söndag 13 september 2020

Fokus på fel saker

Sakpolitiken är viktigast

I fredags hjälpte jag den svensk-kinesiska vänskapsföreningen att genomföra ett värdefullt Coronasäkert möte med några av Uppsalas kulturpersoner och företagare kopplade till turism och högteknologi. Syftet, eller fokuset, var att vi som deltog skulle arbeta fram förslag på hur Uppsala blir en attraktivare besöksplats, med fokus på alla kineser som i normala tider besöker Stockholm men på tok för få av dem kommer och konsumerar även i Uppsala. Syftet var också att komma med förslag på hur bättre kulturutbyten och affärsutbyten med andra länder kan skapas. Resultaten från de work-shops vi genomförde var mycket värdefulla. Inledningen av det korta mötet, 10-13 inklusive lunch, var ett anförande av Kinas ambassadör som följdes upp av mycket intressanta frågor från några deltagare. Frågor av värde för work-shopsen senare. Enligt programmet skulle ambassadören och sinologen Lars Fredriksson tala om historiska relationer mellan Sverige och Kina. Bland annat om upptäcktsresanden Sven Hedin som upptäckte den antika staden Loulan i provinsen Xinjiang. Tyvärr blev Fredriksson sjuk. Det gjorde att vi fick lite mer tid för frågor till ambassadören. Bland annat om Kinas miljö- och klimatarbete samt om deras djurskyddsarbete. Och om vad Kina gör för att minska riskerna för framtida pandemier. Detta givande och värdefulla möte problematiserade självklart inte minst den fine förste vice ordföranden för Uppsalas kommunstyrelse om. Dessa konkreta insatserna, för att stärka Uppsala, tyckte denna person borde göra att mitt uppdrag som kommunalråd var förbrukat. Ja, jösses. Ytterligare ett exempel på hur skadad vår demokrati är. Och precis som vi kan läsa på regeringens hemsida är det viktigt att vi stärker våra relationer med Kina. Kina är defacto snart världens rikaste land. Och bland andra USA är ”skuldsatta över öronen” till kinesiska långivare. 

I den politiska världen är det för mycket av irrelevant smutskastning och på tok för lite fokus på sakfrågorna. Sakfrågorna under fredagens möte var: Hur stärker vi kulturutbytet med orter i andra länder och hur stärker vi Uppsalas turistattraktion? Vilka metoder kan göra det attraktivare för mindre företagare att delta i affärsmatchande aktiviteter med andra länder?

Sakfrågor ska stå i fokus i politiken. Eftersom form och smutskastning varit viktigare än sakfrågor har den svenska politiska debatten, och politikens problemlösarförmåga, varit dålig de senaste åren. Håkan Boström, GP, skriver läsvärt om att vi förhoppningsvis slipper Centerpartiets fulspel efter riksvalet 2022. Mer sakpolitik! Mer politiska resultat i sakpolitiken som löser problem! Mindre destruktivt politiskt fulspel!

"En stor del av skulden för haveriet hösten 2018 måste läggas på Centern och Liberalerna. De hade förvisso sagt att de inte ville sitta i en regering som var beroende av SD:s stöd. Men de hade inte talat särskilt högt om det. Inte om man jämför med den stenhårda kampanjen för att avsätta Stefan Löfven som mittenpartierna bedrev. Få väljare lär ha uppfattat att en röst på C och L med stor sannolikhet kunde innebära en röst på fortsatt socialdemokratiskt styre. Den fördelning mellan blocken som valresultatet utmynnade i var trots allt ingen överraskning, den låg helt i linje med opinionsmätningarna."

"Centerns ledning verkar fast besluten att fortsätta på den inslagna vägen. Genom att kompromisslöst motsätta sig alla förhandlingar med SD – lustigt nog står partierna inte långt ifrån varandra i sakpolitiskt viktiga frågor för C, som småföretagande och landsbygd – har Lööf låst sig vid fortsatt vänstersamarbete. Att C vägrar dra konsekvenserna av sina ställningstaganden offentligt är en annan sak. Partiet vill fortsätta kunna tilltala sina gamla kärnväljare som sätter sakpolitiken främst och samtidigt fortsätta attrahera unga storstadsväljare som mer vill positionera sig gentemot SD. I längden är det förstås ohållbart. Men C-ledningen verkar satsa på att upprepa reptricket åtminstone ännu ett val. De lär få god draghjälp av Socialdemokraterna som har allt att tjäna på att spelet om ”vem tar vem” överskuggar sakfrågorna."

"Problemet med Januariavtalet är inte i huvudsak innehållet, eller att mycket återstår att förverkliga. Problemet är främst att fokus ligger på fel saker. Det är en kompromissprodukt som, med undantag av klimatet, inte ens försöker ta sig an samtidens stora frågor. Tydligast lyser frånvaron av svar angående migrationen, integrationen och brottsligheten. Det är talande att partierna saknar ett kompletterande visionsprogram som kunde ge inriktning åt politiken. Tunga framtidsfrågor, som Sveriges relation till EU eller, det förändrade säkerhetsläget, utvecklingen av den globala ekonomin och nya teknologiska villkor får nu stå tillbaka."

"I längden är det svårt att bygga politik på att bara vara emot det andra partier står för. För väljarnas och landets skull vore det välkommet om nästa val kunde handla mer om vad partierna vill göra och mindre om vad de inte vill göra."

https://www.gp.se/ledare/l%C3%A5t-oss-slippa-en-repris-av-2018-1.33772108



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar