söndag 22 november 2020

Tillitskris

Kunskap, erfarenhet och respektfull kommunikation

Tillit är ett av de viktigaste känslorna för att vi ska kunna leva civiliserat med varandra. Tillit är synonymt med förtroende. Förtroende är vad politiker säger sig få när de via sina partier väljs fram att företräda invånarna genom ett parti. Som jag ofta skrivit om är det dock svårt för invånarna att ställa så kallade folkrepresentanter enskilt till svars när de tappat invånarnas förtroende. Individuella befogenheter ska hänga starkt ihop med individuellt ansvar även för politiker.

Sossarna slösade till och med pengar på en Tillitskommission. Jag såg, som ofta, inga konkreta resultat av den utredningen. Tillit känner vi bara till varandra om vi känner gemenskap, har rimligt liknande grundvärderingar och om vi är säkra på att dem jag ska lösa problem tillsammans med är tillräckliga kunniga, erfarna och professionella för uppdraget. Så enkelt är det. Därför kan tilliten i Sverige bara stärkas genom ett starkt nationellt och lokalt värdegrundsarbete. Och genom att uppdrag alltid bemannas med människor som har relevanta kompetenser. Oavsett vilken etnisk bakgrund de har, vilken trosuppfattning de har eller vilken sexuell läggning de har. Sist, men inte minst, genom offentliga strukturerade och djupa debatter mellan relevanta representanter för olika perspektiv och vetenskapliga kunskaper.

https://www.regeringen.se/regeringens-politik/tillitsreformen/

Gång, efter gång, efter gång har jag efterfrågat flera dagars konferens kopplad till migrations- och integrationsproblematiken. Jag har länge ansett att landets statsminister borde kalla till en sådan. Syftet är att försöka ge olika verklighetsbeskrivningar samt vetenskapliga relevanta perspektiv. Eftersom inget liknande äger rum tolkar jag det som att Löfven och gänget vill ha en konflikt om verklighetsbilden.

Håkan Boström, GP, skriver mycket läsvärt nedan. 

"Sanningen förfaller. Det är USA:s tidigare president, Barack Obamas, diagnos i en nygjord intervju med brittiska BBC (15/11). Han har både rätt och fel. Det har i flera år talats om ”desinformation”, ”fake news” och konspirationsteorier som vår tids gissel. Obama är inte ensam när han hävdar att vi måste komma tillbaka till en situation där vi kan enas om fakta och reservera oenigheten till hur vi ska agera utifrån dessa fakta. Det vill säga: du har rätt till dina egna värderingar, men inte dina egna fakta."

"Ett samhälle slits sönder av allt för skilda verklighetsbilder. Samtidigt är föreställningen, som Obama förfäktar, att politiska motsättningar i normalfallet handlar om olika värderingar, snarare än olika syn på fakta, i grunden felaktig."

"Herbert Tingsten, svensk statsvetenskaps nestor, konstaterade för över ett halvsekel sedan att skillnader i verklighetsuppfattning är kärnan i de olika ideologierna. Socialister, liberaler och konservativa har olika människosyn och olika syn på hur samhället fungerar. I en vanlig partiledardebatt handlar nio av tio argument om olika samband och verklighetsbilder. Har Sverige en för hög invandring i förhållande till vad samhället klarar av? Är det rimligt att införa tuffare miljöåtgärder på hemmaplan så att Sverige kan gå före och visa vägen, eller bör de sättas in globalt för att göra störst nytta direkt? Har vi valt rätt strategi mot coronaviruset? Det är inte frågor som lätt låter sig besvaras i en faktakoll."

"Skillnaderna mellan de olika ideologierna handlar om komplexa påståenden och förutsättningar för analysen. Dessa skiljelinjer går faktiskt igen även i samhällsvetenskap och humaniora, som domineras av olika ”skolbildningar”. Länge stod exempelvis striden på universiteten mellan marxister och positivister. Någon teori-lös forskning förekommer inte idag."

"För filosofer och vetenskapshistoriker är detta inget nytt. Det går alltid att driva en skeptisk linje in absurdum, liksom det går att försvara en etablerad verklighetsbild med ständiga tilläggsförklaringar. Ytterst blir det en fråga om övertalning och tillit. Den vetenskapliga revolutionen på 1600-talet var till exempel en utdragen kamp mot etablerade föreställningar."

"Barack Obama har rätt i att tilliten måste återupprättas. Det är dock lättare sagt än gjort. Få, speciellt inte de med en etablerad position, vill nämligen erkänna eller ens inse att tilliten till den officiella ”berättelsen” om världen i hög grad bygger på känslor, konventioner och maktförhållanden. Det betyder inte att sanningen är relativ. Bara att ingen enskild människa kan greppa hur samhället fungerar eller vad som är sant och falskt utanför sin rena vardagserfarenhet. Vi är beroende av andras åsikter och kunskap, samt av vanor och normer."

"Att återskapa tillit och gemensamma referensramar är en svår utmaning i ett samhälle där konflikterna inte i första hand har manipulerats fram, utan är verkliga och djupgående. Det låter sig knappast göras på något annat sätt än att lösa de verkliga underliggande konflikterna, åtminstone om man inte är beredd att hemfalla till auktoritära metoder."

"Dagens konfliktdrivande samhällsförändringar ser något annorlunda ut. Den materiella standarden är inget stort bekymmer. Men globaliseringens inverkan är desto starkare och mindre reglerad än under efterkrigstiden. Ojämlikheten har ökat inom många länder, tidigare föreställningar om könsroller och nationell gemenskap har framgångsrikt utmanats, men också skapat osäkerhet. Inte minst den globala migrationen leder till stora sociala spänningar."

https://www.gp.se/ledare/tilltron-till-experter-%C3%A4r-beroende-av-resultat-1.37190531

Patrik Kronqvist, Expressen, skriver läsvärt om vilket ”Svartepetter” Sverige riksdagen skapat genom sin vansinniga migrationspolitik och obefintliga integrationspolitik. 

”Men det är där man måste gräva om man ska komma åt orsakerna till den sociala dumpningen. Visst kan man klandra de kommuner som i strid med lagen kräver att människor ska flytta för att få försörjningsstöd. Den skriande bristen på billiga lägenheter i storstäderna är dock en realitet. Minns bara Nacka kommun som köpte bostadsrätter för 14 miljoner kronor för att hysa en enda familj.”

”Framförallt har kommunerna ingen makt över migrationspolitiken. Det är rikspolitiker som i decennier har verkat för ett högt asylmottagande utan att ha någon egentlig tanke om var alla människor ska bo. Och det är de som bestämt att kommuner bara ska få statlig ersättning för nyanlända under två års tid – trots att alla vet att etableringen i regel tar betydligt längre tid än så.”

https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/det-ar-lofven-som-agnar-sig-at-social-dumpning/

En sak är helt säker, lögner skapar aldrig tillit mellan människor. Det är intressant att Moderaternas gruppledare i riksdagen kraftfullt kritiserar minister Hallengren för lögner. Regeringen blir allt mer pressad om att de jämfört med många andra länders ledningar presterar sämre resultat. Ikväll ska Löfvén hålla tal till folket. Jag tror inte han lyckas vinna mångas tillit. Den tiden då det var möjligt är sedan länge slut.

https://www.msn.com/sv-se/nyheter/inrikes/m-hallengren-far-med-grov-osanning/ar-BB1b89j0?ocid=spartan-ntp-feeds

https://www.expressen.se/nyheter/rapport-sverige-samst-pa-coronahanteringen/

Liberalerna är ett annat exempel på hur det går när man tappar tilliten bland dem man behöver tillit av. Länge har Liberalerna varit på dekis. Men tills efter valet 2018 kunde deras väljare lita på att de inte var några som gav kraft åt vänster. Redan i riksvalet 2018 räddades L kvar i riksdagen tack vare taktikröstande moderater. Även om L går ut innan valet och säger att de inte kommer att stötta en ny S regering, hur många kommer att lita på L? Håkan Boström, GP, skriver läsvärt om Ls läge. Hans analys rimmar väl med min tidigare analys. I politiska kretsar skämtas det ofta om att det inte går att lita på en liberal. Vi får se hur många som gör det 2018.

https://www.gp.se/ledare/liberalerna-har-egentligen-bara-ett-val-1.37406637


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar