Handeln med utsläppsrätter central
Många politiskt engagerade har gjort det till sin livsuppgift att kämpa för en bättre miljö och att människans rovdrift på naturen ska minska. Inget dåligt med det. Människan är en del av naturen och vår miljö är lätt att förhålla sig till. Alla människor känner av när det är för varmt, för kallt, för torrt eller för blött. Varje dag bjuder på väder i någon form. Det gör att alla nyheter också inkluderar inslag om "formen". Det gör frågorna lätta för aktivister att tala om. Jag tillhör dem som anser att människans rovdrift på naturen ordentligt måste minskas. Att vi måste bli bättre på att leva mer resurssnålt. Det är viktigt av många skäl eftersom vi snart är 10 miljarder människor.
Sveriges 0,13 procent av jordens befolkning räddar inte världen även om vi börjar bo 10 personer på 20 kvadratmeter och inte har mer än 2 kvadratmeters boende per person. Inte heller om vi dessutom helt slutar använda bilar. Inte ens om vi också helt slutar äta kött... Lite ironisk är jag mot enkla aktivistiska miljöperspektiv. Vad är klokt att prioritera?
Det som gör att världens folkrikaste länder bäst och snabbast kan bidra till den nödvändiga omställningen är kapitalistiska verktyg. I alla tider, sedan pengar uppfanns, är det pengar som avgör vad som blir prioriterat eller ej. Därför är handelssystemet för utsläppsrätter det mest effektiva klimatarbetet människan kan få på plats. Att det tagit så lång tid att få till ett brett accepterat handelssystem är trist. Att gnälla över det som varit är dock inte särskilt konstruktivt. Nu hoppas jag att världen verkligen kommer att börja att ställa om i ett mycket högre tempo. Mot ett klokare resursutnyttjande av en begränsad planet.
Nedan ett bifogat BBC reportage om hur viktigt det är att vi får till ett väl fungerande globalt handelssystem för utsläppsrätter. Jag menar att det är helt centralt om vi ska få många av de ekonomiskt svaga länderna som måste ställa om att göra det samma.
"I think the world needs to look at this meeting in Belém as a milestone," President Lula told the BBC last week.
"I've participated in several meetings and many times they talk, talk, talk, approve a document and nothing happens. This meeting is the first great opportunity for people to show the world what we want to do."
President Lula has promised to reverse rising deforestation seen under his predecessor, Jair Bolsonaro. In July this year, deforestation fell 66% compared with the same month in 2022, and Lula says he is committed to zero deforestation by 2030.
https://www.bbc.com/news/world-latin-america-66435166
Det talas och skrivs en hel del om regn och översvämningar just nu. Det är inte så konstigt med tanke på att vädrets makter bjudit Norden på mycket regn, översvämningar och jordskred under juli och hittills i augusti. Även Johan Rudström, UNT, ger sig in i resonemang om vädret. Min okvalificerade gissning är att jorden inte inom de kommande hundratalet år kommer att uppleva en ny massutrotning av arter. Det blir den sjätte kända i så fall. Vatten har alltid varit källan till livet på jorden. Så länge det finns vatten finns också liv. Inte minst människoliv. Vatten kommer och går. Och vatten ändrar naturligt eller genom människans konstruktioner riktningar. Det är långt ifrån något nytt. Den extremt intelligenta och produktiva Leonardo da Vinci (1452-1519) lärde sig väldigt mycket genom att studera vattens beteenden.
"Vattnet kommer och det kommer igen. Och människorna som drabbas lär inte se lika glada ut som de trots allt gjorde i båten på Skolgatan år 1900."
https://unt.se/ledare/kronika/artikel/fyrisan-ar-en-slumrande-naturkatastrof/l6q6x8er
Vissa hävdar att vi befinner oss i den "sjätte massutrotningsfasen". En majoritet av relevanta forskare tror att människan kommer att överleva den sjätte. Nedan artiklar är läsvärda i sammanhanget.
"Under de 4,5 miljarder år som jorden har funnits har den gått igenom åtminstone fem massutdöenden. Under dessa massutdöenden dog, precis som namnet antyder, ett stort antal av jordens invånare ut under en förhållandevis kort tid. För 65 miljoner år sedan slog en asteroid ner på jorden och orsakade det femte massutdöendet – 75 procent av allt liv försvann, bland annat alla dinosaurier."
https://www.forskning.se/2022/10/31/sjatte-massutdoendet-artdod
https://www.natursidan.se/nyheter/massutrotning-av-arter-kraftigt-underskattad/
Människans samhällen är helt beroende av tillgång till rimligt billig energi. Världens mest utvecklade länder har ett stort behov av rimligt billig energi. Oavsett om den är fossil eller fossilfri. Det är ett faktum som alla samhällsledare måste förhålla sig till. Det är det affärsmässiga skälet till varför många samhällen vill göra sig mindre beroende av olja.
Vissa personer i miljödebatten tycker att det är bra att stora delar av Europa nu slutat köpa fossila bränslen från Ryssland. Det kan man tro men det stämmer bara i liten utsträckning. Det som i huvudsak hänt efter att till exempel Tyskland slutat köpa fossilt från Ryssland är att man köper fossilt skeppat ända ifrån USA. Och Ryssland har inte minskat sin fossila produktion förutom att de medvetet minskar den för att driva upp priserna. All fossilbränsle som tidigare gick till EU-länder, och lite mer, går istället till lägre intäkter framförallt till Indien och Kina. Särskilt till Indien som just nu har en rusande ekonomi. Det globala "spelet" är komplext. Klimatfrågorna är komplexa, och globala.
Naomi Abramowicz, GP, har rätt. För många politiker i Sverige har miljöhybris.
”Om vi går före och visar vägen så kommer resten av världen snart att följa efter. Det har varit Sveriges hållning i allt från utrikespolitiska till klimatpolitiska ställningstaganden. Ibland har det fungerat, ofta har det varit helt verkningslöst.”
https://www.gp.se/ledare/sveriges-ego-är-större-än-våra-klimatutsläpp-1.107015859
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar