söndag 1 december 2013

Ny tid

Att leda eller parera
Vi lever i en ny tid. Om man inte inser det blir allt man gör irrelevant och fel. Framförallt blir man helt i händerna på dem som ser möjligheterna och som utnyttjar det handlingsutrymme som alltid erbjuds i brytpunkter. Vi lever i början av informationsåldern och tjänstesamhället. Om allt politiskt arbete inser det kan välståndet försvaras och utvecklas. Idag tycker jag att de allra flesta partier bara parerar utifrån vad som händer. De leder inte utvecklingen utifrån visioner. Eftersom många politiker inte tycks inse behoven av ändrade spelregler utifrån verkligheten i en ny tid så förlängs Europas ekonomiska tillbakagång. Europa och Sverige måste ställa om, strukturomvandla, samhällssystemet genom flera stora politiska reformer. Det kräver politiska idéer om vad som behöver göras. Det borde innebära att politiken åter blir mer än bara något viktigt utan också en arena för kreativa. Gamla lösningar och metoder fungerar inte längre. Marknaden kommer inte att göra det jobb som krävs av politiken! Alla tycks inte förstå det. Marknaden kommer framförallt att satsa massor av pengar på att upprätthålla status Q (inga förändringar) eftersom det anses gynna dem som tjänar mest på att det är som nu. Men framtiden blir aldrig som nu.

Politiska partier ska inte bara ha en ideologisk bas utan också en tydlig vision. Utan en ideologisk bas och tydlig framtidsvision blir politiken populistisk och helt ekonomiserad.
http://www.dn.se/debatt/partierna-kapitulerar-for-populism-och-ekonomism/

Om vi inte inser att vi är i en ny tid, och att det krävs många reformer för att vitalisera våra ekonomier, då har vi en lång tid framför oss med svag ekonomisk utveckling. Vill du något annat måste du rösta på politiker och partier som vill reformera och leda utvecklingen mot något nytt och värdeskapande. Politiker och partier som fattar att vi befinner oss i informationsåldern och tjänstesamhällets tid. Bara de kan leda oss rimligt rätt i världskampen om välståndet.
http://www.dn.se/ledare/kolumner/peter-wolodarski-det-mesta-du-hort-om-krisen-ar-fel/

Systemtänkande
Visst låter det fint att vi ska ta ansvar för nödställda. Är inte det självklart att de flesta av oss gör det? Lika självklart är det att om tiggare från EU länder tillåts få samma stöd som nödställda svenskar så kommer Göran Perssons sociala turism inom EU att bli en sanning som leder till att socialtjänsten blir allt sämre för dem av våra medborgare som redan idag är i stort behov av hjälp från oss andra. Om vi börjar ge sociala rättigheter till EU medborgare som inte har rättigheter här hos oss så öppnar vi pandoras Box och försvaret av svenskt generellt välstånd försvagas kraftigt. Det är en dum väg framåt. UNT har inget ansvar för Uppsalas och Sveriges generella välståndsutveckling. Det har jag. Då måste man förstå de sannolika effekterna av olika beslut. Det som kan förefalla att vara enkla beslut är i själva verket mycket komplexa. Att tiggare från andra EU länder får nödvändigt stöd måste vara ett ansvar för tiggarna själva och deras hemländer.
http://www.unt.se/ledare/ta-ansvar-for-nodstallda-2731954.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar