Politiskt ledarskap och ledarskap inom politiken är olika saker
De senaste åren har de flesta politiska partier i Sverige saknat svar på hur vi ska lösa de stora samhällsproblem vi faktiskt har. Nu äntligen börjar de flesta svenskar inse att problemen med en misslyckad migrationspolitik och en usel integrationspolitik slår hårt mot hela samhällsbygget. Förutom det viktiga fokuset på skattelättnader har det varit tomt med politiska förslag som stärker svensk konkurrenskraft. Och det politiska ledarskapet, praktiska, inom partierna är toppstyrt och saknar förmågan att konstruktivt debattera väsentligheter.
Anna Kindberg-Batra säger mycket klokt och öppenhjärtligt i nedan bifogade intervju. Hon tillhörde själv broilerskaran innan hon förödmjukande petades som moderatledare. Jag delar helt hennes nu ärliga analys om att Sverige behöver nytändning inom politiken och erfarna ledare, inte de broilers vi får idag.
"Hon pekar på att krisen, som kommer ta flera år att komma ur, tvingar fram förändring vare sig man vill eller inte."
– Varje kris betyder också att de som lyckas ställa om kan komma starkare ur den. Det är förstås inte enkelt, men historien visar sig att det går att ta sig starkare ur kriser.
Bredare framtidsdebatt efterlyses
Vad har gjorts bra och mindre bra under krisen?
– Det är för tidigt att säga, hittills har Sverige en väldigt tråkig statistik om man ser till människoliv och hälsa jämfört med andra nordiska länder. Men det kommer ta tid innan hela bilden finns på plats och man kan utvärdera ordentligt. Kinberg Batra pekar på att det hänvisas väldigt mycket till olika experter i krisen och att det inte är tillräckligt:
– Det behövs ett starkare politiskt ledarskap som pekar på hur vi tar oss ur den här situationen på sikt. Det är viktigt att politiska ledare inte drömmer sig tillbaka till rekordåren förr utan möjliggör framåt.
Hur har oppositionen fungerat under krisen?
– Att det i det akuta skedet var en bred uppslutning och en borgfred var rimligt och anständigt. Ju närmare valet vi kommer så kommer det visa sig vilka skillnader som finns hoppas jag. Det behövs en bred debatt om vart Sverige är på väg, så länge som den politiska debatten präglas av känsloutbrott och gräl om det omedelbara så skyms sikten för andra viktiga frågor.
Sverige klarade sig jämfört med en del andra länder ganska bra under finanskrisen. Ser du liknande möjligheter denna gång. Kan vi ha ett bättre utgångsläge i återhämtningen efter corona?
Det stora på lång sikt handlar om vad vi ska vara för land i denna brutala förändring som pågår runt oss. Det akuta här och nu handlar om att lösa krisen och få bukt med brottsligheten, men det stora som jag ser att allt fler behöver bryr sig om rör näringslivet. Hur vi ska agera när vi får konkurrens från andra länder? Vi kan inte trona på fornstora dagar, vi behöver vara starkare och bygga nytt.
Politiska ledare kan lära av entreprenörerna
Du har själv erfarenhet av att leda i kris. Vad kännetecknar ledarskap under kriser?
– När det är kris så slutar saker och ting att fungera som det ska. Då breder osäkerheten ut sig och man måste man våga staka ut mål och vägen dit. Där tror jag politiker kan lära av entreprenörer.
Hon menar att partierna överlag är dåligt rustade för detta.
– Det gäller även det parti där jag är medlem.
– Det är fullt mänskligt att bli osäker och rädd när marken skakar under fötterna. Men en ledare behöver staka ut vägen så att det inte blir destruktivt.
Som före detta politiker har hon en ganska krass syn på det politiska uppdraget och de inlåsningsmekanismer som finns:
– När politiken blir ett yrke med politiker som har varit yrkespolitiker hela sin karriär så finns det status, kompisar och försörjning som följer med uppdraget. Det gör att man har ganska lite incitament för att ta risk. För entreprenörer är det precis tvärtom, de bygger nytt under kaos och har ofta inte mycket att förlora, det gör att de tar mer risk och fattar annorlunda beslut.
För att komma ur en kris behöver man våga ta ”steg ut i det okända” menar hon och den som aldrig gör det kan ha svårt att leda i kaos.
De senaste dagarna har Polisen talat tydligt om hur illa det politiska ledarskapet varit under många år. Svensk idiotisk migrationspolitik och misslyckad integrationspolitik har bland annat gett oss minst 40 kriminella klaner med parallella rättssystem i Sverige. Varför skulle vi tro att riksdagens partier framöver i tid kommer att ta i växande allvarliga problem? Att reagera ”fem över tolv” på allvarliga problem visar tydligt att man inte har det som krävs för att ansvarsfullt företräda invånare inom politiken. Du kan följa mina dagliga inlägg här sedan 11 år tillbaka. Om du söker bland mina inlägg kan du lätt se att jag länge lyft allvaret i svensk samhällsutveckling. Jag har tyvärr varit mycket ensam bland ledande politiker om att våga tala om allvarliga växande problem.
https://www.expressen.se/ledare/klanerna-kan-vara-ett-varre-problem-nar-de-inte-skjuter/
https://www.svtplay.se/video/27810699/agenda/agenda-13-sep-21-15
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar