tisdag 1 februari 2011

Stor mental och praktisk skillnad

Tycker du att man kan tala om en "Europeisk själ". Det tycker inte jag. Om det viktiga Europaprojektet håller finns den kanske om två eller tre generationer. Om man skall tro de flesta i USA är Europas generella sjukvårdsförsäkringar, via skattesedeln, ett tydligt exempel på skillnaderna. I USA vill en stor majoritet att individen skall ta och ha rätten att ta ett stort eget ansvar. Det är svårt för många Europeer att förstå att motståndet mot sjukvårdsreformerna i USA är så stora. Åk till USA, om du kan, så skall du få höra både praktiska, filosofiska och ideologiska skäl till varför USAs traditionella väg är bäst...

Att genomföra den av Demokraterna önskade sjukvårdsreformen innebär att cirka 30 miljoner oförsäkrade får ett lagstadgat grundskydd. Om du tar reda på vad det sjukvårdssystem vi erbjuds, som svenskar, kostar förstår du att reformen för att ge dessa 30 miljoner människor ett grundstöd blir dyrt. Mot det används klassiska argument som att "vi har råd", "de rikaste kan betala mer", "man får inte tänka så" etc. Det är dock ett faktum att USA redan idag börjar närma sig ett konkursläge om inte den politiska viljan till budgetsanering och därtill hörande program snart läggs på bordet. Vissa Européer tycker att USA enkelt kan lösa sitt stora ekonomiska problem genom att införa moms på konsumtion, så som vi har i vår del av världen. Visst skulle moms dra in massor av pengar till statskassan i ett land där överkonsumtion är vardag. MEN så enkelt är det inte. De ideologiska och filosofiska grundvärderingarna är starka i USA. Inte minst Republikanerna hatar och skräms av att staten skulle få ännu mer resurser. De allra flesta Republikaner anser redan att den statliga överbyggnaden är för stor och omfattande.
Kommer Kina att avlösa USA som supermakt? Den frågan ställde den nya och unga kinesiska statsanställde reportern Shuanghong Huang till Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle häromdagen. Westerwelle sägs ha kippat efter andan och sedan hållt ett långt och osammanhängande svar där han utan trovärdighet försökt säga att världsmakten nu skulle delas mellan kontinenter. Kina har inte heller någon allmän sjukvårdsförsäkring. Kinas maktapparat kan röra sig väldigt fort. Kina är snart världens rikaste land. Kina har flest invånare i världen. Kina har bland de flesta hungriga människorna i världen. Kina har en lång och imponerande affärs och akademisk bakgrund. Precis som i USA finns stora starka krafter i Kina som utifrån Konfucianska filosofier anser att den enskilde har ett stort ansvar för sig själv och till gruppen. Många i Kina och USA tycker att grupperna i vårt samhälle tar ett oförsvarligt stort ansvar för individer som inte faller inom ramarna. Kan skillnaderna bl a bero av att vi är så få och de så många?

Jag tror att

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar