tisdag 29 mars 2011

"red tape"

Jag hade en mycket intressant träff med ett gäng företagare idag. Fokus var att just hitta fokus på de viktigaste förbättringsområdena för att våra företag skall kunna utvecklas bättre och därigenom bl a skapa fler arbetstillfällen. Stämningen var hög och en stor majoritet av de som var med i mötet tyckte, oprovocerat ; ), att Centerpartiet har den bästa politiken för att göra Sverige mer förtagsamt. Tyvärr konstaterades att bl a finansdepartementet inte gör ett bra jobb i arbetet att förbättra företagsklimatet. Jag väljer att se det som en förbättringspotential som är möjlig att förbättra eftersom Alliansregeringen styr vårt land. För att summera samtalet var det tre huvudförbättringar som krävs för att Sverige skall bli betydligt bättre som företagarland. 
1) Avveckla så mycket onödiga och motstridiga regler som möjligt (red tape)
2) Hitta på fler kreativa finansieringsformer (bl a har det visat sig att s.k microlån som "föddes" i U-länderna även gör stor nytta i de utvecklade länderna.
3) Säkra en större tillgång till välutbildad och motiverad arbetskraft (bl a genom att mycket snabbare kunna ge arbetskraft från andra länder snabb rätt att jobba i vårt land). 

Om politikerna är tillräckligt järva och kreativa kan vi rätt enkelt fixa 1) 2) och 3). Vi var rörande överens om att sänkta bolagsskatter inte är det viktigaste hindren idag.

Det var ett av de bästa möten jag varit med i på mycket länge! : )

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar