lördag 3 december 2011

"Fulla och dumma" och storstad

Carin Götblad
Jag gillar Stockholms länspolismästare! Hon verkar orädd, klok och handlingskraftig. En allt för ovanlig kombination bland många ledare. Inte minst är hon en av få ledande offentligt finansierade personer som tydligt vågat tala om problemen med organiserad brottslighet. Nu är hon åter tydlig och orädd. Hon tycker att Stockholms stad inte hanterar utskänkningstillstånden på ett tillfredställande sätt. Helgens nätter fylls av allt för många "fulla och dumma" och det anses uppenbart att oseriösa krögare serverar alkohol till de som fått för mycket samtidigt som hon är tydlig med att hon tycker att många brister i det egna ansvaret att inte bli för berusade och därigenom bl a utsätta sig själv för större brottsfaror. Hon kritiserar kommunala politiker som inte mer skyndsamt drar in tillstånden till krogar som uppenbarligen missköter sig och som sannolikt har kopplingar till den undre världen. Fler poliser som Götblad så tror jag att vi kan få ett säkrare samhälle utan att den personliga integriteten blir ännu mer en historisk företeelse.
http://www.dn.se/sthlm/carin-gotblad-till-attack-mot-fulla-och-dumma

P.S Jag kan tänka mig hur mycket mejl och sms hon kan tänkas få kopplat till att hon vågar säga som hon gör........


Uppsala

Nyligen blev Uppsala en så kallad "storstad". Och? Fokuset handlar inte om att bli större utan om att vara en bra eller varför inte den bästa orten att bo och verka på. Om man är en bra plats att bo och verka på så vill människor bo kvar och andra vill flytta dit. Är man som plats även duktig på att snabbt inkludera alla nya som kommer, då är vägen mot bäst enkel. Vår världshistoria kan vittna om de platser som skapat bäst levnadsvillkor för de flesta. Det har utan undantag handlat om affärsdrivna platser där politiken har skapat en öppen, respektfull och mångfaldsorienterad miljö. Uppsala har chansen att bli en sådan miljö på riktigt. Bl a kan man läsa om Uppsalas väg mot storstad i det senaste numret av Dagens Samhälle, nr 42.


Det är pinsamt när SKL nu vill göra om "storstads" definitionen för att Uppsala inte anses ha de problem som städer som Stockholm, Malmö och Göteborg har. Som exempel för man fram utmaningarna med arbetspendling, utanförskap och bostadsbrist. Som allt för ofta måste det vara personer som aldrig varit i Uppsala som uttalar sig. Jag har bott i Tokyo, Kuala Lumpur, Stockholm, Dallas och Los Angeles. I jämförelse med flera av dessa plaster är Stockholm en liten by. Trots det har alla liknande utmaningar. De utmaningarna finns definitivt i Uppsala redan idag. Redan innan vi blev 200.000 invånare. Jag struntar i om vi definieras som storstad eller inte då mitt fokus är att göra Uppsala kommun till en av världens bästa platser att leva på, oavsett storlek. Jag kan dock inte låta bli att reflektera över om det finns något politiskt skäl till varför SKL och andra kan tänkas göra denna icke fråga till en stor fråga? Får storstäder bidrag som jag inte känner till? Får storstäder mer rösträtt inom SKL som jag inte känner till? Vad är problemet med att gränsen idag ligger på 200.000 invånare. Vet du vad det är som gör att det upplevs som "fel" att Uppsala skall kallas "storstad"? Är det bara för att vi endast har gamla höga byggnader som domkyrkan och slottet när de har Globen, Turning Torso (och sin nya arena) och Nya Ullevi?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar