torsdag 15 november 2012

Stadsrum, opinion & fotboll

Många tycker olika
"Enkla" frågor berör och engagerar många. Skall vi ha mer eller mindre parkeringsplatser i de mest centrala delarna av en stad? Skall vi tillåta alla trafikslag på en och samma gata? Skall förtätning av en innerstad tillåtas och få öppna ytor byggas igen? Alla har åsikter. Det finns massor av forskning om för och nackdelar med olika vägval. Det är viktigt att vi som medborgare får vara med och göra vår enskilda röst hörd på ett strukturerat sätt. Lika viktigt tycker jag det är att respektera att det finns tjänstemän som är kunniga inom olika fackområden som bereder frågor och som lägger fram förslag som politiker (folkets representanter) skall förhålla sig till utifrån att sätta sig in i fakta och samtidigt förhålla sig till övergripande demokratiskt beslutade mål. Att känslomässigt tycka är enkelt. Att sätta sig in i för och nackdelar är mycket mer krävande och leder oftast till klokare beslut. Till skillnad från allmänt tyckande förväntar jag mig av alla folkrepresentanter att de är insatta i frågor som skall avgöras. Sedan är det majoriteter av folkrepresentanter som avgör vilka beslut som fattas. Jag tycker att den ordningen är bra i ett demokratiskt land som Sverige.
I nummer 40 av Dagens Samhälle kan man läsa en intressant artikel om "recept för levande stadskärnor". Ingen länk tillgänglig tyvärr.

Opinionen skall få bestämma
Är det bra om ständiga opinionsmätningar skall få ett kortsiktigt avgörande inflytande över samhällsutvecklingen? Det tycker inte jag. Jag tycker att våra demokratiskt orienterade partier skall bottna i tydliga värdegrunder och politiska handlingsprogram. Det är en god ordning och leder inte mot en kortsiktighet som inte gagnar en hållbar utveckling. Enkla opinionsmätningars frågor, där de som svarar gör det fort och mycket utifrån sina känslor, bör endast vara viktiga inspel för politiken att reflektera över när enskilda partier formar sina partiprogram och när olika politiska lag kompromissar fram sin gemensamma dagordning. I valtider får hävd, känslor och förnuft avgöra vilka partier som får mest förtroende av människorna.
http://www.unt.se/uppsala/m-later-opinionen-fa-makt-i-politiken-infor-valet-1959790.aspx

Svenska landslaget i fotboll
Jag bugar och bockar för den enastående fotbollsprestation som det svenska herrlandslaget i fotboll bjöd på i gårdagens landskamp mot England! Imponerande och så värdefullt för att stärka hela det svenska folkets självkänsla. Det var en enastående laginsats och som alltid krävs också lysande stjärnor om laget skall klara av att prestera i världsklass. Zlatan är utan tvekan en världsstjärna som bjuder på stor underhållning! Tack!
http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/sport/football/4645083/Zlatan-Ibrahimovic-sinks-England-with-a-four-goal-blast.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar