söndag 17 oktober 2010

Många unga utan ideologi

I dagens "DN-debatt" påstås att bland våra invånare under 30 år saknar 50% ideologisk basövertygelse. Är det bra eller dåligt? Inget givet svar på den frågan tycker jag. Som så ofta blir svaret "det beror på". Om dessa 50% istället utifrån någon regligion eller filosofi har en klar rätts- och människosyn, då kan det vara ok. Om alla dessa personer bara driftar fritt i universum, då tycker jag att det är problematiskt. Då kan framtiden för oss alla bli onödigt jobbig då de politiska pariterna inte får tydliga signaler om vilken grund som skall vara rådande för politiska beslut. Inget hus är stabilt som inte byggs på en tydlig och stark grund. Det är en stor skillnad mellan att bygga ett hus utifrån en liberal, konservativ eller socialistisk grundsyn. Uppenbarligen upplevs inte skillnaderna mellan partierna så stora. Det är då ett faktum man måste förhålla sig till. Jag tror inte att det är så att inte 50% vet vad de har för basidelogi. Jag tror de flesta av oss vet det om man tar sig tid att ta del av formuleringarna av vad den ena eller den andra ideologin innebär. Ett problem är sannolikt att denna tid inte får utrymme i många personers agendor. Ett annat problem är att många av våra unga inte respekterar politiska företrädare. Det tycks som att många av dagens politiska företrädare inte når fram till den unga generationen.

Ett intressant påstående i debattartikeln är att Folkpartiets väljare tycks vara det parti som har flest väljare som entydligt definierar sig som Liberal. Jag tror att det är viktigt att ha en tydlig ideologisk bas. Jag skulle inte engagera mig politiskt om det kompasset inte fanns där. Det är grunden för mina tankebanor och mina personliga ställningstaganden. Den grundinställningen är viktigare än vad många verkar förstå. Om inte de olika partierna kan göra alternativen mellan partierna tydliga, då är det lika bra att de går samman.

Ideologisk bas är viktigt för ett politiskt parti. Det som är minst lika viktigt är att ett partis varumärke tydligt symboliserar något som gör att väljare känner att de vill tillhöra den gruppen. Om man vill att det skall vara bönder som skall välja partiet kanske symbolen skall vara en högaffel. Om man vill att det skall vara blonda och blå¨ögda som skall välja partiet kanske man skall ha en symbol som har blont hår och två klarblå ögon. Om man vill att det skall vara personer som har en islamistisk grundsyn kan man välja halvmånen osv.

Varumärke och företrädare som förstärker varumärket är framgångsvägen för de som vill påverka framtiden så mycket som möjligt. Hur svårt kan det vara?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar