onsdag 28 april 2021

Äldreomsorg med kvalitet

Ett bra liv

Med få undantag strävar det flesta av oss människor mot en livstillvaro som är meningsfull och så positiv som möjlig under alla livets månader. Det gäller unga människor och det gäller människor som är mycket åldersrika. På inget sätt skiljer vi människor oss åt vad avser denna ambition. Vad som anses vara meningsfullt och positivt varierar kraftigt mellan människor. Allt fler av oss människor lever allt längre. Det är fantastiskt att allt fler också lever längre liv tills besvären och sjukdomarna blir en hård vardagsbelastning. Till stor del har vi utvecklingen av arbetsmiljöer och inom hälsoteknik (inklusive mediciner) att tacka för det. 

Hur långa liv vi får, och hur många stunder av lycka vill fyller dem med, varierar kraftigt mellan oss människor. Kändisar som Amy Winhouse (27 år), James Dean (24 år), Elvis Presley (42 år), Phil Lynott (36 år), Michael Jackson (50 år), Edith Piaff (47 år), John F. Kennedy (46 år) och Steve Jobs (56 år) fick väldigt få år i livet. Särskilt om vi jämför med personer som fortfarande kämpar med insatser de känner är meningsfulla som Warren Buffet (90 år), Bill Gates (65 år), Joe Biden (78 år), Nancy Pelosi (81 år), Xi Jing Ping (67 år), Yoshihide Suga (72 år), Narendra Modi (70 år), Benjamin Netanyaho (71 år) och så vidare. Vem av alla dessa personer lyckades fylla sitt liv med flest stunder av lycka? Det vet ingen av oss. Kanske Warren Buffet eftersom han sannolikt fylls av lycka varje gång han gör bra aktieaffärer, och det har han länge varit bra på att göra. Dessutom tycks det vara en så stor del av hans identitet så han fortsätter med det in i sin död i en aktningsvärd ålder. Glöm aldrig att ett bra liv bara kan definieras av dig själv! Om du låter andra definiera vad det ska innebära kommer du missa många möjliga stunder av lycka. En sak är helt säker, många av oss vill få långa friska liv. Och kom ihåg att i Sverige är många av de ledande politikerna unga broilers som aldrig haft ett riktigt arbete. Jämför det med de mäktigaste länderna i världens som är mycket klokare och förstår värdet av många års erfarenheter innan man får de svåraste uppdragen i en allt komplexare värld.

En mycket stor majoritet av världens befolkning blir inte allmänt kända eller rika. Långt ifrån alla människor har en förmögenhet som kan användas för att få en värdig sista tid i sitt liv. Ett värdigt liv med ett välskött hem, tillgänglighet till naturupplevelser och en omsorg med hög kvalitet. I ett samhälle som det svenska där ansvaret för våra äldres välbefinnande flyttats från anhöriga till det offentliga duger det inte att allt fler får ett ovärdigt avslut på livet. Moraliskt känner många svenskar ett starkt ansvar för sina föräldrar. Praktiskt är dock vårt samhälle organiserat så att alla som kan måste jobba och det innebär till exempel att tiden och tillgängligheten för många att ta hand om sina äldre är mycket begränsad. Nu pratas det mycket om att kvaliteten inom vår äldreomsorg måste förbättras kraftigt. Det måste bli mer än vackra ord!

In en läsvärd krönika i GP av Jonas Hallberg beskrivs väl att vi måste bli mycket bättre på att säkra attraktiva former av äldreboenden. Det gäller inte minst i Uppsala. Boendemiljön är viktigast när vi är gamla, det är då vi är mycket i vår bostad. Som i alla andra sammanhang påverkas vår hälsa av dåliga miljöer. Äldreomsorgen i sin helhet måste genomgå ett kraftigt kvalitetslyft. Kvalitén inom hemtjänsten och inom olika former av äldreboenden har mycket stor betydelse för att vi ska lyckas med det kvalitetslyftet

"Gå ut på en promenad i ditt närområde och ta en titt på hur närmaste äldreboende ser ut. Är det vackert? Ser det ut som en plats där du skulle vilja bo? Troligtvis inte. Äldre prioriteras inte politiskt. Och det märks. Byggnaderna där vi förväntas tillbringa de sista åren av våra liv placeras ofta på platser som blivit över när staden har planerats, ofta med en annan - lika oinspirerande byggnad - som enda utsikt."

"När byggaktörer och arkitekter bygger och ritar äldreboenden verkar de boende vara något av en eftertanke. Ett exempel på det är det nya äldreboendet i Tynnered. Det är en koloss i olika gröna nyanser, i ett mönster som mest liknar resultatet av att någon som aldrig sett ett kamouflagemönster har försökt rita ett. Ett äldreboende borde vara en hemtrevlig, ombonad och vacker plats, ömsint planerad och inte ett förvaringsställe inför döden. Men allt för många äldreboenden signalerar just känslan av förvaring. De är slutna mot gatan och har en liten, anonym entré. De förstärker känslan av att äldre bör gömmas undan. Byggnader som ser ut som ett andra klassens bostadshus."

"Runt om i landet har vistelseytor för de äldre börjat planeras på byggnadernas tak. Det är en utsatt plats, ofta blåsig, olämplig för personer som behöver en lugn miljö. Dessutom saknas där den så viktiga kontakten med vad som pågår runt omkring, en stimulans som är svår att mäta. Men taket är den plats som blir över när antalet kvadratmeter byggbar yta ska maximeras. Då blir det de äldres utevistelse som prioriteras bort."

"Världen krymper när man blir äldre. Orkar man inte gå ut, eller bara mäktar med ett litet varv runt kvarteret, är det än så mycket viktigare att dessa miljöer är stimulerande och omsorgsfullt utformade."

"Behovet av nya äldreboenden är stort i hela landet. Regeringen menar att hela 560 nya äldreboenden kommer att krävas till år 2026 för att täcka behovet. Det är de äldreboendena som behöver planläggas och ritas nu, för att inte som så ofta tidigare hamna på överblivna platser. Hade äldreboenden varit prioriterat politiskt och inom stadsplaneringen hade naturligtvis dess placeringar varit utpekade ännu tidigare, i strategiska planer. Den statusen har tyvärr inte Göteborgs äldre."

https://www.gp.se/ledare/sj%C3%A4ll%C3%B6sa-%C3%A4ldreboenden-ett-h%C3%A5n-mot-de-%C3%A4ldre-1.45408161



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar