Godhet
Finns människor som bara tänker på andra eller är vi alla stora egoister som bara enkelt drivs av olika stimulanser? Vissa drivs av att hjälpa andra och att känna deras uppskattning. Andra drivs av att bli så rika som möjligt eller att ständigt konsumera. Kan det vara så enkelt? Vem får bäst liv? Beror inte det helt på vad du själv värdesätter och hur du uppnår det just du önskar? Den som tror att lycka och framgång mäts i pengar och rikedom har mycket kvar att lära i livet. Mänsklighetens stora filosofer kan ge bra vägledning mot ett liv fyllt av lyckliga stunder utifrån vad du värdesätter och inte utifrån en kollektiv bild av vad framgång är. Dalai Lama har bl a sagt "if you want others to be Happy practice compassion. IF you want to be Happy practice compassion". Helt klart är att det finns forskning som tydligt styrker att om man är medkännande så lever man längre.
http://www.unt.se/kultur/godheten-gor-comeback-2014-2773571.aspx
Vad driver då människor som bara "slickar uppåt" och som maximalt utnyttjar och förtrycker andra för att uppnå egna egoistiska mål? Bara de egna uppsatta egoistiska ambitionerna och kortsiktig tillfredställelse är nog svaren. Bland dem som är aktiva inom organiserad brottslighet finns nog även en och annan som drivs av egoistisk rädsla eller behovet av familjekänsla. Kan man då bekämpa organiserad brottslighet med medkänsla? Knappast. Organiserad brottslighet kan bara stoppas genom att hårt slå mot verksamheten och att konfiskera alla tillgångar som dessa ligamedlemmar besitter om de bevisas skyldiga. Jag tycker det är en oacceptabel utveckling i Sverige där den organiserade brottsligheten breder ut sig allt mer. Läs gärna om vad som händer i Örebro där olika ligor slåss om kontrollen av den lönsamma narkotikamarknaden som förstör livet för många och som skapar massor av samhällskostnader.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/gangens-vald-sprider-skrack-i-orebro/
Vi är alla egoister men jag föredrar egoister som får en kick av att hjälpa andra och som inte mår bra av att skada andra. Egoismen är en grundläggande överlevnadsdrivkraft som är viktig. Om den kombineras med en positiv drivkraft för det gemensamma är kraften positiv.
Samhällskänsla
Kan man fostra barn och vuxna till samhällskänsla? Är det önskvärt att vi som medborgare bryr oss om mer än oss själva? Mitt svar är ja och jag anser att det är ett politiskt ansvar. Jag anser att kommuner och stater bättre måste jobba för att bygga den viktiga samhällskänslan. Jag anser att Invånartjänst bör införas i lag. Invånartjänst skulle innebära en massa positiva saker för vårt samhällsbygge, inte minst chansen till ett betydligt bättre integrationsarbete och en sänkt ungdomsarbetslöshet. Alla har inte föräldrar som kan lära dem värdet av att hjälpas åt. Folkpartiet tycker att skolan helt ska fokusera på kärnämnena. Hur ska de som inte fostras hemifrån att bry sig om andra lära sig den viktiga förmågan? Läs gärna bifogad artikel som ger några värdefulla argument för Invånartjänst. I dagens DN, i kulturdelen, skriver Gunnar Wetterberg, en mycket bra artikel om att "en ny samhällstjänst vore vår tids bästa nyårslöfte". Jag hittar tyvärr inte länken på DN.se. I mitt senaste samtal med Magdalena Andersson kunde jag inte nog understryka hur viktigt det är med en liknande reform, oavsett vem som leder Sverige.
http://www.dn.se/debatt/plusjobben-klokaste-sattet-att-forhindra-utslagning/
http://www.dn.se/kultur-noje/essa/ett-gott-arv-ar-mer-an-bara-silverskedar/
Hållbar utveckling
Kan destruktiv populism och opportunism inom politiken, för att få maximalt med röster, undvikas? Knappast men den kan bättre och objektivt ifrågasättas och utmanas. Det görs tydligen av oberoende institut i andra länder. Institut som serverar sakliga bedömningar av reformförslags samhällsekonomiska effekter. Då kan vi få en mer objektiv bedömning av om skattesänkningar, bidragshöjningar eller invandringsstopp har de effekter som olika partier marknadsför.
http://www.dn.se/debatt/infor-oberoende-granskning-av-partiernas-reformforslag/
Ett oberoende institut kanske gör riksdagsdebatterna mer konstruktiva. Kanske t o m kan bidra till att riksdagsarbetet vitaliseras och att nya ledamöter på sakliga grunder motiveras. Gillar skarpt att Moderaten Anton Abele inte ställer upp för omval till Riksdagen. Han tycker att det är viktigt att "hitta ett riktigt jobb". Jag tycker att ett minimikrav för att få vara heltidspolitiker borde vara att man haft ett jobb i minst två år! Hur kan man vara trovärdig om man inte har några års erfarenhet från det som finansierar allt dvs arbetsmarknaden?
http://www.dn.se/nyheter/politik/var-femte-ledamot-lamnar-riksdagen/
fredag 27 december 2013
Egoism & politiskt ansvar
Etiketter:
egoism,
glädje,
invånartjänst,
Lycka,
opportunism,
politik,
populism,
samhällskänsla,
samhällstjänst
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar