Ständiga anpassningar
Varför finns spelregler (inklusive lagar)? Kan det vara för att vi kollektivt skall kunna röra oss i en gemensam riktning och för att vi inte allt för ofta skall döda eller skada varandra i destruktiva konflikter? Kan det vara för att en idrottsgren skall förstås, hur skulle den upplevas av alla som deltar och tittar om ingen förstår vad som är ramverket runt tävlingen och vilka prestationer som anses särskilt imponerande? Hur skulle vår demokrati fungera om vi inte hade en ordning för hur den är tänkt att fungera? Våra spelregler har vuxit fram baserade på många generationers erfarenheter. Spelreglerna uppdateras hela tiden, av de lag som vill överleva, för att vara relevanta i sin tid. Det är viktigt att förstå ett spels spelregler om man ger sig in i "leken". I alla managementutbildningar jag deltagit i har det varit en av de bärande delarna av träningen.
Det demokratiska spelet
Det förvånar mig att det finns folkvalda som inte förstår de spelregler som gäller inom vår demokrati. Det är tråkigt för dem som inte respekterar spelreglerna men framförallt tråkigt för medborgarna som inte får det som de skall kunna förvänta sig av folkvalda. Några exempel på våra demokratiska spelregler är;
- En majoritet av en församling bestämmer och övriga accepterar denna ordning för att systemet skall ha någon chans att fungera
- Om inget parti har egen majoritet i en beslutande församling måste flera partier gå samman för att få en demokratisk majoritet och därigenom kunna leda den beslutande församlingen. I Sverige har det varit möjligt för ett tidigare stort parti att ensamt leda en minoritetsregering med stöd från andra partier i riksdagen. De partier som ingår i en maktgrupp måste enas om ett gemensamt handlingsprogram och samtliga partier måste hela tiden vara beredda att kompromissa. Inget parti kan utgå ifrån att det får som det vill. Inget parti kommer att accepteras som samarbetspart vid makten om man ständigt väljer att göra regeringsfrågor av varje tillfälle då man inte får som man vill.
- Den som inte sitter vid makten "ritar i vatten" dvs har väldigt lite att säga till om. Om man inte ingår i makten förväntas man bedriva en aktiv oppositionspolitik, vilket innebär ett ständigt och öppet ifrågasättande av maktens beslut.
Respektlöst
Att inte respektera medborgarna genom att inte spela enligt de spelregler som finns tycker jag är oacceptabelt. Vad tycker du? Personer som inte respekterar det förtrondeuppdrag de fått sviker väljarna. Ibland finns dessa personer, de brukar kallas politiska vildar, och inga partier gillar dem. De flesta medborgarna gillar dem inte. De enda politiska företrädare som möjligen kan sägas ha ett mandat att föra en egen linje är de som med stöd i personval fått ett starkt personligt mandat från medborgarna. Även personer som fått ett starkt personstöd i sitt uppdrag måste dock visa medborgarna full respekt genom att acceptera våra demokratiska spelregler. Visst finns det frågor som för en individ eller ett parti kan vara så känsliga att man tvingas rösta mot det lag man tillhör. De tillfällen då det är så allvarliga situtioner är mycket ovanliga. Det är viktigt att respektera vår demokrati och våra medborgare. Churchill sa ofta att demokratin inte är perfekt men tills vi har något bättre är det det bästa vi har.