torsdag 24 mars 2011

Skolan måste kraftigt förbättras

Uppsalas elever kan vara bland de bästa i landet
Det är helt klart att Uppsalas skolor kollektivt underpresterar. Det är oacceptabelt då det innebär att våra ungas positiva framtid är hotad. Både ur ett individuellt perspektiv och ur ett Uppsala/svenskt perspektiv ar det oacceptabelt. Nu tar vi inom Alliansen i Uppsala ett starkare grepp över skolan så att den negativa utvecklingen i vår kommun bryts. Det är oacceptabelt att nästan 25% av våra elever lämnar gymnasiet med ofullständiga betyg. Det är inte rimligt att vi kraftigt underpresterar i förhållande till t ex Lund. Lunds elever får uppenbarligen en betydligt bättre grund att stå på i livet än vad våra elever i Uppsala får. De får det dessutom med 4000 kr mindre per elev i kostnad. Med tanke på de förutsättningar Uppsalas invånare har skall vi kunna stötta våra unga att vara bland de bäst utbildade när de går vidare efter gymnasietiden.


Det behövs inte mer pengar
Jag tillhör de som inte anser att mer pengar till skolan är det som krävs. Jag tror att det är ledarskapsfrågor som avgör om man lyckas eller ej. Betydligt mer kvalificerade rektorer, bättre pedagogiskt kompetenta lärare och en bättre infrastruktur runt eleverna med t ex lite mer kuratorsstöd samt ett bättre utnyttjande av dagens Internetteknologi tror jag kan göra underverk. Idag går allt för mycket pengar till onödig administration och till dyra lokaler. Vi måste ändra på det. Det enda som får kosta mer i fortsättningen är bättre ersättningar till duktiga lärare.


Ingen återgång till det gamla
Vissa ledande politiker, på riksnivå, använder ofta en retorik som andas drömmar om det som varit och att vi återigen skall göra skolan statilig, pekpinnar, dumstrutar etc. Jag delar inte alls den synen. Vi lever i en ny tid och våra barn och unga har inte minst tack vare dagens avancerade informationssamhälle utvecklat nya fantastiska färdigheter. Vi måste utgå ifrån dagens verklighetsbild och visioner för framtiden även när vi utvecklar skolan. Ordning och reda är viktigt men det är inte synonymt med att en lärare står längst fram i en skolsal och alla elever förväntas att sitta och lyssna. Det är år 2011.


Nu skall vi fixa det här problemet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar