torsdag 20 april 2023

Stärkt invånarinflytande

Demokratiutredningar som inte biter

I år firar Sverige 500 år som egen nation. Det är inte många länder i världen som bär på den historiken. Den som räknas som grundare av nationen är Gustav Vasa. Han ligger så klart begravd i Uppsala domkyrka nära där jag bor ; ). Han var inte någon särskilt imponerande demokrat men han bidrog starkt till att det skapades ett svenskt offentligt förvaltningssystem som gjort Sverige till ett mindre korrupt samhälle än de allra flesta andra på vår jord. Länge också effektivt för sitt syfte. Tveklöst har överadministrationen av det offentliga exploderat sedan dess. Tveklöst har demokratin stärkts kraftigt stärkts sedan Vasas tid. 

I modern tid har flera demokratiutredningar på ett gediget sätt genomförts. I väldigt liten utsträckning har de hörsammats av de etablerade partierna trots att utredarna tydligt visat på bristerna med att väldigt få idag är medlemmar i partier och allt fler invånare ofta känner sig maktlösa. Det är en usel ordning om man vill kalla sig en riktig demokrat. Att tycka att det är en bra demokrati bara för att vi en gång vart fjärde år får rösta fram demokratiska ombud för hela den perioden är dåligt. Bland det sämsta bland demokratiska länder som ofta har rullande allmänna val med två års mellanrum. Val där till exempel kommunen och dess frågor och representanter står i centrum. Inte minst har vi mycket att lära av våra finska grannar. Där har de mycket oftare allmänna val och personvalen har mycket större betydelse. Om personvalen får en större betydelse i Sverige är det min övertygelse att broilifieringen av svensk politik kan motverkas i större utsträckning. Det skulle hela landet och vårt lands utveckling gynnas av. Jag går så långt att tycka att det politiska systemet i sig blivit korrupt. Du som bryr dig får ställa frågor om det så ska jag svara. 

PJ Anders Linder skriver en i sammanhanget läsvärd krönika i GP nedan.

"Varför är det just 23 kandidater som avporträtteras på de stora partiernas valaffischer? Jag ställde mig nyfiket frågan under ett besök i Helsingfors i samband med finländska riksdagsvalet häromveckan och lyckades så småningom också få gåtans lösning. Det handlade förstås inte om någon talmystik ur den finska folktron utan om hur valsystemet är beskaffat."

"Sverige slog nytt bottenrekord 2022 då endast två (!) av 349 ledamöter kom in i riksdagen tack vare sina personkryss. I Finland är motsvarande förhållande 200 av 200. Varje riksdagsledamot har sitt mandat tack vare att ett tillräckligt stort antal väljare har fattat det individuella beslutet att skriva hans eller hennes kandidatnummer på valsedeln."

"Partiorganisationerna är inte helt utan makt – det är där som de valbara kandidaterna tas fram – men när det gäller vilka personer som till sist verkligen blir valda är det helt och hållet väljarna som avgör."

"Frånvaron av rikslistor och utjämningsmandat gör dessutom att Finland slipper absurditeter som att Sverigedemokraterna i Västerbotten sedan i höstas företräds av en skåning som fram till valdagen aldrig hade varit i länet."

https://www.gp.se/ledare/finlands-valsystem-%C3%A4r-%C3%B6verl%C3%A4gset-det-svenska-1.96991559

Ann-Charlotte Martéus, Expressen, skriver intressant om det svenska partisystemet nedan. Vi har mycket att lära av våra finska grannar. Jag skulle inte kalla det att de är tråkiga. Jag håller dock med om att skolan effektivt söndrats av många partier länge. Och vissa partier har mer fokus på sig själva än att göra nytta för dem de ska tjäna. Skribenten har rätt, nu är inte tid för vilda dyra idéer utan att få ordning på det som fungerar dåligt. Reformer? Ja! Tråkiga, men nödvändiga, reformera bidragssystemet och fördela Regionernas uppgifter till kommuner och staten!

En dödstrist problemlösare är precis vad bostadsrättsföreningen Sverige behöver just nu. När taket läcker och värmepumpen har fått spader behöver man en styrelse som åtgärdar problemen, inte ett gäng visionärer som vill bygga ett jacuzzispa på vinden.”

Skolan är bara ett exempel; den var i princip bäst i världen när politiker från vänster och höger systematiskt började trasa sönder den med sina pigga, världsunika påfund.”

Det är inte en ordning som skriker ”vital demokrati!”, men så är demokrati inte heller ett optimalt styrelseskick utan bara det minst dåliga. Lena Mellin varnar för att den idéfattiga politiken ”kan bli livsfarlig för landet”. Men nog är faran större om politiker inte lyckas lösa problem, som att utbildningssystemet är på dekis, att svenskfödda barn inte lär sig svenska och att den organiserade brottsligheten växer.”

Om detta inte åtgärdas är det riktigt illa för Sverige. Även politiskt. Det är när folk tappar tron på att de folkvalda kan lösa uppenbara problem och styra landet åt rätt håll som tilliten till det demokratiska systemet undergrävs. Och då kan dörren öppnas för riktigt karismatiska politiska ledare som försöker slå i folk att de kan gå på vatten. Men som i övrigt har mer gemensamt med Antikrist än med Jesus.”

https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/svenska-politiker-borde-bli-lika-trista-som-i-finland/

Igår deltog jag på Uppsalas Företagargala 2023. Klok politik bygger på ett starkt marknads- och fördelningspolitik och ett starkt och jämlikt utbildningssystem. ”Svårare” än så byggs inte ett generellt framgångsrikt unikt samhälle. 

I morse deltog jag i ett möte som Handelskammaren i Uppsala arrangerade. Där gjordes bland annat reflektioner över att Sverige i år firar 500 år som nation. Stor koppling till Uppsala eftersom Gustav Vasa räknas som nationens grundare. Det lyftes fram att vi har en stolt historia av varianter av demokratier och att det är just den konstitutionella inramningen som gör vår demokrati särskilt positiv jämfört med de flesta andra länder på vår jord. I samma möte lyftes fram att Ukraina fortsatt är ett mycket korrupt land och även där mördas journalister för att de gräver "i fel saker". Dessutom lyftes valet i Finland upp. Är möjligen Finland påväg in i blockpolitik som i Sverige. Även läget och innovationskraften i Israel fick plats i programmet. Ja, ja, det är olika på vår jord. Jag vill att vår demokrati ska stärkas. Bland annat stärka personvalens styrka.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar