söndag 8 juli 2012

Djungelvandring för Centerpartiet

Många bra idéer men det räcker inte
Till skillnad från många av de andra partierna som finns representerade i vår riksdag har inte Centerpartiet en ökenvandring. Partier utan idéer tycker jag bra kan beskrivas som ökenvandrare. Centerpartiet har många förslag på förbättringar inom istort sett politikens alla områden. Det är inte idéetorka som är Centerpartiets problem. Vi har så många idéer att vår nuvarande situation snarare kan betecknas som en djungelvandring eftersom vi trots alla ídéer inte tycks få något stöd för vår rikspolitik. Vad är då problemen? Lyckas vi inte kommunicera våra idéer? Stoppas de ständigt av Moderaterna genom Finansdepartementet? Saknar idéerna stöd bland Sveriges befolkning? Jag tror att minst 20% av Sveriges befolkning tycker att Centerpartiets idéer sammanvägt är de bästa för dem. Centerpartiet har följdaktligen ett existensberättigande.

Jag tror inte att det idéutvecklingsarbete som Centerpartiet genomför (som alla andra partier) kommer att leda till något förvånande. Vi vet redan vilka de starka politiska vägar som Centerpartiet kommer att fortsätta att bygga är. Det är för en bredare och starkare företagsamhet (grunden för välfärden och tillväxtmotorn), det är för att makten skall vara så nära oss enskilda människor som möjligt, det är för en hållbar miljö & klimatutveckling, för kvalitet i alla tjänster som våra skattepengar finansierar, försvar av den personliga integriteten och att hela Sverige skall ges rimliga förutsättningar att utvecklas. Om vi inte går vilse i djungeln eller låter farliga djur ta död på oss är jag övertygad om att Cetnerpartiet har en positiv framtid. Inte minst Centerpartiet i Uppsala visar att det går.

Det är också dax att växla upp den nationella investeringsviljan ordentligt. Sverige kommer inte att må bättre i framtiden om vi inte vågar satsa mer på bättre infrastruktur, ett förnyat svenskt näringsliv och en betydligt bättre integrationspolitik! Wolodarskis ledare är viktig och om Borg bryr sig om sin historiska gärning måste han tillåta mer investeringar inom dessa områden. Det jag inte gillar med Wolodarskis ledare är att han tycker att vi skall dricka mer sockerdricka. Det skall vi inte alls! Folkhälsan är fortsatt i stor fara p g a våra allt större problem med övervikt och fetma ; )
http://www.dn.se/ledare/signerat/peter-wolodarski-nar-i-hundan-ska-sverige-fa-dricka-sockerdricka

Korrigeringar
Ideologier är viktiga för dem som är aktiva inom politiken. Ideologier erbjuder ett kompass som kan vägleda när man saknar konkreta förslag som ett parti tagit ställning till. Det är väldigt få medborgare som röstar utifrån ideologiska perspektiv. Det finns däremot många som vet att de inte tycker om ideologier som t ex Vänsterpartiet gillar eller ideologier som många i ledande befattningar inom SD gillar. Jag använder själv ett socialliberalt kompass i mitt politiska arbete. Eftersom väljarna inte tycker att ideologier är en "valvinnarfråga" tycker jag att C på riksplanet inte skall prata så mycket om den frågan i den externa kommunikationen. Ur ett väljarperspektiv ger det inga poäng att försöka vara bättre liberaler än FP. Den så kallade Stureplans Centern får oxå för mycket uppmärksamhet. Den var ett bra sätt för att etablera C i Stockholm men den viktiga delen av C kan inte framgångsrikt bli bärare av Cs politiska utveckling. Stureplanscentern är ett lokalt Centerparti med stora frihetsgrader att forma det politiska innehåll som bär för dem i Stockholm. StureplansCentern är inte synonymt med varumärket Centerpartiet och det är viktigt att markera eftersom de lyckas bra med att få nationell media. Det är bättre att i förslag och handling visa att vi är det hållbara alternativet och att vi framförallt är pragmatiska och ett parti där frihetsgraderna för våra lokala partier är stora.

Det är också viktigt att bättre förklara att vi inte alls vill bli ett land dit alla fritt skall få komma. Vi vill ha en betydligt större och nödvändig arbetskraftsinvandring (idag är den oroväckande låg). Vi vill se en flykting och anhöriginvandring som är hållbar och då krävs bla en betydligt bättre integration. Vågar Centerpartiet bli tydligare inom detta område? Eller är det så att riksorganisationen inte är i synk med sina gräsrötter?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar