onsdag 23 september 2020

Motverka identitetspolitiken

Välfärdens kärnverksamheter

Inom loppet av två veckor hade Uppsala kommun sina två senaste kommunfullmäktigemöten. För mig är det mycket frustrerande i dessa möten att de stora kvalitetsproblemen i välfärdens kärnverksamheter inte är i fokus. Timme efter timme debatteras småfrågor om än det ena och än det andra samtidigt som de allra flesta invånare förväntar sig att vi säkerställer att skola, omsorg och vård fungerar betydligt bättre än nu. Och debatterna är fulla av skadlig identitetspolitik när vi behöver just fokus på hur kvaliteten i välfärdens kärnverksamheter ska säkerställas. Det här är en del av dagens politiska kris. Fokus ligger på bifrågor och på identitetspolitiska perspektiv istället för på de generiska huvudfrågorna. Vilka är de frågorna? Utbildningsfrågor där resultat snarare än allt annat ska vara i fokus. Sociala frågor där minskad segregation, minskat utanförskap och att vi bryter den grova brottsutvecklingen ska stå i centrum. Äldreomsorgen och vården där tillgänglighet och kvalitet ska stå i centrum. Och näringsliv där villkoren för småföretagande måste stå i centrum. Om företagaren, den socialt utsatta, den sjuka äldre och så vidare tillhör den ena eller andra trosuppfattningen är bifrågor när bassystemen krackelerar.

Peter Hjörne, GP, skriver klokt att allt fler (många) nu vill att politiken ska ägna sin kraft åt att återställa väl fungerande basverksamheter i välfärdens kärnområden. Jag tillhör denna frustrerade del av vår svenska befolkning.

"Gängkriminaliteten och det grova våldet, det som moderatledaren Ulf Kristersson kallar Sveriges andra pandemi, är en sådan fråga. Det har nått groteska och helt oacceptabla nivåer. Gangsters som upprättar vägspärrar. Kriminella gäng som samlas på Posthotellet i centrala Göteborg för att förhandla. Hot och våld mot vittnen och anmälare. Skjutningar, ibland rena avrättningar. Sprängningar. Rån, tortyr, kidnappningar och våldtäkter. Parallella samhällen med egen rättsskipning. Otryggheten och rädslan sprider sig."

"Det är ingen överdrift att påstå att medborgarnas tålamod är slut. Det behövs ett batteri av åtgärder för att stävja eländet och återta makten över gatorna från de kriminella. Det måste innebära "hårda tag" - det som vänstern alltid skytt och kritiserat. Det går inte att gulla eller prata bort det råa våldet. Offren, inte förövarna, skall prioriteras. Aningslösheten måste få ett slut."

" fredagens GP skrev Arne Larsson i en analys: "Alla partier bär sin del av skulden". Han har rätt. Nu måste alla partier ta ansvar för att med kraft påbörja den mödosamma vägen tillbaka till ett tryggt och säkert Göteborg, ett tryggt och säkert Sverige. Annars eroderar mellanmänsklig tillit och förtroendet för samhället, det som är välfärdstatens guld. Migrationsfrågan är också på väg ur coronaskuggan. I somras sprack migrationsförhandlingarna mellan Socialdemokraterna och de borgerliga partierna. Sverige behöver en stramare invandringspolitik för att lösa den integrationsskuld som plågar vårt land och som är en delförklaring till gängkriminaliteten."

"Philip Botström som är ordförande för socialdemokraternas ungdomsförbund SSU överraskade i en SVT-intervju. Han vill att hans parti tar krafttag mot gängkriminaliteten och han ser en koppling mellan segregation och våldsbrott. – Jag vet att de allra flesta unga vill ha en migrationspolitik som överensstämmer med vår integrationskapacitet, sa Botström. Bättre kan det inte sägas, med tillägget "inte bara de unga"."

"Försvaret, skolan, vården, omsorgen, klimatet gör come back och får förnyad aktualitet av coronapandemin, en kris som blottlagt vad Stefan Löfven kallade "stora revor i välfärden". Till det kommer de problem som pandemin skapat: arbetslösheten, företag som går på knäna, kultursektorns kris, idrottens bekymmer och dråpslaget mot besöks- och resebranscherna."

"Regeringen, riksdagen och partierna har en svettig höst framför sig. Det parlamentariska läget är svårt och frågorna och problemen som synes många. Då gäller det att välja vad som är viktigt och inte minst välja bort det som inte är nödvändigt, att ta bort "fett i systemen" för att ha resurser för det som är välfärdsstatens kärna - utan att snöpa näringslivet eller individer med nya pålagor!"

https://www.gp.se/ledare/den-vanliga-politikens-%C3%A5terkomst-1.33355953



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar