söndag 4 november 2012

Vårdkvalitet & rätt att rösta

Öppen vårdmarknad
På en vårdmarknad med fri etableringsrätt är det om möjligt ännu viktigare med tydliga och mätbara kvalitetskrav på dem som utför dessa skattefinansierade tjänster. Det behövs också ett kostnadseffektivt och kvalitativt generellt kvalitetsuppföljningssysten. För att konkurrensen skall bli bra och kvalitetsdriven krävs också löpande öppna jämförelser mellan olika vårdgivare. Med fördel kan alla utförare rankas utifrån tydliga kvalitetsmått och t ex relevant kommun kan göra rankingen tillgänglig på kommunens hemsida. Det är mycket tunga debattörer som för fram behovet av något liknande i dagens DN. Bl à gurun Michael Porter som på ålderns höst engagerar sig mycket i vårdsektorn. Tycker du att det är bra som det är idag?
http://www.dn.se/debatt/lag-kvalitet-och-fel-utbud-risk-i-marknadsstyrd-vard

Förbrukad rösträtt
Läste en intressant artikel i dagens UNT om det amerikanska valsystemet. Jag har uppenbarligen missat att det på de flesta platser i USA finns en ordning där straffade brottslingar under en tid förlorar sin rösträtt. I Sverige får inte 17 åringar rösta men det får de som sitter i fängelse och som har  rätt att rösta i Sverige. Tycker du att medborgare i fängelse skall få rösta?
http://www.unt.se/varlden/starkt-polariserat-usa-gar-till-val-1942561.aspx

Snabb verkställighet
Det är intressant att rikspolischefen tycker att polisen måste bli snabbare på att handlägga utvisningsärenden. Tror du alla blir nöjda om det går lite fortare att verkställa fattade beslut?
http://www.unt.se/sverige/polischef-vill-prioritera-avvisning-1941977.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar