Vad får demokratin kosta?
För mig är demokrati en överideologi. Eftersom en demokrati innebär att dess samhällssystem tolererar, till och med uppmuntrar, oliktänkande är det rimligt att betraktas som en överideologi. Och i min värld är det i en sann demokrati tidsbegränsat hur många mandatperioder någon får ha de mäktigaste förtroendeuppdragen.
En ideologi är ett systemtänkande om hur människor i stora grupper bäst och mest värdeskapande samt rättvist kan samexistera. Vissa ideologier tar stor hänsyn till beteendevetenskapen om oss människor, andra gör det inte. Kommunism gör det till exempel inte.
Håkan Boström, GP, skriver nedan en mycket läsvärd ledare om hur många människor är beredda att göra avkall på demokratiska grundprinciper för att de anser vissa sakfrågor viktigare. Det är inte något positivt. De demokratiska grundprinciperna är centrala om vi vill försvara någon form av "påriktigt" demokrati. Samtidigt har Sverige lagar som gör att vi inte ska tolerera vad som helst under parollen "yttrandefrihet". Det finns till exempel rimliga lagar som förbjuder hets mot folkgrupper. Balansgången är inte lätt men viktig. Våra oberoende domstolar ska avgöra vad som gäller.
"När forskarna frågar allmänheten om de står bakom den svenska yttrandefriheten får de ett rungande ja tillbaka. 97,5 procent tycker att det är viktigt att fritt få uttrycka sina åsikter. Stödet för demonstrations- och mötesfriheten är nästan lika starkt. Nio av tio säger sig stå upp för den. Statsvetarna Sten Widmalm och Thomas Persson har dock inte låtit sig nöjas med dessa läpparnas bekännelser. För hur står det till med stödet för demokratins grundpelare när människor tvingas välja mellan dem och något annat de tycker är viktigt?"
"I en studie som presenterades på SOM-institutet i Göteborg i veckan har forskarna låtit allmänheten svara på frågan om de är beredda att ”tillfälligt begränsa demokratin” för att lösa specifika samhällsproblem. Det visar sig då att en majoritet var beredd att begränsa demokratin tillfälligt för att lösa något av följande: Pandemin, miljökrisen, den grova brottsligheten, en finanskris eller integrationsproblemen. Endast frågan könsdiskriminering lyckades inte få med sig en majoritet på att inskränka demokratin."
"Man ska kanske inte dra allt för stora växlar på resultatet. Människor kan mena olika saker med att ”begränsa demokratin”. Men angreppssättet att ställa olika ”goda saker” emot varandra borde användas oftare. För det är lätt att ställa sig bakom olika abstrakta ideal så länge det inte kostar något – och här har forskarna ändå bara ställt demokratin mot politiska sakfrågor – inte mot privata uppoffringar."
"Etik handlar om val, inte att tycka ”rätt”. Det är också så vi kan förstå demokratiers nedgång eller avskaffande av sig själv. Det sker i regel inte genom att onda aktörer kommer in och tar makten, utan till applåder från publiken och för den goda sakens skull. Vad människor säger sig stå för är helt enkelt väldigt lite värt så länge det inte kostar dem något att ha de attityderna."
"I grunden bygger en fungerande demokrati på en mogen inställning: att kunna avstå från att driva sin vilja igenom till varje pris. Att acceptera att andra tycker olika, att oppositionen får verka och kan ta makten. Att helt enkelt lägga band på känslorna och den egna självrättfärdigheten."
https://www.gp.se/ledare/vad-är-du-beredd-att-avstå-för-demokratin-1.95742288
https://www.dn.se/debatt/det-har-ar-svenskarna-beredda-att-pausa-demokratin-for/
Den franska revolutionen, 1789-1799, spelade en stor roll för hur den demokratiska utvecklingen blev i de länder vi idag kallar västerländska. Utan den revolutionen, och fransmännens militära hjälp att göra USA självständigt från Storbritannien år 1776, hade demokratierna sannolikt inte fått den chans de fått. Exemplen på samhällen som inte gått vidare från någon form av mäktiga kejsardömen, och infört någon form av rimlig demokrati, är idag många runt om på jorden. Det är korkat att ta demokratin för självklar. För att försvara demokratin måste vi dock komma på hur vi bättre kan säkerställa att våra företrädare har rimligt mycket livserfarenhet och relevanta meriter innan de får ledande politiska uppdrag.
https://www.so-rummet.se/kategorier/historia/det-langa-1800-talet/franska-revolutionen
https://www.so-rummet.se/kategorier/amerikanska-frihetskriget
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar