Det är en av huvudfrågorna för att framtiden skall erbjuda dem som bor i det vi känner som Sverige ett fortsatt välstånd. Är det integration eller assimilation som är viktigt för att människor från helt olika bakgrunder skall kunna samverka i fred? När jag läser Wikipedias beskrivning av assimilation blir jag osäker. Det är klart att de som lever i ett land skall lära sig det landets språk I Wikipedia kan vi läsa;
"Assimilation är när minoriteter [1] i ett samhälle anpassar sig till majoritetens kultur, språk, värderingar och ibland religion. Historiskt har de flesta invandrare till USA assimilerats och anammat engelskan och det amerikanska levnadssättet. Integration betyder att invandrare etablerar sig i det nya samhället, exempelvis på arbetsmarknaden, men antyder inte fullständig anpassning till majoritetskulturen, exempelvis Chinatown, San Francisco där det är möjligt att leva ett helt liv utan att kunna engelska.
- ^ Nationalencyklopedin http://www.ne.se/assimilation/1127917"
http://www.dn.se/ledare/signerat/vissa-veckor-ar-sardeles-bra-veckor-for-sverige
Dax att våga prata om de stora utmaningarna
I dagens DN tycker jag att vi kan läsa en av årets mer intressanta inlägg. Jag hittar tyvärr inte länken men DNs ledare går på hårt angrepp mot regeringen och tycker att de och polisen måste våga tala om problemen som finns med den allt starkare organiserade brottsligheten i landet. Det är positivt att de efterlyser mer debatt om lösningar på problem som måste lösas om de inte skall hota vårt välstånd. Tycker du att det är bra att vi inte löpande klarar av att ha en öppen debatt om stora samhällsproblem bara för att de anses vara för känsliga? Vad vinner vi på att inte öppet prata om lösningar på problem?
Mångfald berikar
Tre med helt olika bakgrund men som på olika sätt starkt bidrar till att utveckla Uppsala och Sverige.
De man i praktiken i Sverige menar med integration är ju egentligen assimilation. T.ex. är det ju självklart att de invandrare som kommer hit, och önskar stanna, har skyldighet att försöka lära sig svenska och förstå hur det svenska samhället fungerar. Men infödda har absolut inte samma skyldighet att försöka lära sig de språk som pratas i invandrarnas hemländer eller försöka förstå kulturen i deras hemländer.
SvaraRaderaDet är ju dessutom enbart kulturella utryck som inte är i direkt konflikt med, eller upplevs som negativa av, den infödda majoritetens kultur som är acceptabla. Invandrares olika matkultur, musikkultur, firande av högtider osv. är ju oftast inte på något sätt problematiska för de flesta, kan i många fall vara positivt om det inte innebär att man påtvingas detta i någon sorts ”mångkulturell” iver (typ att man har afrikansk folkdans i ett nationaldagsfirande). Däremot är det aldrig bli tal om att, man med hänvisning till invandrares kultur, skall börja kompromissa och anpassa sig när det gäller oönskade uttryck som t.ex. kvinnlig omskärning, tvångsgifte och hederskultur eller att man av hänsyn till invandrares kultur skall acceptera förekomsten av t.ex. kvinnoförtryck, homofobi och antisemitism i dessa grupper.
Dick Erixon har skrivit bra om att assimilation i ovanstående mening är helt nödvändig för ett fungerande samhälle:
http://erixon.com/blogg/2008/07/liberalism-kraver-assimilering/
Delar av det du skriver håller jag med om. Jag tycker dock att följande citat behöver nyanseras;
SvaraRadera- Men infödda har absolut inte samma skyldighet att försöka lära sig de språk som pratas i invandrarnas hemländer eller försöka förstå kulturen i deras hemländer.
Självklart behöver de som bor i Sverige inte lära sig alla olika språk som invandrare har som sina modersmål. Däremot är det ett faktum att vi lever i en mycket global värld, vi har många medborgare som inte är födda i Sverige och då är det väldigt klokt att inte bara vara bevarandeivrare utan att också lära av det som kan berika vårt samhälle. Inte minst för att lära oss att bli ännu bättre på att sälja våra varor och tjänster runt om i världen. Självklart är alla inflyttade svenskar en del av att bygga morgondagens Sverige. Då handlar det inte bara om att de inflyttade skall lära sig det som varit och är i Sverige utan att utifrån gemensamma kunskaper och erfarenheter bygga nytt tillsammans.