söndag 8 maj 2011

Vill M att de skall bli det Borgerliga partiet?

Moderatkonferens
På Moderaternas konferens under helgen var det intressant att följa en hel del av de utspel som gjordes. M skall bli det gröna partiet. M skall prioritera skolan och de särskilt utsatta föräldrarna för att därigenom ge ett bättre stöd till de barn som far illa av att en ensamstående mamma eller pappa inte får ihop sitt önskade liv. Det är fint att M tar i dessa viktiga och inte alltid så enkla frågorna på större allvar. Det är dock märkligt att man gör så tydliga utspel kopplat till dessa områden då det är några av deras samarbetspartners fokusområden. M har fördelen av att representera helheten via Statsminister och finansiministerrollen. Att nu försöka bli "det borgerliga alternativet" och populistiskt ta sina Allianskompisars nischområden miljö och skola innebär att det finns starka skäl för Alliansens mindre partier att på allvar försvara den politiska mångfalden. Möjligen tvingar Ms affärsmässiga syn på politisk marknadsföring de liberala partierna att samarbeta mycket närmare. Det är inget lätt äktenskap och försök har gjorts tidigare för att få till ett närmare samarbete. Om ideologi och mångfald är viktigt måste ett nära samarbete seriöst övervägas.

Varumärkesbyggande
Jag tycker att M förtjänar ett mycket gott betyg för sitt varumärkesbyggande under de senaste åren. Det är helt klart att M och dess varumärkesbärare Reinfeldt och Borg attraherar väljare. En stor del av klokheten hos M är att de, till skillnade från många andra pariter, på ett omfattande sätt utnyttjar pr och varumärkesproffs istället för glada amatörer i det viktiga arbetet. Det är alltid bra att använda proffs om man vill lyckas och det gäller inom alla områden.

Ett borgerligt parti
Kan det vara så att det bästa för Uppsalas och Sveriges utveckling är att det räcker med ett borgerligt parti? Vissa tycks tro det och vissa vill försöka göra det möjligt. Jag tycker det skulle vara olyckligt och inte göra svensk demokrati så dynamisk som jag tycker att den behöver vara för att ett litet land som vårt skall hävda sig i en tuff global konkurrens. Jag är inte konservativ. Jag är inte socialist. Det behövs fler politiska plattformar än två för att utveckla samhället i bästa möjliga riktning. Den bästa möjliga riktningen är ju självklart en liberal riktning. Vad tycker du?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar