fredag 27 maj 2011

Smarta batterier

Energibehovet enormt
Redan idag har vi ett stort energibehov. I takt med att allt fler människor får det allt bättre, runt om i världen, så ökar vårt energibehov och kampen om energin hårdnar. Alla länder och samhällen har som en av sina högst prioriterade målsättningar att säkra kortsiktigt och långsiktigt energibehov för att klara av att utvecklas som man önskar. Ansträngningar görs, globalt, för att minska energibehovet kopplat till fastigheter, transportmedel och inte minst våra allt mer utbredda informationssystem. Det är bra men det räcker inte för att långsiktigt möta våra behov. För små länder är det särskilt viktigt att jobba med energiförsörjningsfrågan då våra små befolkningar inte kommer att vara prioriterade på världsmarknaden om stor energibrist uppstår. Vi måste bli ännu mer energismarta och vi måste bli ännu mer innovativa för att finna många fler sätt att skapa den energi vi vill ha. Jag hittar ingen global statistik över hur efterfrågan på elektricitet ökat bara under de senaste tio åren. Jag skulle inte bli förvånad om det är en enorm ökning med tanke på alla människor i bl a Kina, Ryssland, Indien och Brasilien som får det allt bättre. Möjligen tvingas nu greker dra ner ordentligt men det minskar bara behovet på marginalen. Elektricitet blir allt mer den viktigaste energikällan och sårbarheten i våra samhällen om vi inte får elektriciteten levererad bara ökar.

Batteriteknik
I Uppsala har vi haft och har vi många mycket duktiga forskare runt energifrågor kopplade till Ångsröms. Jag tror att det kommer att visa sig bli en guldgruva i framtiden. Många vet inte att Uppsala universitet redan idag är en ledande kunskapskälla inom energiområdet. Vi har också ett nystartat företag som heter Electroengine som på ett mycket intressant sätt systimatiserat och modulariserat batterier för att göra dem billigare och smartare. Batterier är avgörande energiföråd och för att klara våra energiutmaningar måste utvecklingen inom batteriteknik utvecklas ännu mer. Smartare energilagringstekniker är viktiga för att t ex bättre kunna balansera solens möjliga kraft.

En viktig landvinning, kopplad till batterier, är att man måste kunna förpacka dem smartare och man måste kunna ladda dem löpande. Det händer mycket positivt inom detta område idag. Bl a har ett företag som heter Planar Energy of Orlando kommit väldigt långt. Bl a verkar de ha fått fram ett koncept för formbara batterier. De har också fått fram prototyper på litziumbatterier som kan lagra mer energi per viktenhet än några tidigare kända exempel. Deras tekniska framsteg kan förhoppningsvis leda vägen mot batterier som t ex blir betydligt billigare än de mycket dyra tillämpningar som idag används kopplat till sensorer. Jag hoppas att Uppsala och Sverige kan fortsätta att vara framgångsrika inom energiområdet. Inom detta område finns definitivt chansen att skapa nya flaggskepp som Ericsson, SKF, Volvo, Scania och Sandvik. Företag som under 1900-talet varit av avgörande betydelse för att Sverige har blivit det välfärdssamhälle vi är. Tjänstemarknaden är mycket viktig. I en liten marknad som vår räcker dock inte tjänstemarknaden för att skapa det lokala välstånd vi önskar. Tror du att vi klarar av att skapa nya världsledande företag som inte tidigt i sina livscykler säljs utomlands?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar