söndag 6 september 2020

Ibland går det

Ibland går det inte....

När den mycket dåliga gymnasielagen snabbt drevs igenom, trots tydlig kritik från bland annat Lagrådet, gick det att agera snabbt. I allt fler andra sammanhang där det uppenbart krävs förändrade lagar, för att skydda laglydiga invånare från farliga personer, går det sjukligt sakta. Varför är detta faktum en del av dagens offentligt styrda Sverige? Det är provocerande för många av oss som försöker vara goda och värdeskapande invånare i Sverige. Både strafflagar och socialtjänstlagen måste nutidsanpassas för att matcha det samhällsförfall som den ansvarslösa migrationspolitiken, och den misslyckade integrationspolitiken, skapat. Tyvärr talar väldigt mycket forskning för att det är mycket svårt att positivt förändra människor efter 15 års ålder. Det innebär till exempel att väldigt många av de "skadade" personer som kommit till Sverige de senast tjugo åren är mycket svåra att förändra till det bättre. Och tragiskt många pojkar som är födda i Sverige, i våra utanförskapssamhällen, får tidigt grovt kriminella som förebilder. Tills vi kraftigt minskar utanförskapsproblemen kommer det vara väldigt svårt att tidigt i dessa pojkars liv introducera andra förebilder. Bland annat av det skälet delar jag inte Johan Karlssons, advokat, syn på straff. Trots att det är väldigt dyrt med fängelsestraff i Sverige måste det primärare syftet med straff vara upprättelse men också att skydda andra människor från att drabbas av bevisligen farliga människor. Är det en dyster syn? Ja. I Sverige är den en konsekvens av den misslyckade migrationspolitiken och en värdelös integrationspolitik. Nedan ledarartikel i Expressen är läsvärd.

"De mest brottsaktiva i storstäderna är killar mellan 15 och 25 år; många har lockats in i kriminalitet redan i 10-12-årsåldern. Men samhället står i hög grad handfallet och somligt går åt fel håll. 2017 fastslog Riksåklagaren, med hänvisning till riksdagens dyrkade barnkonvention, att misstänkta under 18 år bara får frihetsberövas ”som en sista utväg och för kortast möjliga tid”. Sedan dess har det blivit vanligare att misstänkta minderåriga tas in för polisförhör och sedan släpps direkt. Om de unga lär sig något, när de släntrar ut från polisstationen, är det att flina brett åt rättvisan." 

"Ledarsidan har propagerat för att straffrabatterna ska reduceras för 15-17-åringar och att Kriminalvården ska ta ett större ansvar för gruppen. Socialtjänsten bör fokusera sina begränsade resurser på de yngre och/eller mindre brottsaktiva. Men Socialtjänsten behöver också vassare tänder." 

"Förra veckan överlämnades utredningen Hållbar socialtjänst - En ny socialtjänstlag till regeringen. Utredaren, förra statsrådet Margareta Winberg (S), vill göra barnrättsperspektivet mer centralt i lagstiftningen och stärka socialtjänstens fokus på förebyggande insatser. Men vassare tänder - inte mycket." 

"Ett stort problem för socialtjänsten är att den vanligen inte - om det inte rör sig om ett regelrätt tvångsomhändertagande - kan sätta in insatser mot ett barn på glid om föräldrarna säger nej. Och det är inte ovanligt att vårdnadshavare blundar envist för att deras barn är i farozonen eller ser brott som ”pojkstreck”. Men Winberg föreslår inte någon möjlighet till så kallat mellantvång. Det ingick inte heller i uppdraget. Det är typiskt för den svenska hanteringen av ungdomsbrott: Förebyggande arbete är Lösningen, men effektiva verktyg premieras inte. Denna fråga ska i stället Socialstyrelsen ”titta på”, säger socialminister Lena Hallengren (S)."

"Stockholms socialborgarråd, Jan Jönsson (L), har länge har propagerat för behovet av mellantvång,. Men han är också besviken över att socialtjänstutredningen saknar förslag för att förbättra socialtjänstens samverkan med skolan. Detta trots att en god skolgång är a och o för att förebygga ungdomskriminalitet. (I dag sätter sekretessen käppar i hjulen för samverkan.) Men samverkansfrågan kunde Margareta Winberg inte ta upp, säger hon, eftersom skolan är en annan myndighet. Brottsutvecklingen är synnerligen allvarlig. Men någon avgörande kraftsamling får Anders Thornberg dessvärre se sig i himlen efter."

https://www.expressen.se/ledare/brottsforebyggande-rad-till-lofven-sluta-sasa/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar