måndag 28 september 2020

Naivister vill inte lära sig

All framgång skapas genom att lära sig och bygga vidare på de nya insikterna

Hur svårt kan det vara att förstå evolutionslärans grundläggande principer? Tydligen väldigt svårt för allt för många trots att det är enkla principer. Viktigast är förståelsen för att man alltid måste anpassa sig till nya förutsättningar. De som klarar av den enkla realiteten har förmågan att inse problem, hot, och steg för steg bygga kunskaper och förmågor som gör att man kan lösa problemen eller anpassa sitt eget liv för att överleva i den nya miljön. Den här överlevnadsstrategin gäller i relationer till andra människor och den gäller i förhållande till de miljö- och klimatförändringar som går fortare än på länge i nuläget. Även i förhållande till utanförskapsproblematik och kriminalitet är det klokt att tillämpa evolutionsläran och modern beteendevetenskap. Om man gör det är jag övertygad om att en överväldigande andel forskare, i förhållande till några få, kommer att tydligt kommunicera att mjukismetoder inte fungerar mot människor och grupper av människor som bara ser mjukismetoder som svaghet. Mot liknande  kriminella krävs nytänkande för att effektivt bryta sönder deras strukturer och det som motiverar dem. Som jag bloggat många gånger om borde evolutionen ha lärt svenska rikspolitiker att främst göra Polisen och åklagarna mycket potenta att beslagta alla medel och fasta tillgångar dessa personer använder sig av. Italien, USA och Danmark kan lära Sverige mycket utan att det ska tillsättas nya utredningar som tar många år innan de kommer med förslag. Nu krävs sunt förnuft och nya metoder för att mycket snabbare införa nya ”spelsystem”. Tempot i evolutionen måste skruvas upp även kopplat till samhällsbärande infrastruktur. Naivister kommer bara fortsätta att bidra till svenskt förfall. De klarar inte av att inse att ibland är det bara hårda tag som leder mot en lösning på allvarliga problem. 

Anna Dahlberg skriver läsvärt i Expressen. Senfärdigheten inom den svenska offentligheten är skadlig för det svenska folket. Probleminsikt och mod har blivit en farlig politisk bristvara. Naivisters narrativ får för mycket utrymme. Och då inkluderar jag inte komplexa utrikespolitiska perspektiv som att balansera mellanfolkliga affärs- och kulturutbyten med regimbeteenden man ogillar. 

"Ännu ett tabu har brutits i den svenska offentligheten. De kriminella klanerna är en påminnelse om att vi måste bekämpa den osynliga brottsligheten med samma frenesi som den synliga."


"Nu, efter en vecka då alla har talat om klaner och om släktbaserade kriminella nätverk är det intressant att titta tillbaka på den här historien. Många frågar sig varför polisen inte har larmat om detta fenomen tidigare. Varför har Tyskland pratat öppet om klanbaserad brottslighet i åratal, men inte vi? Ett svar på den frågan är sannolikt den enorma upprördhet som följde på DN:s rapportering om det som oförsiktigt nog kallades för ”romregistret”. Därom vittnar flera poliser i en artikel av Lasse Wierup i samma tidning. Polisen har exempelvis blivit väldigt restriktiv med att registrera vem som är barn till vem i kriminellt belastade familjer."


"Det hela påminner om hur Reva-debatten länge lade hämsko på gränspolisens arbete med inre gränskontroller för att stävja det växande skuggsamhället. Först rasar medierna mot polisens metoder, sedan ställer vi uppfordrande frågor om varför de inte har koll på läget. Sverige har förlorat många viktiga år genom dessa tabubelägganden av frågor som rör kriminalitet och migration. Men desto viktigare att vi nu använder den nya öppenheten till att göra rätt saker. Till att börja med: Låt oss inte fastna i en diskussion om enbart klaner, även om ämnet är nog så viktigt. Redan syns tendenser till att vilja underminera vice rikspolischefens uttalanden med diverse hårklyverier."


"Det är bättre att utgå från begreppet organiserad brottslighet, som kan basera sig på klaner, men också på gatugäng, religiösa församlingar, MC-gäng, etniska nätverk och så vidare. Denna brottslighet utövas på tre nivåer. Om man föreställer sig en pyramid har vi den synliga brottsligheten längst ner. Där sker den öppna droghandeln och skjutningarna, exempelvis. Ovanför den finns den osynliga brottsligheten i form av exempelvis bidragsbedrägerier och legala branscher där kriminella företag vinner mark. Och längst upp i pyramiden finns den institutionella nivån - den systemhotande brottsligheten som försöker nästla sig in i politiken, myndigheter och kommunerna, exempelvis bygglovsenheten, för att påverka beslutsfattandet."


"Väldigt mycket fokus i både medierna och den politiska debatten ligger på den synliga brottsligheten. Det är inte konstigt med tanke på alla spektakulära skjutningar och sprängdåd som sker. Men vi måste också orka lyfta blicken till den systemhotande brottsligheten, för den är på sikt ännu farligare. Att välfärdsmiljarder rinner ut ur statskassan, seriösa företag slås ut och att beslut riskerar att påverkas av hot och korruption kan ge långtgående skador på samhällskroppen. Den uppgiften kan polisen inte lösa ensam. Här måste alla delar av samhället ta sitt ansvar. För det första krävs grundläggande ordning och reda i systemen: Låt en enda myndighet svara för alla utbetalningar av bidrag och låt en ensam myndighet – polisen – utfärda alla ID-handlingar." 

"Täpp på samma sätt igen möjligheterna för den ekonomiska brottsligheten, som inte minst med Centerpartiets hjälp har kunnat dra fördel av många naiva regellättnader under senare år. Svenskt näringsliv måste vakna inför det existentiella hot som den organiserade brottsligheten utgör mot den seriösa företagsamheten. Kommunernas socialtjänster och bostadsbolag måste sluta blunda för skenskilsmässor och andra upplägg för att lura till sig pengar."


"Myndigheterna behöver ta det brottsbekämpande uppdraget på allvar och se upp för infiltration. Flera chefer på centrala myndigheter som jag har talat med i veckan ser ett växande problem med dubbla lojaliteter. 

– Det är überkänsligt att röra i detta och svårt att bevisa, men inte minst på kontor i utsatta områden finns det alltid risk för påverkan och dolda kopplingar, säger en myndighetskälla som vill vara anonym."


"Ett exempel på denna problematik ska ha varit Arbetsförmedlingens kontor i Botkyrka, där både chefer och medarbetare byttes ut för att få ordning på kulturen, men utan framgång. I dag är kontoret stängt för kundbesök. Sist men inte minst måste partierna se upp för personer som söker sig till politiken av fel skäl liksom för erbjudanden om röstköp, där en viss mängd röster utlovas i utbyte mot en politisk gentjänst." 

https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/efter-larmet-om-klaner-har-ar-hemlaxan/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar