och att momsen i stället borde höjas. Jag gillar hans tankar! Om vi går den vägen blir också politiken mycket roligare och mer engagerande för medborgarna. Eftersom jag inte är en nyliberal person anser jag att marknaden behöver spelregler och jag anser också att det demokratiska systement måste styra utvecklingen mot det håll man önskar. Att många drivna och enskilt giriga antas skapa något bra för alla om de får agera fritt, det tror jag inte alls på. Börja med att ta bort värnskatten. Fortsätt sedan med andra löneskatter. Då får all välja mer själva över våra hårt inarbetade pengar och om vi väljer okloka produkter som kraftigt bidrar till negativ miljöpåverkan, ohälsa etc så kostar det mer. Vad väntar vi på? Han är ju riktigt förnuftig tycker jag. Debattören tror t o m att arbetslösheten bättre kan bekämpas med en sådan väg framåt. Vad tycker du?
http://www.dn.se/debatt/hojd-moms-och-sankt-skatt-kan-mildra-arbetslosheten

torsdag 22 december 2011

Ledartröjan

Profil och tydligt uppdrag
Varför är det så många felrekryteringar som görs i en tid där styrelser och rekryteringsfirmor får väldigt bra betalt för att både ta fram tydliga önskeprofiler, tydliga uppdragsspecifikationer och aktivt skall delta i urvalet bland kandidater? Det är aldrig bra med en felrekrytering. Vare sig för den som blir rekryterad eller den som rekryterar. Personligen tror jag att det ofta handlar om ett för snävt urval av kandidater som man överväger samt att uppdragen ofta är för dåligt beskrivna. Att ha tydliga uppdrag är ofta den enskilt viktigaste anledningen till om ett projekt eller en verksamhet utvecklas positivt eller inte. Tydliga uppdrag är också nödvändigt för att vi som enskilda individer i ett lag skall kunna göra ett bra jobb. Varför tror du att det fortfarande görs många felrekryteringar på alla nivåer? Som skattebetalare och som aktieägare tycker jag inte att det är tillfredställande då det blir väldigt kostsamt. Även en ledare måste veta vad man skall uppnå för att ledartröjan skall få sitta kvar.
http://www.dn.se/ekonomi/jobb/vdstolen-borjar-likna-en-katapult

onsdag 21 december 2011

Tragiska vägval

Investera i fred och framtid
Hur kan det vara så svårt att förstå att fred och en positiv framtid väldigt sällan kan byggas på våld, förtryck och krig ? Vad är det som gör att vissa i Israel, och vissa så kallade Israel vänner, tror att våld mot civila och förtryck av ett helt folk kan leda till något positivt? Igår visade SVT en dokumentär från Gaza. Det var ett mycket starkt program där lemlästade och döda barn och unga radades upp inför kameran efter att den Israeliska armén varit på "jakt efter terrorister". De ungas känslor gick rakt igenom TV-rutan och man måste vara sinnessjuk om man inte blev mycket illa berörd. Programmet anses så fruktansvärt att SVT inte lagt upp det på SVT play. Det var ett fruktansvärt program. På många sätt. Inte minst att se att Israel använder napalm mot civilbefolkning. Jag är inte emot Israel. Jag har flera nära judiska vänner och bekanta. Det gör inte att jag inte kan ta fullständigt avstånd från de Israeliska makthavare som gång efter gång utför dessa illdåd. Inte minst nu när de tänker bygga ännu fler bostäder på ockuperad mark som "straff" för att Palestinerina vill få ett erkännande i FN.

Ensidighet?
Visst är det så att ett filmreportage kan vara ensidigt. Precis som vilket annat reportage som helst. Visst är det bra att alltid eftersträva balans i en beskrivning av verkligheten. SVTs reportage var ett mycket starkt barn och kvinnoperspektiv av en konflikt där en av världens främsta militärmakter hämningslöst går fram i jakten på så kallade terrorister utan att bry sig om alla civila som finns i närheten. Är det ok att mörda barn för att så kallade terrorister i värsta fall använder dem som tänkt livsskydd? Ändamålet helgar medlen.......... Jag kan inte förstå hur UNT så ensidigt kan publicera en stor artikel som bara vill säga "Israel gör inget dåligt...." kopplat till SVTs starka Gaza film. Om man nu säger att inget är svart eller vitt. Varför är då Anna Ekström själv så ensidig i sitt försvar? Jag tycker att det är tagiskt att världen inte kan sätta ett stopp för det fruktansvärda som människor i Gaza utsätts för. Jag tycker att det är fantastiskt att inte alla som växer upp under dessa vidriga förhållanden blir "terrorister", eller frihetskämpar som de själva kallar sig.
http://www.unt.se/kultur/kulturdebatt/israel-och-skulden-1596547.aspx

Kan det vara så att Israel behöver ständiga externa fiender och hot för att inte sprängas innifrån? Men måste barn ständigt dödas för att skapa ett så starkt hat från det externa? Vad tror du? Jag tycker att vissa Israeliska makthavare gång efter gång gör tragiska vägval. De är starkast, de kan hitta vägar mot fred. De vill inte.

tisdag 20 december 2011

Ursäkternas år

Som man bäddar får man ligga
I SvD kan man läsa att de verkar luta åt att utse 2011 till ursäkternas år. Bl a tar de upp Kungen och Juholt som exempel på personer som på många och olika sätt fått ursäkta sig. Jag håller inte med SvD. Jag tycker att 2011 verkar bli året då den nuvarande EMU idén sprack. Det är stort. Väldigt stort och kommer att leda till stora förändringar framöver i vårt kära Europa. För sakens skull vill jag inte att du skall tro att jag inte delar SvDs åsikt för att de inte tagit med mig som ett av exemplen på ursäktande män. Jag förstår ju självklart att jag inte platsar bland så skarpa personer som dem. Dessutom bad jag heller inte om ursäkt för att jag lyfte upp ett viktigt problem utan jag bad om och om och om om ursäkt för att jag bjudit på möjligheten att grovt misstolka mina blogginlägg om vårt samhällsproblem med övervikt och fetma. 

En och annan journalist har kontaktat mig i dagarna och undrat var jag skall sätta mig och blogga över julen 2011. I dagens övervakningssamhälle kan jag inte låta bli att fundera på om de har kameror som bevakar mig hela tiden. Då skulle de veta att jag både står och sitter när jag bloggar. Var jag kommer att vara är självklart hemligt. Jag behöver dock inspiration om viktiga ämnen att skriva om. Har du några bra idéer?

måndag 19 december 2011

Bidrag eller bidra

Framtidshopp
Det är helt oacceptabelt att så många av våra unga som vill och kan jobba inte får en chans att komma in på arbetsmarknaden. Det krävs politisk kreativitet för att minska vår tragiskt höga ungdomsarbetslöshet. Bättre praktikant upplägg är en väg som är nödvändig. Det räcker dock inte. Vi måste också se till att skapa tillfälliga viktiga uppdrag som gör att inte allt för många av våra unga lever i ett ingemansland under den första perioden av sina tänkta arbetsår. Jag har själv en omfattande erfarenhet av ideellt arbete med att försöka stötta dessa ungdomar och har sett hur snabbt de bryts ner om de inte kan få någon form av meningsfull sysselsättning medans de söker reguljära jobb. Vad väntar vi på? Alla politiker borde vara tvungna att träffa de unga som är långtidsarbetslösa så förstår de bättre hur illa det är när de inte får någon form av chans på arbetsmarknaden. Ta bort 90 dagarsregeln om insatser kopplade till unga. Starta med stödinsatser senast efter en månad och inför någon form av Invånartjänst! Våra unga är framtiden. Våra unga måste känna att det finns framtidshopp. Om inte de känner det, i breda grupper, då tappar till sist hela folket sin framtidstro.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14097930.ab

Devalverad medmänsklighet
Nu skall jag få använda skatteavdrag när jag är medmänsklig och stöttar olika ideella organisationer. Visst finns det positiva delar i detta förslag. Framförallt att jag själv, istället för staten, får bestämma hur mina pengar kan stötta verksamheter som jag tycker gör stor samhällsnytta. Baksidan är definitivt att mina bidrag till t ex barn inte blir lika stora som idag. Om jag, mot förmodan, skulle använda avdragsrätten kommer jag att få tillbaks 57% av det jag idag skänker. Möjligen får jag skänka mycket mer för att fortfarande känna att jag gör en lika stor insats som idag även då avdragsmöjligheten införts. Visst är det fantastiskt att vi svenskar är så givmilda som vi är utan att det tidigare varit avdragsgillt!
http://www.unt.se/debatt/ge-givandet-en-chans-1584474.aspx

söndag 18 december 2011

Jerusalem och svängit

Tragiskt i Gaza
Alla som tycker att det är förvånande att det finns palestinier som hatar Israel och israeler borde besöka Gaza. Gaza är en tragisk plats där det mest känns hopplöst. Det är inte så konstigt att en rörelse som Hamas vinner stort stöd i en sådan miljö. Eftersom det är så självklart att förstå att en liknande plats skapar mycket hat är det sannolikt så att den politiska ledningen i Israel vill ha denna oro i närheten för att rättfärdiga olika politiska agendor. Det är helt sjukt att Netanyaho och hans regering nu skall straffa palestinerina ännu mer och denna gång bygga ytterligare 1000 bostäder på ockuperad mark. Skälet de anger är för att hämnas för att palestinierna, som inte finns enligt den republikanske huvudkandidaten inför USAs presidentval, vill få ett erkännande som fullvärdig medlem i FN.............. Kan du hjälpa mig att förstå hur de tänker?

Svängit
Det är väldigt svängit kopplat till Centerpartiets opinions siffror på riksnivå. Enligt Sifo hade Centerpartiet en "Annie effekt" så sent som i oktober då partiet var uppe och nosade på sju procent igen. Men redan nu är den effekten borta och C får endast 5.5% av rösterna. De mindre Allianspartierna har verkligen svårt i skuggan av M. Hoppas det inte innebär en splittring av Alliansen nationellt precis som vi ser i kommun efter kommun. Igår var jag på en 145 års fest. På festen deltog flera tidigare ministrar och andra personer med ledande befattningar. Självklart blev det mycket samtal och inte minst kom flera kommentarer om C från en fd handels- och jordbruks-minister. Enligt honom är Annie Lööf på tog för nyliberal, vilket han inte alls anser matchar den väljarkår som kan tänka sig C som politiskt alternativ. Personligen hoppas jag att hon börjar synas med politiska budskap i en större utsträckning inom kort. Vilken frisyr man skall ha på Nobelfesten känns inte som något som vänder opinionssiffrorna åt rätt håll. Att det går att få ett större stöd för C politik och C representanter tycks i alla fall helt klart i Uppsala där opinionsmätningarna bara blir positivare och positivare.

lördag 17 december 2011

Maktspel

I det lilla och i det större
Det är bra för media att det alltid finns konflikter att fylla våra medier med. I vårt lilla land fyller Kristdemokraterna och Folkpartiet på med ständiga politiska konflikter inom partierna och mellan partier. I det lilla handlar det om maktspel och enskilda individer som driver egna agendor, av olika skäl. Partier i kris fylls mer av dessa slitningar och konflikter. Så har det alltid varit och så kommer det alltid att vara. Alla som ger sig in i en "lek" får ta ansvar för sina handlingar och sina vägval. Indianerna i USA valde att aliera sig med engelsmännen i samband med att USA blev av med England som överhet. Indianerna fick betala ett högt pris för att de valde "fel" lag att samarbeta med. Är det konstigt att det är så? Vad tycker du?

Ryssland
Vår stora granne i Öster, Ryssland, får väldigt lite mediautrymme i Sverige. Varför är det så? Det är trots allt en stormakt som ligger nära oss och som vi genom historien har haft många tråkiga konflikter med. I den senaste Financial Times har de en hel artikelserie om Ryssland. De är läsvärda!

Ryssland är ett väldigt auktoritärt samhälle. Landet saknar demokratiska traditioner. Efter Sovjetunionens fall, som blev möjlig pga väldigt låga oljepriser under en längre tid, har de allt högre oljepriserna, korruption och sanslös konsumtion drivit landet till att vara där det är idag. Ett land med väldigt mycket organiserad brottslighet och där allt, inklusive det som styrs av det offentliga, går att köpa för pengar. T o m titeln "Vor v zakome" = maffiaboss går att köpa för pengar. Den titeln, som anses ha hög status... kunde man tidigare bara få om man suttit många år i fängelse. Rysslands mest populära Dokusopera heter "Svärmor" och är en ännu vulgärare version av "Big brother". En ansedd rysk jounalist som är specialist på organiserad brottslighet beskriver också hur avrättningar inom den undre värden ger uttryck för olika status. Bl a beskriver han att "to be shot by a Kalashnikov is the ultimate form of respect. It´s a very good death for a Russian". Vår stora östliga granne är ett mycket hårt land. Det gäller att vara medveten om det. Bara det att kopplingen mellan den organiserade brottsligheten och Kreml anses väldigt stark gör att alla grannar bör vara ännu mer vaksamma än vad jag upplever att vi är. I alla fall Sverige.

fredag 16 december 2011

Politiskt mod

Vad är modigt?
Är det modigt att våga lyfta problem? Är det modigt att lyfta problem som inte är så stora idag men som i tangentens riktning blir stora om några år? Jag tycker det. Jag tycker att det är att ta ansvar och jag tycker att det är fegt och endast kortsiktigt röstfiskeri att undvika dessa svåra frågor. Självklart tycker jag också att man skall komma med förslag på hur problemen kan minimeras eller helt lösas. Själv har har många gånger talat om några av dessa stora framtida problemområdena på min blogg. Tyvärr delar jag synen i DNs artikel att många politiker saknar modet att prata om dessa svåra frågor. Jag är övertygad om att det har att göra med att de tror att medborgarna inte vill ta i dessa svåra frågor och att det bara leder till mindre röster till det parti man företräder. Jag tror bättre om medborgarna. Jag tror att en stor del av medborgarna är kloka. Jag är också övertygad om att problem som man känner till bara kommer att bli större och större om man inte vågar ta tag i dem och finna smartare vägar framåt som gör att man kan undvika de stora smällar som annars kommer när man inte längre kan "låtsas som att det regnar". Varför tror du att mod är en bristvara bland politiker?
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/sokes-politiskt-mod

Galenskap
Det finns också galenskap, inte minst bland vissa politiker. Först bygger vi en värdefull bro mellan Sverige och Danmark. Nu överväger tydligen några politiker i Sveriges södra delar, och i Danmark, att bygga en tunnelbana mellan Sverige och Danmark. Jag säger bara en sak! Jag vill absolut inte vara med och betala för en sådan galenskap!!!!!!!!!!!!!!! Man kan nästan tro att det är MP, som gillar spårlösningar till varje pris, som ligger bakom detta. Jag hoppas att det är ett december skämt. Vad tycker du?
http://www.dn.se/nyheter/sverige/t-bana-till-danmark-i-sikte

torsdag 15 december 2011

I betraktarens ögon

Vad är sant?
Det kanske kan tyckas vara en enkel fråga. Så är det självklart inte. Om det var så skulle vi inte behöva t ex domstolar som skall försöka klarlägga vad som är sant och vad som är falskt. Vi skulle inte ha lika många PR och reklambyråer heller som gör allt de kan för att beskriva produkter, tjänster och personer som något attraktivare än vad de ofta är. Är det någon skillnad inom politiken? Vad tror du? Jag vet i alla fall att Alliansen i Uppsala hela tiden jobbar för att våra skattefinansierade tjänster skall utföras på ett kvalitativt sätt. Vi är också helt överens om att det är viktigt att alla medarbetare inom verksamheter som utför dessa tjänster måste ha rätten och skydd om de väljer att rapportera säkra eller misstänkta missförhållanden. Att ett parti särskilt skulle ha tagit initiativet till att meddelarskyddet skall omfatta alla som jobbar med skattefinansierade tjänster är inte sant. Det är framförallt Kommunens revisorer som påtalat att det är viktigt att Kommunen bättre skall kunna säkerställa kvalitetsuppföljning även bland privata leverantörer. Som sagt, det tycker vi alla och det jobbar vi steg för steg att säkerställa.
http://www.unt.se/debatt/vaga-se-valfrihetens-baksida-1579869.aspx

onsdag 14 december 2011

Nord & Syd

Gör om och gör rätt!
Tänk att det skall vara så svårt att tänka om! Är inte hela livet en krokig färd och i bästa fall mot tydliga delmål under livets vandring? Varför är det så mycket prestige som kopplas till vandringarna mot dessa mål? I grunden är EU projektet helt nödvändigt för att både minska riskerna för väpnade konflikter i Europa men också för att Europa skall kunna hävda sig i konkurrens med Kina, USA, Ryssland och Indien. Därom kan vi väl vara rätt eniga. Vad avser ett starkare finansiellt samarbete tycker jag att de kulturella förutsättningarna för ett så starkt samarbete måste vara bättre än vad dagens EMU samarbete representerar. Behåll och utveckla ett övergripande EU samarbete som med fördel kan utvidgas. Dela sedan upp Europa i ett Nordvaluta och en Sydvaluta-område. Det har förutsättningar att bli riktigt bra. Självklart kan dessa två valutaunioner samarbeta väldigt nära varandra. Vad väntar vi på?
http://www.svd.se/naringsliv/investerare-flyr-eurotillgangar_6708495.svd

tisdag 13 december 2011

Lucia och orimliga anställningsavtal

Kyla men så kommer ljusen!
Så stog jag där på dagisgården, tidigt, i mörkret och i kylan. Och väntade, och väntade och väntade på att min dotter och hennes dagiskompisar skulle komma ut i kylan och sjunga Lucia sånger. Självklart kom några föräldrar sent och då blev väntan allt längre. Och jag frös eftersom jag fortfarande inte alltid lärt mig att "det finns inte dåligt väder utan endast dåliga kläder". Till sist steg barnen ut på trappan och sjöng så gott de kunde. Samtidigt blev jag varmare av barnens energi och sång och var nästan bara iskall när vi äntligen gick in och Luccefikade.

Orimligt
Det är pinsamt att lära sig hur enormt fördelaktiga statliga ledande tjänstemäns och politikers villkor är! Det verkar ha varit en mindre krets som under en längre tid gett varandra sjukt fördelaktiga ersättningsavtal. Det kanske inte är så konstigt att det blev så eftersom Sossarna under allt för lång tid helt styrde dessa tillsättningar och förslag till ersättningsnivåer för det offentliga Sverige. Det som är mest intressant ur mitt perspektiv är att många Sossar och även Moderater (självklart sådan som aldrig varit i privata uppdrag) säger att "så är det i näringslivet". Det är väldigt få inom näringslivet som har så förmånliga villkor. Det är enbart större företags VD eller de överbetalda finanspersonerna som har liknande upplägg. Tänk att ha ett avtal som säger att du redan vid 55 år kan sluta jobba och samtidigt lyfta ersättning fram till din pension........... Jag hoppas verkligen att detta vansinne inom kort får ett slut. Ge de bästa högre ersättningar medans de jobbar. Låt dem själva använda dessa pengar för att ansvara för sin egen trygghet om de får sparken. Det är lite roligt att det är en Sosse som föreslår dessa förändringar, som själv njutit och njuter av dagens sjukt generösa system, när det är allt fler icke socialister som får dessa köttstycken till jobb som måste anses väldigt lönsamma. Sten Hecksher heter mannen.
http://www.dn.se/debatt/sa-bor-regeringen-ta-hand-om-sina-myndighetschefer

måndag 12 december 2011

Behövs opposition?

Utvecklande & granskande
Är det bra med opposition? självklart! Precis som inom näringslivet och inom idrottens värld är det konkurrens som leder till den bästa möjliga utvecklingen. En bra opposition hjälper inte bara till att sätta tryck på den ledande majoriteten att göra ett så bra jobb som möjligt, den bidrar också till att granska makten från insidan vilket också är viktigt. Historien lär oss att all makt korrumperar, på olika sätt, om den inte ständigt bevakas och utmanas. Det är viktigt med en bra opposition. Det är idag beklagligt att Sveriges Allians har en mycket svag opposition som inte bättre granskar makten. Framförallt är det beklagligt att inte fler alternativa och trovärdiga vägval kan presenteras. Det behövs för att inte Sverige skall stelna till och att vi tror att den politik som förs är den enda vägen mot ett fortsatt välstånd.

Även inifrån
Det är viktigt att man också vågar utveckla en hälsosam och tillåtande opposition även inom ett parti. Vad är det som säger att oppositionen måste komma från partier som inte sitter vid makten? Om man är riktigt duktig utvecklar ett parti en förmåga att både vara regeringsdugligt och att ständigt tillåta högt i tak för att utmana den etablerade sanningen. Världen förändras ständigt och det måste också politiken i många stycken göra. Så fungerar de bästa företagen i världen. De har gott om intern konkurrens där olika krafter utmanar varandra samtidigt som man verkar för verksamhetens bästa. Så är det även bland de bästa idrottslagen. Inom t ex ett framgångsrikt fotbollslag finns individer som ständigt tycker olika och som då och då testar nya vägar för att laget skall utvecklas bättre. Eftersom vi idag saknar en bra extern opposition tycker jag att det är ännu viktigare att Alliansens egna partier klarar av att opponera på sig själva och därigenom ständigt utvecklas på ett mer positivt sätt. Vad tycker du?

söndag 11 december 2011

Hänsyn & trovärdighet

Regler, regler och åter regler
Sveriges rikes lagar och alla andra lagar som vi förväntas leva efter är många...... Väldigt många. Tyvärr är det sannolikt så att det skulle vara ännu svårare för oss människor att leva fredligt sida vid sida om i vart fall de viktigaste av dessa lagar skulle saknas. Trots det är det intressant att följa olika platsers moral och hänsyn till varandra. Jag har bott runt om i världen och upplever faktiskt att Uppsalas trafikmiljö är bland de sämsta bland de erfarenheter jag har. Idag slog det mig att skälet är att allt för få i Uppsalatrafiken visar varandra hänsyn. Personer som behöver byta fil får inte enkelt hjälp av andra trafikanter. Förvånandsvärt många skiter i att släppa fram mig när jag skall in eller ut till min garageplats i centrala Uppsala. Exemplen är många och jag undrar varför Uppsalas trafikmiljö blivit så "hård". Som med allt annat blir det både positivare och enklare om vi hjälps åt istället för att bara tänka på oss själva. Det är trots allt lag som vinner stora matcher och inte enskilda individer. Kan det möjligen vara så att alla i Uppsalas trafik ser sig som mästare? Vad tror du?
http://www.youtube.com/watch?v=yX39J_YyKbs

Trovärdighet
Förtroende är vad som bär upp en ledare. I vart fall om man inte har en massa pengar och kan köpa sig det stöd man önskar.... Om det nu är så, hur kommer det sig att så många ledande politiker har lyckats få de roller de har eller hade utan allmänhetens förtroende. Det tycks helt enkelt som att det räcker med att några få har förtroende för dem. Många gånger är det säkert så att de som ger förtroendet förväntar sig gentjänster. Moderaternas Axén-Olin (föredetta finansborgarråd i Stockholm) sade upp sig själv och har nu levt på en politikerpension i över tre år!!! Vad är det för "jobb linje"? Vilken respekt är det för skattebetalarna? I lördagens Di intervju har hon också den dåliga smaken att säga "att det är så i näringslivet". Hon lever tydligen på en egen planet! Jag har aldrig hört talas om någon inom näringslivet som har ett kontrakt där man kan säga upp sig själv och sedan fortsätta att leva på företagets ägare år efter år. Sen har vi Kommunisternas Lars Ohly. Enligt Rix-FM har han alltid nobbat att gå på Nobel middagen tidigare. Det ansågs tydligen inte lämpligt att som kommunist beblanda sig med överheten. Nu var han dock där. Nu passade det när han inte skall försöka vara någon som matchar de väljare han påstår sig representera. Nu hade han tydligen sagt i en SVT intervju att "Det känns som sista natten med gänget"..... Hans gäng som han inte vågat förknippas med tills han slutade..... På Rix-FM relaterade de till Mikael Wiehes "Vem kan man lita på?"

lördag 10 december 2011

Nya tider

Ledarnas betydelse
I alla tider har ledare, i stort och smått, haft avgörande betydelse för vår utveckling. I ett "brinnand" Europa befinner sig också Sverige i en intressant bryttid. Flera partier brottas med existensiella problem. Ungdomar verkar idag i stor utsträckning tycka att SD och MP står för bra idéer om hur välstånd i framtiden skall säkras. Oavsett om KD byter nationell ledare nu eller senare har de stora ledarskapsproblem. Centerpartiet måste lyckas tydliggöra varför partiet behövs på den svenska politiska kartan. Moderaterna saknar tydliga förändringsidéer och har nu nått toppen av sin popularitet. Folkpartiet har stora bekymmer och kommer sannolikt vara lika illa ute som Centerpartiet inom kort. Ett parti som satsar på kärnkraft, Eurosamarbete och på en skola som inte utvecklas bättre går en mörk framtid till mötes. Sossarna har ett stort ledarskapsproblem och stora interna problem kopplat till att partiet inte längre upplevs regeringsbärande. Vänsterpartiet väljer Jonas Sjöstedt som ny ledare och man anser att det är bra då han både anses duktig men också att han saknar en tydlig kommunistisk koppling. Hur kan man säga att Sjöstedt saknar en kommunistisk koppling? I min värld är V fortfarande ett parti som tror på den kommunistiska ideologin, är man inte kommunist då? V kommer nog att fortsätta att attrahera mellan 5-8% av befolkningen. SD kommer tyvärr att växa eftersom outbildade och arbetslösa går på retoriken att det är invandringens fel att vi har problem. Vi har sannerligen en intressant tid med många nya politiska ledare både i Uppsala och i Sverige. Vi får se hur det går för dem. Hur tror du att de olika ledarna kommer att klara sina uppdrag? 

fredag 9 december 2011

"Europa exploderar"

Mot centralisering
Kära medborgare! Det är inte nog med att den personliga integriteten bara blir mer och mer hotad, nu går vi också mot mer och mer centralisering av makten. Båda dessa trender är farliga. Tänk om Tyskland hade haft dessa maktmedel (fullständig bevakning av medborgarna och en totalt toppstyrd så kallad demokrati) i sin hand 1939. Vissa tycker säkert att det hade varit bra. Några av oss andra tycker inte om att vi, precis som Kina och Ryssland, hade varit någon variant av diktatur. Det är dax för decentraliseringstrenden att ta fart!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Bryr du dig? Vad tror du händer? Vad tror du det leder till?

Fritt fall
Det är fritt fall inom delar av EU och de som faller fritt riskerar att dra med sig oss andra som i vart fall skött oss ok. Så är det. Det är lika bra att vi inser det om någon fortfarande väljer att sticka huvudet i sanden och låtsas som att det är något som snabbt och enkelt kommer att lösas. Frankrikes president Sarkozy sa igår att "Hela Europa exploderar". Det är starka ord även om de kommer från en fransman. Läget är allvarligare än vad du tror.

Jag är väldigt glad över att den svenska omröstningen om Euron inte fick det stöd för ett Eurointräde som jag då hoppades på. Som tur var är det kollektiva Sverige klokare än t ex mig, Göran Persson, Carl Bildt, Svenskt Näringsliv etc etc. Tack vare att det kollektiva Sverige var klokare än några av oss andra kommer vi som lever i Sverige i vart fall klara oss lite bättre än de av våra systrar och bröder som nu kollektivt tvingas hantera en valutaunion som har gigantiska bekymmer. Var det inte Folkpartiet som nyligen tyckte att vi skulle gå med i Euron nu? Tycker du att vi skall gå med nu?

torsdag 8 december 2011

Flygande lågkonjunktur

"Vad var det jag sa"
Tyvärr tvingas jag konstatera att jag haft rätt och flera av mina tidigare blogginlägg kan vittna om det, nu blir det allt jobbigare tider även i Sverige. Det är ointressant att säga "vad var det jag sa". Det handlar alltid om att göra det bästa man kan här och nu för att nu skall bli bra men också morgondagen. Nu är det hög tid för Sverige och Uppsala att göra det på ett sätt som gör att även våra barn och unga kan få ett välstånd att njuta av. För lite mindre pengar måste vi få en betydligt bättre skola, bättre vård och omsorg och bättre service kopplat till kapitalinvesteringar i våra kommuner. Sverige kan inte administreras till framgång utan vi måste också jobba hårt för att våra företag skall skapa den välfärd våra överiga verksamheter lever på. Vi måste se till så att våra offentliga verksamheter blir betydligt effektivare. Konkurrensutsättningen har bidragit både till alternativ men också till effektivare produktion. Produktionen kan dock bli ännu effektivare om vi tänker i nya banor och, inte minst, investerar i kloka IT-lösningar som bidrar till en högre servicegrad till medborgarna och till sänkta kostnader. Vi måste också växla upp satsningarna på ett energismartare samhälle. För detta krävs ledarskap från politiker.

Lägg ner
Jag delar inte synen att det är viktigt att Sverige tillverkar stridsflygplan. Jag anser att det är hybris och vansinnigt att Sverige, lilla Sverige, skall finansiera framtagandet av stridsflygplan för massor av miljarder där marknaden är 100% politiserad. I denna politiserade värld är svenska intressen väldigt svaga. Jag tycker inte att en ytterligare krona får gå till JAS utveckling utan tvinga SAAB till ännu fler smarta industrisamarbeten med BEA eller andra för att sälja och utveckla stridsflyg. England och Frankrike har redan bestämt att de lägger ihop stora delar av sina militärbudgetar. De har inte råd att fortsätta med high tech utvecklingar som är svindyra. Sverige har inte heller råd med stridsflygsutveckling! Om försäljningen till Schweiz innebär att SAAB och svenska staten bundit upp oss skattebetalare till ett nytt utvecklingsprojekt i mångmiljardklassen blir jag minst sagt upprörd! Det är helt oacceptabelt! Vi pratar om massor av miljarder i så fall. Miljarder som SAAB och Sverige kan använda till mycket bättre saker som jag tror kan ge bättre utväxling både kommersiellt och lokalt teknologiskt. Varför inte på små och ännu smartare satelitsystem? Varför inte på nya stridssystem för hemvärnsförsvar? Tänk om och tänk RÄTT! Vet du om vi stackars skattebetalare nu blivit lurade in i ett nytt gigantiskt JAS projekt? SAAB och andra duktiga företag kan skapa mer värde för satsade pengar om vi satsar på andra systemlösningar än stidsflyg!
http://www.svd.se/naringsliv/frankrike-kan-stoppa-produktion-av-gripenkonkurrent_6694288.svd

onsdag 7 december 2011

Imponerande

Gunnar Hedberg
Moderaternas ledande kommunalråd i Uppsala kommun, Gunnar Hedberg, annonserar idag att han avser att avgå 1/2 2012. Det är ett imponerande drag eftersom det ger en efterträdare en rimlig chans att profilera sig innan valet 2014. Själv fick jag några månader på mig...... Moderaterna behöver självklart vara kloka eftersom de sannolikt står på toppen av sin opinion nu. Om det inte är så att Hedberg under 2012 dyker upp i någon annan ledande roll, kopplat till Moderaterna, är jag mycket imponerad av hans agerande. I synnerhet eftersom han är en alpha hanne på sitt alldeles egna sätt. Det är långt ifrån alla som är så kloka och som tänker på helheten först och inte sig själv. 

Varför nu?
Det fanns en kandidat som M anser är ok. Det är viktigt. Jag tror också att det svåra läge som Uppsala också (övriga Europa) rör sig mot med högre arbetslöshet, krav på stora effektivitets och produktivitetsförbättringar och risk för uppsägningar bidrar till att Hedberg avgår. Precis som Reinfeldt och Borg betonar Hedberg ofta det ekonomiska ansvaret. Nu krävs sannolikt åtgärd efter åtgärd för att inte Uppsala kommuns ekonomi skall hamna i obalans. Om man ändå planerat att avgå inom kort, varför inte göra det nu? Även det gör att efterträdaren får sätta sin prägel på det tuffa arbete som krävs. Även ersättningen som Uppsalas folkvalda ledare får bidrar säkert till att den enorma arbetsbelastning som löpande krävs, och än mer i kristider, blir ännu svårare att motivera för familjen. Vi levr trots allt bara en gång.

tisdag 6 december 2011

Vad gör vi då?

Scenarier
Jobbar du med scenarier i ditt liv? På jobbet? Kopplat till din personliga utveckling? Kopplat till dina personliga relationer? Jag tror att du gör det. Mer eller mindre omedvetet. Som med så mycket annat är det vid svåra stunder som scenarietänkande och planering är av stor betydelse för hur man lyckas hantera en situation. Jag brukar ofta återkomma till hur viktigt det är med träning och erfarenhet. Det kan alla som blivit framgångsrika inom något vittna om. Om det nu är bevisat att det är lättar att hantera stora utmaningar om man löpande jobbar med olika scenarier, hur planerar du din egen ekonomi? Vad skulle du göra om du tvingas acceptera att du kommer att tjäna 30% mindre pengar under 2012? På vilket sätt kommer du att anpassa dig? Halverar du din matkonsumtion och säljer bilen? Byter du ditt 150 kvm hus mot en trea i en förort? Vad skulle du göra? Om vi leker med tanken att Sverige och Uppsala kommun måste dra ner sina utgifter med 30%. Vad tycker du att vi skall dra ner på? Vad tycker du att vi absolut inte skall dra ner på? Är det ett relevant scenarie? Fråga Grekerna. Fråga Islänningarna. Fråga..... Personligen tror jag att det kan vara hälsosamt att jobba med liknande scenarier ibland. Det kan hjälpa oss att anstränga oss lite mer för att de dåliga scenarierna inte skall inträffa. Det finns ett amerikanskt talesätt som lyder "when the going gets tough the tough gets going". Ofta är det nog så att de "tuffa" är de som är bäst tränade. 

Har du försökt ha en chans mot någon som är duktig i en idrottsgren? Har du försökt att ha en chans mot någon som kan judo? Om inte, gör det så skall du se vilken skillnad det är mellan en som är duktig och en som i bästa fall är hjälpligt duktig.

 

måndag 5 december 2011

Förgiftning av välståndet

Ansträngningar och flit
I dagens Kolumnen i DN, som inte går att länka till...., skriver David Brooks att Europas verkliga utmaningar är att förstärka ett system som belönar ansträngningar och flit. Det är en klok analys. Det är inte så ovanligt att de som föds in i välstånd både tar välståndet för givet och framförallt inte anstränger sig lika hårt som de som skapade välståndet gjorde. Oavsett hur bra man har det så måste man alltid kämpa varje dag för att bevara den nivå man har eller ännu hårdare om man vill få det ännu bättre. I vart fall om man vill få det bättre i ett traditionellt materiellt perspektiv. Det är ansträningar och flit som är skillnaden mellan de bästa och de andra inom idrotten, kosten, vetenskapen, affärsvärlden etc. Det finns ingen genväg till framgång. Framgång kostar timmar. Många timmar. Jag undrar jag om fackförbunden kan tänka sig att inte kräva några fasta lönelyft alls? Varför inte resultatbaserade lönelyft med utrymme för +5% om produktiviteten och effektivitetsmål uppfylls?

Brooks artikel avslutas med "Den stora utmaningen för Europa är inte bara att avvärja en finansiell härdsmälta utan också att göra det på ett sätt som inte förgiftar välståndets grogrund. Vilka värderingar kommer att belönas och förstärkas? Blir det bemödande, produktivitet och självdisciplin? Eller blir det dåligt styre, nu och för alltid?"

Mediala monopol
Välståndet kommer aldrig att utvecklas om vi inte är beredda att lägga mycket tid och engagemang på värdeskapande aktiviteter. Välståndet kommer också att förgiftas och stagnera om makten över media blir en monopolaffär. Jag gillar inte utvecklingen i vissa delar av den demokratiska världen som tillåter en så enorm koncentration av medial makt. Vissa av mina kompisar tycker inte det är ett problem för "de nya medierna tar över". Jag tror att rikskanaler kommer att fortsätta att vara starka påverkare av oss människor. Några dåliga exempel på allt för starka media moguler är Berlusconi i Italien, Murdoch i Australien/UK/USA och Bloomberg i USA/UK/Australien.

Kombinationen finansiell härdsmälta och individuella mediamonopol känns rätt olustig. Tur att jag inte är tvungen att leva i Italien i alla fall.....

söndag 4 december 2011

Tårfyllda känslor

Känslor och erfarenheter
Livet är våra individuella bibliotek av känslor och erfarenheter. Vissa fyller på sitt bibliotek mer än andra. Vissa för att de lever länge och andra för att de ständigt utsätter sig för utmaningar som berikar med både nya erfarenheter, känslor och ständiga möten med nya människor.

Som den yngsta nationella ordföranden genom tiderna, 25 år, inom Juniorhandelskammaren minns jag hur jag tyckte att jag kunde och visste det mesta. Idag vet jag bättre. Jag har kvar min obotliga livslust och energi. Jag har absolut blivit klokare. Årens erfarenheter, känslor och möten med andra människor gör mig till den jag är. Min fantastiska morfar är ett exempel på att man bara blir klokare och klokare med åren. Jag är full av beundran för hans fortsatta engagemang, hans kunskaper och hans stora nyfikenhet. Jag önskar att du skulle få möta denna fantastiska människa och titta in i denna 90 årings klara och nyfikna ögon. Min morfar rockar. Inte minst hans underbara engagemang för de som behöver andras stöd för att få ett drägligt liv.

En annan person som jag tycker exemplifierar hur livet ofta gör oss klokare är Clint Eastwood. Även Clintan närmar sig 90 år. Från "Punk, go ahdead and make my day" till att bli producent och regisör av filmerna "A million dollar baby" och "Hereafter". Fantastiska filmer med en bra story, värdefulla budskap och starka känslor. Den första filmen såg jag på ett flyg mellan Sverige och Australien. Stundtals rann tårarna så jag nästan tyckte det var lite pinsamt inför mina med passagerare. "Hereafter" fick också mina tårar att komma fram men då i hemmets lugn. Jag älskar regisörer som kan framkalla starka känslor! Det är så skönt att känna dem i kroppen. Tycker du också det?

lördag 3 december 2011

"Fulla och dumma" och storstad

Carin Götblad
Jag gillar Stockholms länspolismästare! Hon verkar orädd, klok och handlingskraftig. En allt för ovanlig kombination bland många ledare. Inte minst är hon en av få ledande offentligt finansierade personer som tydligt vågat tala om problemen med organiserad brottslighet. Nu är hon åter tydlig och orädd. Hon tycker att Stockholms stad inte hanterar utskänkningstillstånden på ett tillfredställande sätt. Helgens nätter fylls av allt för många "fulla och dumma" och det anses uppenbart att oseriösa krögare serverar alkohol till de som fått för mycket samtidigt som hon är tydlig med att hon tycker att många brister i det egna ansvaret att inte bli för berusade och därigenom bl a utsätta sig själv för större brottsfaror. Hon kritiserar kommunala politiker som inte mer skyndsamt drar in tillstånden till krogar som uppenbarligen missköter sig och som sannolikt har kopplingar till den undre världen. Fler poliser som Götblad så tror jag att vi kan få ett säkrare samhälle utan att den personliga integriteten blir ännu mer en historisk företeelse.
http://www.dn.se/sthlm/carin-gotblad-till-attack-mot-fulla-och-dumma

P.S Jag kan tänka mig hur mycket mejl och sms hon kan tänkas få kopplat till att hon vågar säga som hon gör........


Uppsala

Nyligen blev Uppsala en så kallad "storstad". Och? Fokuset handlar inte om att bli större utan om att vara en bra eller varför inte den bästa orten att bo och verka på. Om man är en bra plats att bo och verka på så vill människor bo kvar och andra vill flytta dit. Är man som plats även duktig på att snabbt inkludera alla nya som kommer, då är vägen mot bäst enkel. Vår världshistoria kan vittna om de platser som skapat bäst levnadsvillkor för de flesta. Det har utan undantag handlat om affärsdrivna platser där politiken har skapat en öppen, respektfull och mångfaldsorienterad miljö. Uppsala har chansen att bli en sådan miljö på riktigt. Bl a kan man läsa om Uppsalas väg mot storstad i det senaste numret av Dagens Samhälle, nr 42.


Det är pinsamt när SKL nu vill göra om "storstads" definitionen för att Uppsala inte anses ha de problem som städer som Stockholm, Malmö och Göteborg har. Som exempel för man fram utmaningarna med arbetspendling, utanförskap och bostadsbrist. Som allt för ofta måste det vara personer som aldrig varit i Uppsala som uttalar sig. Jag har bott i Tokyo, Kuala Lumpur, Stockholm, Dallas och Los Angeles. I jämförelse med flera av dessa plaster är Stockholm en liten by. Trots det har alla liknande utmaningar. De utmaningarna finns definitivt i Uppsala redan idag. Redan innan vi blev 200.000 invånare. Jag struntar i om vi definieras som storstad eller inte då mitt fokus är att göra Uppsala kommun till en av världens bästa platser att leva på, oavsett storlek. Jag kan dock inte låta bli att reflektera över om det finns något politiskt skäl till varför SKL och andra kan tänkas göra denna icke fråga till en stor fråga? Får storstäder bidrag som jag inte känner till? Får storstäder mer rösträtt inom SKL som jag inte känner till? Vad är problemet med att gränsen idag ligger på 200.000 invånare. Vet du vad det är som gör att det upplevs som "fel" att Uppsala skall kallas "storstad"? Är det bara för att vi endast har gamla höga byggnader som domkyrkan och slottet när de har Globen, Turning Torso (och sin nya arena) och Nya Ullevi?

fredag 2 december 2011

United States of Germany och riskkapital

Europeisk demokrati
För mig är Uppsala och Sverige viktiga. Viktig både emotionellt och på riktigt eftersom Uppsalas och Sveriges situation starkt påverkar min egen situation. Så är det och det är bl a därför som jag engagerar mig i politik. Trots det är det viktigt att förstå att både Uppsala och Sverige är väldigt små samhällen ur ett internationellt perspektiv. Vår röst i världen är som Säffles röst i Sverige. Nej vår gemensamma svenska röst är svagare. Tyvärr är vi även en liten spelar inom EU. Inom EU kan vi ur ett svenskt perspektiv jämföra Sverige med Falun. Hur mycket tror du att Falun påverkar hur Sverige skall utvecklas? 

Återigen har det blivit väldigt tydligt att EU styrs av några få länder och framförallt Tyskland och Frankrike. Jag tycker att de senaste veckornas spel runt Euron gjort det väldigt uppenbart vem som bestämmer, även för de som låtsas som något annat. EU håller i en rasande fart på att bli "the united states of Germany". Är det något problem med det? Vad tycker du?

Riskkapital
Idag träffade jag en av Sveriges ledande finansmän. Jag har precis varit i USA och träffat två av deras ledande finansmän. Det jag tyckte var konstigt var att den svenske finansmannen påstog att vi har riskkapital i Sverige. Jag hävdar att vi inte har något riskkapital i Sverige. De amerikaner jag träffade de vet vad riskkapital är. Det är kapital som vågar satsas i mycket tidiga faser, t ex "bara" på en individ och en idé. Det är riskkapital. Det som kallas riskkapital i Sverige är inte riskkapital utan tillväxtkapital. Ett skrämmande exempel på tillväxtkapitalister är Carema inom äldreomsorgen och sjukvården. Om du sitter på en massa av våra pensionspengar som du kan leka med är det inte mycket risk i att driva verksamheter som skall ge oss ok omsorg och vård, eller? Vad tycker du? Vi måste få fram riskkapital i Sverige!!