lördag 5 mars 2011

Invandring och öppenhet

Undvika den invandrarfientliga utvecklingen
Det är glädjande för svensk framtid att Alliansen och MP kunde enas om ramverken för invandringspolitiken under förra veckan. Det innebär förhoppningsvis att Sverige kan undvika den invandrarfientliga utveckling som vi under en tid har kunnat följa i Danmark. Det räcker dock inte med denna överenskommelse! Alliansen, och gärna tillsammans med MP, måste också våga ta i problemen som finns kopplade till delar av den invandring vi haft och har. Peter Wolodarski skriver om denna överenskommelse i DN http://www.dn.se/ledare/signerat/allians-for-sverige

Ta i problemen
Min bedömning är att utmaningarna störst kopplat till flyktingar, papperslösa och ensamkommande barn. Med utmaningar menar jag framförallt att vi är dåliga på att hjälpa dessa personer att på olika sätt bidra i vårt samhälle och därigenom få en bättre självkänsla och öka chansen att snabbare känna sig som invandrarsvensk. Handläggningstiderna runt dessa medmänniskors ärenden måste också kortas utan att göra avkall på rätten till juridiska prövningar.

Del av ett regeringsalternativ
Wolodarski (DN) skriver bl a att Centerpartiet tidigare var rädda för att släppa in MP i Alliansen. Det hoppas jag inte är sant. Det är fel utgångspunkt för att inte samarbete. Det är en utgångspunkt som inte håller i längden. Jag tror och hoppas att skälet för att C ser det som svårt att samarbeta med MP är att många av deras företrädare (säkert många andra engagerade också) är väldigt vänsterorienterade. Om de anses vara socialliberala så är det bara att hoppas att de på sikt kan bli en del av ett regeringsalternativ, när alla vänsteridéer försvunnit.

Lobbyiser
I dagens DN kan man också läsa att S vill reglera lobbyverksamheten. Jag tror det är fel väg framåt. Lobbyister har alltid funnits och många är värdefulla som t ex arbetsgivareorganisationer och facken. Sättet att minska lobbyisternas inflytande ligger i att de politiska organisationerna måste attrahera många fler medlemmar! Fler medlemmar --> mer kapacitet för att ta fram egna genomarbetade förslag.

Partibidragen kan hållas hemliga
De flesta partier önskar en total öppenhet om varifrån de olika partierna får sina pengar. Bl a M och SD motsätter sig det. Jag tycker att det är fullständigt oacceptabelt att partier, som vid makten kan styra väldigt mycket av våra gemensamma pengar, inte tvingas redovisa varifrån de får sina intäkter!!! Varje företag måste göra det! Varför skall partierna vara undantagna? Vad är det de döljer? Gör om! Gör rätt! Gör det nu!

Empati
P.S "Grodorna" inom media är mer eller mindre allvarliga. Om det nu stämmer att två svenska officerare i Afganistan inte har dödats av sina kollegor är det mycket dåligt av media att sprida liknande felaktiga budskap. Budskapet om att de skjutits av sina egna var på alla löp och i alla TV-nyheter. Lite mänsklig empati kanske skulle läggas in som årlig utbildning för alla mediala redaktioner. Undrar om de som tryckt och sänt dessa nyheter försöker förstå hur det känns för dessa stupade mäns anhöriga och nära vänner när liknande budskap slås upp som förstanyheter. Jag tror inte de bryr sig. I vart fall inte rubriksättarna och de som skriver ingresserna.........

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar