söndag 15 december 2013

Kina har landat

Maktskiftet fortsätter
Nu har Kina oxå landat på månen. Tidigare är det endast USA och föredetta Sovjet Unionen som lyckats med det mycket komplexa och därför en symboliskt viktig bedrift. Kina har pengarna och kompetensen som krävs. Kina är snart världens mäktigaste land. Haner kommer att styra världen. Snart flyttar världens finanscentrum från New-York till Shanghai.
http://www.di.se/artiklar/2013/12/14/kina-landar-pa-manen/

USA är på dekis och de rika och mäktiga kan inte enas om vilken medicin som behövs för att deras ekonomi åter ska få fart och skapa önskad tillväxt. De rika och mäktiga i USA kanske inte är så nationalistiska. Ur deras egoperspektiv spelar det ingen roll om de blir rikare i Asien eller i USA, bara de själva blir rikare. Om de satsade mer på energisystemsskifte istället för oljeskiffer och på bättre social jämlikhet tror jag de hållbart kan blåsa liv i sin ekonomi.
http://www.di.se/artiklar/2013/12/12/krugman-vill-sanka-dollarn/

Kortsiktiga finanshajar är duktiga på att sko sig själva men vilken samhällsnytta gör de som inte placerar långsiktigt? Skräpobligationer, finansprodukter som ingen förstår och options samt swapupplägg som värderar världens tillgångar mångdubbelt mer än vad de är värda. Warren Buffet (världens mest ansedda kapitalplacerare) säger sig vara helt säker på att marknaden exploderar.... Om det händer då är USAs storhetstid slut. Och Europas återhämtning blir ännu svårare.
http://www.di.se/artiklar/2013/12/12/wall-street-veteranen-vantar-pa-ny-finansfest/

Medierna vilse
Var finns mångfalden och nyanserna i de få gammelmedier som finns kvar? Om medierna bara beskriver verkligheten så som det för tiden anses vara det politiskt korrekta. Om du och jag enbart hänger på sociala medier och sajter som bekräftar den världsbild jag redan har, hur utvecklas vårt samhälle då? Peter Wolodarski, på DN, skriver idag bl a "vi söker bekräftelse och vänner som tänker i samma banor. Mångfalden av åsikter på mediemarknaden har aldrig varit så stor som nu, men den politiska gata som de flesta av oss vandrar på har paradoxalt nog smalnat."

En inskränkt världsbild är både fördummande och farlig. Tråkigt att mediernas ägare tar ett allt mindre ansvar för bredden i debatten och media borde inte ryggmärgsmässigt slå ner på människor som inte uttrycker det politiskt korrekta.
http://www.dn.se/ledare/signerat/marschen-fran-torget-till-den-smala-asiktsgranden/

2 kommentarer:

  1. Ungefär samtidigt som FRA och Ryan Air hudflängs i media, hyllas Expressen för sitt hackerscoop. Men Expressens "avslöjande" kan få katastrofala följder för källskyddet i Sverige. Expressen har genom att avslöja källor hos en mediakollega ansett sig ha gjort ett scoop. Men samtidigt har man legitimerat efterforskning av källor till media. Nu är det naturligtvis "bara" våra myndigheter som enligt våra lagar inte får efterforska källor, men om vissa media aktivt kommer att söka efter andra medias källor då kommer snart källskyddet att vara ett minne blott. Då blir det kanske plötsligt legitimt för myndigheters tidningar att avslöja källor som hackats fram hos andra media, eftersom Expressens agerande kan ses som ett exempel på hur man får gå till väga, och då har vi kanske inte kvar något källskydd värt namnet längre. Hur skulle det se ut om exempelvis FRA hackade några svenska tidningar för att sedan låta sin "myndighetstidning" eller någon tidning de samarbetar med, med skydd av källskyddet, publicera källor och andra intressanta delar av det som hackats fram?
    Jag anser att Expressens handlande är kriminellt och i många avseenden jämförbart med det som News of the World ägnade sig åt. Om vi inte kan lagföra Expressen, för dataintrånget, för användandet av hackade uppgifter eller för avslöjandet av andra medias källor, bör våra lagar skrivas om så att det blir förbjudet framöver. Jag hoppas att Datainspektionen granskar det som skett.
    Jag ser inte det inträffade som en enskild händelse utan som en etablerad metod att bedriva journalistik och jag är osäker på om svenska media vinner något på att ha en sådan kollega. Om våra media och den svenska journalistkåren anser att källskyddet är värt att skydda då måste svenska media unisont fördöma Expressens handlande.
    Avslutningsvis vill jag säga att om Bonnierpressen vill behålla någon trovärdighet bör de avveckla Expressen precis som Murdoch lade ner News of the World.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Källskyddet är viktigt, mycket viktigt, att försvara. Jag tycker fortsatt att det är ett exempel på att vi måste försvara den personliga integriteten betydligt bättre än idag.

      Radera