fredag 13 juli 2012

Statlig byråkrati och misshushållning

Hur stor skall staten vara?

Staten har några viktiga uppdrag som t ex vårt rättssystem (polis, åklagare och domare), försvarsmakten, försäkringskassan och kvalitetsuppföljningsuppdraget kopplat till t ex socialt stöd och vård. Jag skulle uppskatta om de som direkt kan sätta press på statens verksamhet gör det på ett bättre sätt. Rättssystemet underpresterar enligt all tillgänglig statistik. Försvaret fins knappt längre. Försäkringskassan fungerar nu bra om jag har förstått rätt när jag lyssnat på berörda medborgare. T ex Socialstyrelsens kvalitetsuppföljningsuppdrag tycker jag har stor förbättringspotential. Om staten fokuserar sin verksamhet mer så kanske kvaliteten i statens kärnverksamheter kan förbättras. Vad tror du? Det tycks tyvärr som att Alliansregeringen är oförmögen att på riktigt fousera och effektivisera statens verksamhet. Kanske är det komplexiteten i en fyrpartiregering som inte har majoritet i riksdagen som spökar igen. Jag hoppas det.

Enligt TT idag blir den statliga byråkratin allt dyrare. Det kanske inte är så konstigt eftersom de Nya Moderaterna säger sig vilja ha en stark stat... Trots att vi fått 13 färre myndigheter fortsätter statens kostnader att öka. Under perioden 2006-2011 har 47 myndigheter avvecklats eller ombildats. Samtidigt har 34 nya eller nygamla myndigheter tillkommit. Från 2006s 247 mynigheter har vi idag "bara" 234......
Det enda som avvecklats i sin helhet är Arbetslivsinstitutet. Det måste gå att lägga ner betydligt fler pappersmyndigheter och istället stärka upp den statliga kärnverksamheten. Det är bl a alla dessa myndigheter som ställer till det för våra mindre och medelstora företagare eftersom väldigt många av dem hittar på sina egna enkäter som skall fyllas i....... Alla som har jobbat i stora organisationer vet att en stor central verksamhet, huvudkontoret, ofta genererar massor av onödigt arbete ute i den operativa verkligheten. Tid som gör bättre nytta i operativt arbete. Driftskostnaderna för dessa myndigheter i fasta priser har ökat från 68 till 82 miljarder under samma period som ovan. Jag resonerar som tidigare, plocka bort 22 miljarder från de 82, vad prioriterar de då? Hur ser du på denna fråga?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar