måndag 24 april 2023

Folkvandringsutmaningarna

Hållbarhetsperspektiven är tre

Peru, och delar av det landet, är kvar på min ”bucket list”. Att få uppleva inkaindianernas Machu piccue och Nascafolkets områden och heliga platser känns kittlande intressant. Gång efter gång har avancerade civilisationer kommit och gått genom människans historia. Ofta har de dött ut på grund av klimatförändringar. Det är inget nytt. Jag är inte ”klimatförnekare”. Jag är pragmatiker och är övertygad om att ett framgångsrikt samhällsbygge balanserar social-, ekologisk- och ekonomisk hållbarhet klokt. Och jag inser att vi kollektivt, människor, skyndar på förändringar som skapar stora folkvandringar. Stora folkvandringar från södra områden där miljarder människor idag lever. 

Nedan SVT-reportage är värdefullt att ta del av för att få lite perspektiv på klimatförändringar genom tiderna. Med det sagt är det tveklöst så att människan och drygt 8 miljarder människor på jorden snabbar på annars trögare klimatförändringar.

"Nascalinjerna, även kallade geoglyfer, kallas de runt 50 000 konstverk som är inristade i marken i Nazscaöknen. De skapades av Nascafolket och har väckt mycket debatt, både bland forskare och andra."

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/sa-skapades-de-tiotusentals-okenlinjerna-nascalinjerna-i-peru

I ljuset av att allt fler sydmänniskor flyr norrut måste EU tyvärr försöka skydda sig och sina kulturer från ohanterlig invandring. Det moraliska dilemmat är ett faktum. Det är folkvandringar kopplat till miljarder människor som tvingas söka sig till nya fungerande livsmiljöer som är huvudproblemet. Det är därför det är viktigt att ta människans klimatpåverkan på allvar. Den skapar allvarliga konflikter mellan oss männsikor.

https://www.gp.se/ledare/eu-s-skärpta-migrationspolitik-är-ofrånkomlig-1.97634008

Massutdöd är "vanligt" genom jordens historia. Kanske överlever människan nästa gång det inträffar? Nedan artikel tror det. Positivt tänkande är alltid bättre än negativt.

https://www.forskning.se/2022/10/31/sjatte-massutdoendet-artdod#



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar