"Greed is good"
Hur många har sett filmen Wall Street, med skådespelaren Michael Douglas i huvudrollen? Många. Hur många har lagt märke till att det gång efter gång uppdagas enorma svindlerier bland liknande personlighetstyper? Bernard Madoff är ett exempel där runt svindlande 500 miljarder kronor "gick upp i rök". Igår kunde vi ta del av nyheten att denne Madoff, som levt i sus och dus på lögner under många år, avlidit i fängelse 82 år gammal.
https://www.expressen.se/nyheter/bedragaren-bernie-madoff-ar-dod-/
Titta gärna och lyssna på det lilla klippet nedan från filmen "Wall Street" där den duktige skådespelaren Michael Douglas, som spelar den iskalla affärsmannen Gordon Gecko, ger sin syn på "greed", girighet. Tyvärr finns det allt för många inom finansvärlden som har en liknande syn som det han ger uttryck för. Ambition, företagsbyggande, effektivitet, värdeskapande och samhällsansvar är något helt annat än girighet. De allra flesta företagsbyggare jag känner är inte giriga. De är hårt slitande och mycket ansvarskännande personer som ser sina medarbetare som "familjemedlemmar". Det är inget fel på att tjäna mycket pengar. Det är dock en stor skillnad på att tjäna mycket pengar på girighet och enbart med drivkraften att berika sig själv. Det finns inget aktningsvärt alls i det i min värld.
https://www.youtube.com/watch?v=VVxYOQS6ggk
Väl fungerande samhällen skapar förutsättningar för alla sina invånare att nå sin bildningspotential och att ha en chans att förverkliga personliga drömmar oavsett i vilket socioekonomiskt sammanhang man är född in i. Väl fungerande välståndssamhällen, generella välståndssamhällen, är bra på att sprida kraften för individuella drömmar att kunna förverkligas bland sina invånare, oavsett vilka förutsättningar man fötts in i. Väl fungerande välståndssamhällen är bra på att skapa en rimlig balans mellan de som har och de som har mycket mindre. Självklart ska begåvning och hårt arbete kunna leda till mycket bättre ekonomiskt utfall än för människor som inte hittar sin särskilda begåvning eller som saknar motivation att jobba mycket hårdare än alla andra. Den rimliga skillnaden måste dock klara av att klassas som rimligt rättvis. Frågar du Zlatan tycker han att han är världens bästa fotbollsspelare. Han tycker säkerligen att han är värd runt den miljard han idag har i tillgångar. Få upprörs över att han tjänat så mycket på sin talang. Och han är ett lysande exempel på en person som kommit från mycket socioekonomisk svag bakgrund och som genom talang, hårt arbete och ambition tagit sig dit där han är. Nästan alla framgångsrika företagare har också förbättrat sina färdigheter och kämpat sig till sina framgångar. Det finns inga enkla vägar mot framgång. Tyvärr finns det också de som lurar, de som fuskar och kriminella som badar i pengar. Alla som påstår sig företräda invånarnas bästa, och som vill bidra till en sund konkurrens, måste inse att de som lurar, fuskar och de som är kriminella finns och de måste bekämpas. Det finns inget gott i det dessa giriga personer gör. Arvid Åhlund, Expressen, skriver läsvärt om hur viktigt det är att alla politiska krafter tydligt kämpar mot fuskarna och de kriminella.
"Det har historiskt funnits, och finns till viss del fortfarande, en naivitet inom de borgerliga partierna kring vad statligt konstruerade marknader kan åstadkomma”, för att låna från en av borgerlighetens intressantare tänkare Isak Kupersmidt i nyutkomna antologin Efter Alliansen. Tack Allra för att ni inskärpte det så eftertryckligt."
https://www.expressen.se/ledare/arvid-/tack-allra-busar-for-att-ni--avslojade-hogerns-naivitet/
https://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/a/56W83K/zlatan-i-tarar-pa-forsta-presskonferensen
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar