onsdag 11 maj 2011

Administrativa regioner

Hur stor skall den vara?
Sverige är påväg att delas upp i nya regioner. Skåne och Västra Götaland har redan gjort det. Andra delar av landet brottas med utmaningen att bestämma hur man skall göra. Halland och Gotland vill vara egna och inte gå samman med andra. Vad är en optimal befolkning för en region? Hur många administrativa nivår är värdeskapande/meningsfulla om vi börjar från individen och vandrar uppåt? Personligen anser jag att man först måste reda ut vad det är man vill uppnå med en förändring. Det som alltid borde vara målsättningen är att det skall bli bättre för medborgarna med en förändring. Är det så? Jag är mycket skeptisk till att skapa större regioner och att många viktiga frågor skall ligga på den nivån. Om man anser att det är rätt då borde man också driva att statens verksamhet kraftigt skall minska och flyttas närmare oss invånare. Vad tycker du? Om Uppsala väljer en partner så hoppas jag att det blir någon som tillför Uppsala något och inte bara nöjet att stötta andra delar som brottas med tappade invånare och en allt äldre befolkning som bor kvar. Hur svår kan regionaliseringsfrågan vara?

2 kommentarer:

  1. Skåne får ett allt större ansvar av staten. Senast var det kulturpolitiken flyttades ner till regionalnivå. Det är positivt, makt närmare medborgarna.

    Samtidigt visar Region Skåne stor vilja för att integreras med Blekinge, Södra Småland och Södra Halland. Något som inte fanns innan regionaliseringen.

    Det viktiga är att man ser till ekonomiska och infrastruktur faktorer inte politiska faktorer när man gör regionerna.

    Varje region måste ha en tillväxtmotor som huvudort. Vi måste börja anpassa oss till urbaniseringen och tillväxtmekaniker. Inte kämpa emot genom glesbygdsbidrag och resurskrävande regional utjämning.

    Exempelvis är Östra Göinge på lång sikt mer behjälpliga av en expanderande Köpenhamnsregion än av EU-bidrag.

    Regionalisering är rätt väg att gå och Skåne är ett lysande exempel.

    mvh
    Peter Eriksson

    SvaraRadera
  2. Jag delar din syn att bidrag inte är vägen framåt för att en region skall utvecklas positivt. I nästan alla sammanhang är bidrag av ondo! Det är betydligt bättre med investeringsstöd i form av fördelaktiga lån till projekt där den som söker dem också vågar satsa egna resurser. Det är oftast slöseri med pengar om det inte finns tydliga motkrav.

    På många sätt delar jag det du skriver men jag tycker du missar en viktig aspekt med uppdelningen av vårt rike. Vi måste också väga in demokratin. I vart fall för mig är den viktig. Ur det perspektivet är det viktigt att en region inte blir för stor och att den hör ihop så att de politiker som företräder regionens invånare är kända som redliga och handlingskraftiga personer som kan föra medborgarnas talan på ett bra sätt.

    SvaraRadera