torsdag 3 mars 2011

Effektivt klimatarbete

Ambitionerna är höga
Sverige, och inte minst Uppsala kommun, har höga ambitioner inom miljö- och klimatområdet. Centerpartiet har väldigt höga ambitioner och har många aktiva medlemmar som brinner för en politik som bättre bidrar till en positivare miljö och en mindre negativ klimatpåverkan. Inte minst handlar miljö- och klimatutmaningen om vårt långsiktiga behov av hållbar energiförsörjning som kan ge våra kommande generationer ett fortsatt välstånd.

Är vårt miljö- och klimatarbete effektivt?
Enligt riksrevisor Claes Norgren är många av Sveriges klimatåtgärder både kostsamma och verkningslösa. Som så ofta anses problemen vara kopplade till ineffektiva och otydliga mål, dålig uppföljning och bristande transarparens. Varför tror du att det är så?

Att vi blir mer effektiva i vårt miljö- och klimatutmaningen är ju en väldigt viktig fråga. En del av problemet är väl, som vanligt, att inte frågan upplevs som akut av många. En annan förklaring kan självklart vara hur regeringen väljer att organisera detta viktiga arbete. Visst har vi ett miljödepartement men vi har också många andra departement som gör sina egna prioriteringar. Många av dessa andra departement är mäktigare än miljödepartementet. Statsrådsberedningen och finansdepartementet har ett avgörande ansvar för att helheten blir som de övergripande målen siktar mot. Om kritiken är befogad så klarar, eller vill inte, de mäktigaste krafterna inom statsrådsberedningen och finansdepartementet av att koordinera det viktiga miljö- och klimatarbetet så att varje satsad krona i stöd eller skattelättnader ger ett stort önskt värde tillbaks. Jag tycker att det, som skattebetalare, är bra att vi har organ som löpande följer upp om önskade effekter förverkligas och hur mycket olika åtgärder kostar. Dessa "obundna" analysorgan ger förhoppningsvis bra underlag för lämpliga korrigeringsåtgärder.

2 kommentarer:

  1. Expressen har en tänkvärd ledare i ämnet där det framgår att energiministern har en etanollobbyist som rådgivare:
    http://blogg.expressen.se/opinionsbloggen/entry.jsp?messid=650273

    SvaraRadera
  2. Det finns massor av lobbyister. Inget konstigt med det eftersom det är betalda personer som skall påverka beslutsfattare att tycka som de önskar att de skall tycka. För att balansera dessa särintressen är det viktigt att vi får allt fler att engagera sig politiskt så att allt fler kan skapa sig en så objektiv syn på olika frågor som möjligt. Jag undrar på vems uppdrag som lobbyisterna på UNT tjänar?

    SvaraRadera