onsdag 6 oktober 2010

Demokratin behöver utvecklas

Nu har jag varit innanför dörrarna där demokratin skall styra. Det är genom våra politiska partier och genom våra lokala och regionala regeringar som våra små och stora samhällen demokratiskt skall utvecklas. Sedan många år har jag god inblick i hur regeringsarbetet för Sverige fungerar. Nu har jag allt mer kunskap om hur i vart fall Uppsala kommun fungerar. Det finns utrymme för demokratisk utveckling.

Idéutvecklingen är allt för begränsad! Möjligen kan det vara på grund av att väldigt många har det väldigt bra i dagens Sverige. Det är ju inte ovanligt att den som är mätt inte kämpar tillräckligt hårt för att försvara och utveckla det man har. Det tråkiga med den mätta inställningen är att den garanterat leder till en tillbakagång. Man måste alltid vilja något och man måste alltid vilja sträva efter förbättring om man skall hävda sig i den internationella konkurrensen om mättnad. Jag skulle kunna känna mig mätt. Jag har det mycket bra. Jag känner mig inte mätt. Uppsala och Sverige har stora utmaningar för att även mina barn och eventuella barnbarn skall få möjligheten att leva i ett fritt och välmående samhälle. Det kommer inte av sig självt! Det kräver idéer och enträget arbete. Det kräver ständiga omprövningar för att finna bättre vägar för att uppnå ett hållbart välståndssamhälle.

Idéutvecklingen inom politiken måste bli bättre. Både inom partierna men också mellan partierna. Ingen har egen makt att leda! Alla som vill vara med och leda måste vara beredd att kompromissa och samarbeta. Då kan gemensam idéutveckling vara ett värdefullt inslag i det politiska arbetet. Vissa säger att det finns inom de idé/tankesmedjor som finns som t ex Fores och Timbro. Jag delar synen att de är mycket intressanta idé/tankesmedjor och lobbyorganisationer MEN min "point" är att det duger inte att det är lobbyister i alla dess former som skall styra vår utveckling. Vår idéutveckling måste styras och drivas av de som fått det demokratiska stödet av folket. Då måste man avsätta tid och utarbeta arbetsmetodiker för detta arbete. Bl a kan Internet och dess möjligheter med fördel utnyttjas. Politiker som tagit på sig rollen som demokratisk företrädare måste ta denna viktiga roll på allvar. Det duger inte att göra som Thomas Bodström att istället för att göra sin demokratiska uppgift som riksdagsman istället skriva böcker, jobba många timmar i eget företag och inte minst åka på en längre resa till USA. Jag antar att Bodströms motiv blir att han ägnar tiden åt politisk idéutveckling...............

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar