onsdag 11 juli 2012

Missbruk

Frihet under ansvar
Det finns missbruk inom i princip alla områden. I en super liberal värld är det upp till var och en att i princip göra som de vill. Samtidigt vet vi att missbruk av t ex alkohol och narkotika både skapar stora sociala och medicinska problem för den enskilde och för samhället i stort. Det är därför vi bl a har ett systembolag och höga skatter på alkohol. Om vi nu har stor frihet att göra våra livsval, vilket eget ansvar har vi när det går snett? Eller är det bra att samhället ibland begränsar den enskildes rätt att fritt välja om de negativa konsekvenserna kan bli mycket stora? Som vanligt är den politiska retoriken på ett så högt plan (t ex ideologisk) när många rör vid dessa känsliga frågor. Trots att t ex FP medlemmar har en liberal ideologi har de länge varit en stark förespråkare för stora restriktioner kopplat till alkohol. Vilket ansvar har jag då själv om jag är en missbrukare? Eller är det bara samhället som har skyldigheter att oinskränkt ge ett livslångt stöd oavsett om jag går en sundare väg framåt eller ej. Tycker du att det är rätt att vi som samhälle ställer krav på motprestationer när vi ofta och under lång tid stöttar missbrukare med t ex behandlingar och försörjningsstöd?
http://www.unt.se/ledare/inga-enkla-svar-om-missbruk-1792661.aspx

Alla samhällsklasser drabbas
Helt klart är att missbruk drabbar och förstör liv för både personer som är förmögna såväl som personer som har mycket begränsade ekonomiska medel. Michael Jacksson, Amy Whinehouse och nu Rausing är tragiska exempel på att lycka inte går att köpa för pengar.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15106135.ab
De är tydliga exempel på att alla samhällsklasser drabbas av missbruk.

Acceptabla och oacceptabla missbruk?
Vissa missbruk anses också mer "accepterade" än andra. Alkohol och narkotika skapar missbrukare som många har förståelse för. Spel och sexmissbrukare tycks dock inte få samma sympati bland allmänheten. Varför är det så? Framförallt, vilket är det enskilda ansvaret och vad innebär det?
http://www.expressen.se/noje/per-holknekt-jag-vet-att-jag-har-gjort-fel/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar