Dags att inse att rikedomarna måste fördelas mer rättvist
Nu har kongressen i USA godkänt ännu ett ekonomiskt räddningspaket. Ett paket som kostar 900 miljarder dollar. Det motsvarar cirka 8.100 miljarder svenska kronor. Det är väldigt mycket pengar. Pengar som den amerikanska staten lånar upp när de redan har en skuld som när den var mycket mindre oroade många..... Vad tror du huvuddelen av pengarna ska användas till? Till att hålla igång konsumtionen. Till att ge människor möjligheten att få i sig ett mål mat om dagen och för att försöka hålla liv i några ytterligare småföretagare. Det senare bidrog säkert till att bankaktier i USA steg rätt kraftigt. Det amerikanska bidragssystemet är i väldigt stor utsträckning byggt på bidrag från rika människor och organisationer. Det kan man tycka är fel. Det svenska systemet är istället generellt på tok för slösaktigt med bidrag. Oavsett kan vi konstatera att västvärldens ekonomier blir allt svagare. En intressant fråga i sammanhanget är om det som händer nu skyndar på västvärldens förfall? När de rika blir allt rikare och när det stora antalet invånare får det allt sämre, inte minst hårt slitande småföretagare, då brukar det bli oroligt i samhällen. Mindre oroligt om de välbärgade också upplevs få "bita i gräset". Hur klarar västvärldens politiker av att se till så att även de välbärgade upplevs få vara med och städa upp i allt som nu måste städas upp?
Ett problem i sammanhanget är att så länge som det stora flertalet invånare upplever att de får det bättre så rullar samhället på rätt smärtfritt. När allt fler upplever att de får det allt sämre då har historiskt alltid mer eller mindre stora samhällskonflikter startat. Nu har Stefan Löfven på bra TV-tid talat om att mycket fungerar dåligt i dagens Sverige. Den som inte hade fattat det tidigare kanske förstår det nu. Parallellt med det har Sveriges offentliga sektor allt högre skuldsättningsgrad. Därutöver är fortsatt många svenskar personligen högt belånade. När vi dessutom lägger till att Sverige redan har världens högsta skattetryck inser många ekonomer att vi har en utmanande situation framför oss. Kan det vara så att tomten kommer och hjälper oss? Knappast, polariseringen fortsätter att förstärkas. Det kommer en gräns för hur många medmänniskor vanliga inkomsttagare orkar dra upp när människor runt dem faller.
Malcon Kyeyune, GP, skriver återigen mycket läsvärt för den som bryr sig om att skillnaden mellan de som har och de som inte har bara ökar och ökar. Också för den som bryr sig om att våra små och medelstora företagare ska ha rimliga villkor att verka utifrån. Om problemen i utanförskapsområdena toppas med att den lägre medelklassen i Sverige får nog, då kan det nog bli riktigt känslohett även i landet Sverige framöver.
"Mer oroväckande än detta är dock att det finns en icke obetydlig andel av vinnarna, det vill säga demokratiska väljare, som inte heller tror att valet gick rätt till. Samtidigt som denna nu helt katastrofala förlust av legitimitet och tilltro sker så rapporterar en växande andel av USA:s småföretag att de inte kommer att överleva krisen, delvis på grund av en försämrad ekonomi rent generellt, delvis på grund av olika lockdown-åtgärder som tvingar små butiker att stänga ner, men i regel lämnar fältet öppet för större kedjor, bland annat Walmart."
"Just nu håller den undre medelklassen i Amerika på att ställas på bar backe. De saknar kapital för att överleva ett ekonomiskt belägringskrig, och de har inte de politiska kontakter som krävs för att säkra olika former av undantagsregler och specialbehandling. Deras butiker måste stängas – av hälsoskäl – medan de större kedjorna får hålla öppet, på grund av deras ”samhällsnödvändighet”."
"Samtidigt som detta sker arbetar vinnarna hårt för att slå sönder de sista spillrorna av arbetsplatsskydd, anställningstrygghet och regler om minimilön som finns kvar. Kalifornien – moderna, ”progressiva” Kalifornien – röstade på en och samma gång för att sparka ut Trump ur Vita huset och för att undanta alla ”tech-bolag” från att behöva följa lagar om anställningsskydd."
"Nittonhundratalet kan kanske lära oss många saker, men en av de mest uppenbara lärdomarna från detta blodiga århundrade är att ett samhälle ställer småföretagarna och den lägre medelklassen på bar backe på egen risk. Det finns således inte så mycket som talar för att 2021 kommer bli ett år med mindre polarisering och politiskt kaos än 2020."
https://www.gp.se/ledare/framtidens-prolet%C3%A4rer-kommer-att-st%C3%A4lla-till-med-kaos-1.38783665
I ljuset av att Sverige dessutom fortsätter att spä på redan allvarliga utanförskaps- och segregationsproblem gör vår samhällssituation allt allvarligare. Vi måste skyndsamt välja fram kompetenta ledare, annars kommer detta att gå onödigt illa. Johan Westerholm skriver en läsvärd artikel på Ledarsidorna. Den vansinniga migrationspolitiken får ett allt högre pris. Både ur perspektivet att allt fler i Sverige far illa av dess konsekvenser och att den är extremt kostsam.
"Danmark har anslutit sig till samma bedömning som övriga Europa gjort sedan några år. Att andra och tredje generationens migranter, eller ättlingar, från kulturellt avlägsna regioner utgör ett allt större integrationsproblem och till allt högre samhällskostnader. Sverige å sin sida sticker ut genom att ligga långt efter i såväl debatt, problemformulering som analys."
Är denna tidigare centerpartistiska riksdagsman något på spåret? Helt klart är att han var centerpartistisk riksdagsman i en helt annan tid. Han kan ju vara klok ändå. Det nyliberala har fått allt för mycket genomslag i västvärlden. Mycket mer än vad många förstått? Inte minst i Sverige.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar