onsdag 30 september 2020

Fel saker

Uselt politiskt ledarskap

Vilka bär ansvaret för hur migrations- och integrationspolitiken fungerar de senaste 20 åren? Det är främst Sveriges riksdagsledamöter och de partier de representerar. Vilka bär ansvaret för hur den offentliga sektorn svällt ut med massivt med administrativt arbete och massor av administrativ personal? Det är riksdagspartierna och deras företrädare i kommuner, regioner och riksdagen. Hur kunde dessa stora misslyckandena att förstå invånarnas bästa inträffa? Genom att väldigt många av våra politiska ledande företrädare saknar relevanta kompetenser för att bra värna invånarnas bästa. De förstår, och har inte förstått bättre. Många av dem är bra engagerade människor, men jag upprepar, de är inte tillräckligt kompetenta för sina viktiga uppdrag. De klarar inte av att förstå konsekvenserna av sina önskningar och de klarar inte av att matcha ledande tjänstemän som gärna vill ha mer och mer resurser till sina verksamheter. Nattens usla presidentvalsdebatt I USA får symbolisera svenskt politiskt ledarskap år 2020.

Anna Dahlberg, Expressen, exemplifierar hur illa våra folkrepresentanter företrätt oss kopplat till Polisen. Och jag kan försäkra dig om att det är långt ifrån bara Polisen som fått en så kraftigt ökad administration. Du har ett ansvar att välja politiska företrädare klokare. När det blir så här innebär det både att kvaliteten i kärnverksamheten blir mycket sämre och att skattepengar ”eldas upp”. 

”Det talas mycket om den akuta polisbristen, men på polisens HR-avdelning jobbar numera 930 personer. Det är bara ett exempel på en växande sjuka, där allt fler bestämmer hur arbetet ska utföras, men allt färre vill göra själva jobbet.”

 Dessa ständigt växande dokumentationskrav har gått hand i hand med expansionen av HR-avdelningarna inom företag, myndigheter och kommuner. Förr hette det personalavdelningen och var ett slags serviceverksamhet till dem som stod för produktionen (linjeverksamheten).”

”Med tanke på hur mycket av personalärendena som numera hanteras digitalt och har lagts ut på mellanchefer i linjen borde dessa avdelningar ha krympt radikalt. Men i stället har man hittat nya arbetsuppgifter och flyttat fram sina positioner.”

”Mats Alvesson är professor i företagsekonomi vid Lunds universitet och varnar i bland annat boken ”Extra allt” (fri tanke) för den jäsande administrationen i organisationer i spåren av nya lagar, samhällets förbättringsiver och värdegrundsprat. Ofta blir vad som lanseras som lösningar på problem i själva verket orsak till eller förstärkare av problem, menar han.

– Det finns en växande planfetischism. Man älskar att skriva ihop handlingsplaner, power points och policies för att förebygga olika problem. I stället för att gripa in när det är motiverat ska alla hålla på med det här pappersarbetet. Det är en sådan övertro till skriftliga dokument!

Mats Alvesson berättar om ett föredrag han höll inför 20 personalchefer inom en större kommun. En av dessa chefer hade återgått till att bli operativ chef igen och vittnade om hur hon hade upptäckt mängden av styrdokument som produceras. Hon efterlyste lite självkritik inom gruppen, men bemöttes med total tystnad.”


”Det är inte bara HR-avdelningarna som har brett ut sig på produktionens bekostnad. Även andra kringfunktioner som kommunikatörer, jurister, strateger och konsulter sväller i förhållande till kärnverksamheten, menar Alvesson.”


”I veckan fick Polistidningen ut ny, tidigare sekretessbelagd, statistisk som visar att antalet poliser i yttre tjänst har minskat sedan 2015, tvärtemot den politiska retoriken. Generöst räknat är 9 049 anställda i yttre tjänst, inklusive sjöpoliser, polisaspiranter, föräldralediga poliser, tjänstlediga, sjukskrivna med mera. Den siffran ska alltså jämföras med 930 medarbetare på HR-avdelningen – en ökning med 35 procent sedan 2015. (Enligt Polisen är det främsta skälet att utbildningsverksamheten befinner sig i en kraftig expansionsfas.) Inom försvaret finns ett tak på 5 700 heltidsanställda yrkessoldater för 2020. På HR-avdelningen arbetar 650 personer. Alltfler ska alltså vara med och bestämma hur en arbetsuppgift ska utföras, men allt färre ska utföra själva sysslan. Annorlunda uttryckt: Hur många personer krävs det för att skruva i en glödlampa i Sverige? Rätt svar är fem: En person som skruvar i lampan, en jurist som ser till att lagen följs, en HR-anställd som har skrivit riktlinjerna för arbetsmiljöarbetet, en konsult som har hbtq-certifierat arbetet och en kommunikatör som kontrollerar mediebilden av skruvandet.”


”– Vi har fått en ”bättre-vetande-klass” vars jobb är att berätta för den ”mindre-vetande-klassen” hur den ska göra jobbet, konstaterar Mats Alvesson syrligt. Frågan är om inte detta är den mest stötande klassklyftan i dagens Sverige. Å ena sidan har vi ingripandepoliser, socialsekreterare och hemtjänstpersonal som inte sällan har en vardag präglad av hårt slit och hot. Å andra sidan har vi bättre avlönade personer som sitter bakom trygga skrivbord och skriver riktlinjer och metodstöd.”

https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/hur-manga-vardegrunder-och-handlingsplaner-tal-sverige-/

Malin Siwe beskriver i nedan artikel tydligt att hon förstått vilket huvudproblem Uppsalabor och svenskar har med dagens politiska ledarskap. De är långt ifrån tillräckligt ledarskapstränade. Prat, mediainslag och likes skapar inte långsiktigt framgångsrika samhällsbyggen. Det enda du behöver fokusera på när du röstar nästa gång är på vilka meriter ett partis representanter har. Utan tillräckliga meriter att leda, utöver regleringsbrev, blir det så dåligt som det nu är. Du har tre röster 2022, använd dem klokt. 

Det är mycket som brister i den kommunala styrningen. Men där är ändå pejlen bättre på vad som behövs i olika stadsdelar än vad den är i regeringskansliet. Rikspolitiken bör koncentrera sig på sitt, som att: strama åt migrationspolitiken och få ordning på rättspolitiken.”

https://www.expressen.se/ledare/malin-siwe/staten-maste-sluta-goda-segregationen/

Och när politikers desperation blir stor, över den egna otillräckligheten, bjuds invånarna på allt fler lagöverträdelser eller kraftigt olämpligt beteende. Att Uppsalas politiska ledarskap företräder en politik som skapar bland det sämsta näringslivsklimatet i landet rättfärdigar inte kraftiga ”övertramp”. Uppsalaborna får snart veta hur minoritetsstyret ska försöka fortsätta att köpa Vänsterns stöd. Hittills har stödet köpts på olagliga grunder.

  • "Bedrövligt", konstaterar professorn i förvaltningsrätt Olle Lundin och menar att agerandet kan bryta mot grundlagen. 

https://sverigesradio.se/artikel/7564257




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar